Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna septembrie 2019 a urcat la 6.954 lei pe lună, de la 6.762 lei, cât era anul trecut, se arată într-un comunicat al Fundației Friedrich Ebert Stifung, referindu-se la datele unui studiu Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții realizat anul trecut, dar pentru care acum s-au actualizat datele.

HotNews.roFoto: Hotnews

S-a luat în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.918 lei pe lună (5.551 lei, anul trecut), pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.383 lei pe lună (4.167 lei, anul trecut), iar pentru o persoană adultă singură este de 2.684 lei pe lună (2.552 lei, anul trecut).

Trai minim decent înseamnă, în concepția celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.

Acesta include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

“În luna octombrie, Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui Iohannis în data de 26 octombrie 2019, care are la dispoziție un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga. Promulgarea legii este esențială pentru predictibilitatea politicilor salariale și pentru asigurarea unui nivel de trai decent lucrătorilor.

Legea răspunde și recomandărilor Comisiei Europene de a defini un mecanism transparent de stabilire a salariului minim.