”Am făcut o analiză a situației economice, o analiză referitoare la deficite- cel bugetar și cel de cont curent- , o analiză a inflației și a evoluției acesteia, cu toate consecințele legate de dobânzi și de creditare. Toate acestea pentru a corela politicile fiscale cu cele monetare în vederea creării unui fundament solid pentru dezvoltarea economică. Am luat această decizie de a ne coordona deciziile între Guvern și BNR”, a spus premierul Ludovic Orban după ieșirea de la discuțiile cu Guvernatorul Băncii Centrale, la care a participat și ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

captura tvFoto: Hotnews

Ce a mai spus premierul:

  • Nu suntem de acord cu evaluarea Comisiei Europene privind deficitul (n.red care ar putea depăși 6% anul viitor). Sub nicio formă nu se va ajunge la acel nivel.
  • S-a discutat despre căi și metode pentru a remedia stricăciunile făcute de fosta Guvernare. Pe estimările noastre privind deficitul, lucrurile arată mai rău decât spuneau cei din fosta Guvernare.
  • Vom avea un dialog permanent, o informare reciprocă privind orice intenții există în domeniul politicilor bugetare. Am atins subiecte legate de ce s-a întâmplat și am identificat soluții pentru repararea stricăciunilor produse de PSD.
  • Dorim să creștem colectarea, să reducem evaziunea mai ales cea din domeniul TVA. Nu este admisibil să avem 27% venituri din PIB câtă vreme țările europene sunt la 32-33%.
  • Politica fiscală pe care o vom promova este cea din Programul de Guvernare.
  • Florin Cîțu: Deocamdată rămânem în Minister cu un singur secretar de stat. Discut zilnic cu șeful ANAF dar săptămâna viitoare voi putea da mai multe detalii, după finalizarea analizei pe care o avem în curs.

Citește și: Isărescu:Ne vom înțelege cu noul Guvern pentru a nu avea o politică fiscală discreționară.