Premierul Ludovic Orban a spus joi că este îngrijorat cu privire la fondul de pensii, asta pentru că în loc de excedent, așa cum a anunțat fostul Guvern la legea bugetului, acum este un deficit.

Orban in sedinta de guvernFoto: Facebook Guvern

“În loc de excedent la fondul de pensii, așa cum a prezentat Guvernul PSD la legea bugetului, de 2,4 miliarde lei, azi avem un deficit la fondul de pensii. E un deficit de peste 2 miliarde lei", a spus Orban, prezent la Ministerul Muncii.

Potrivit acestuia, crește transferul, valoarea sumelor care trebuie transferate de la bugetul de stat, la pensii, pentru a echilibra bugetul de pensii.

“Trebuie să analizăm de ce față de obiectivele de colectare există o nerealizare majoră în ceea ce privește colectarea contribuțiilor de pensii”, a afirmat premierul.

El a precizat că punctul de pensie poate să creacă cu 40% din septembrie anul viitor, în condițiile unei creșteri economice solide și a creșterii colectării de către ANAF.

"În conditiile unei creșteri economice solide exista aceasta posibilitate de creștere a punctului de pensii. Acum facem un studiu de impact pe diferite scenarii. (...) În elaborarea legii bugetului noi trebuie sa prevedem creșterea pensiilor de la 1 septembrie. Vom vedea atunci cum reglăm toate celelalte categorii de cheltuieli. Colectam 27% din PIB. Ne propunem sa ajungem măcar la 30%. Trebuie sa ataci evaziunea fiscală acolo unde există. Nu să te iei de mici magazine, moteluri, pensiuni. Să ataci evaziunea unde există și e foarte mare", a spus Orban.

Potrivit acestuia, plata pensiilor și salariilor în guvernarea PNL este garantată.