​Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a avut o serie de declarații în conferința susținută astăzi la sediul instituției pe care o conduce. Declarațiile sale au atras atenția, mai ales cele cu privire la cele două bugete sau deficitul de 4%. Gelu Diaconu, fostul șef ANAF, este de părere că unele lucruri par a nu fi așa cum au fost prezentate.

Gelu DiaconuFoto: AGERPRES

Cele 4 inadvertențe identificate de Gelu Diaconu

1. Două bugete – O evidență dublă nu poate fi realizată, că nu poți opera cu două rânduri de conturi în trezorerie pe venituri, pe cheltuieli.

Eu cred că dorea să spună că față de forma aprobată în Parlament, pe parcursul execuției bugetul, pe baza rectificărilor, la sfârșitul anului arată complet diferit față de aceea ce s-a aprobat în Parlament.

Dacă luați execuția fiecărui an care se publică în martie – aprilie anul următor, de acest decalaj beneficiază guvernanții pentru că nimeni nu mai e curios cât s-a programat, cât a fost în proiect și cât avem în execuție. Veți vedea că de obicei cheltuielile programate inițial înregistrează o execuție de 65-70%, pe fiecare ordonator de credite, cu excepția cheltuielilor cu salariile și cu asigurări sociale.

Dânsul a vrut să spună că față de bugetul inițial aprobat, în fapt bugetul în execuție are o altă dimensiune pe fiecare capitol. Nici vorbă de o evidență dublă. Ea nici nu poate fi faptic realizată. Nu poți opera cu două rânduri de conturi în trezorerie pe venituri, pe cheltuieli.

De fapt, gravitatea situației nu rezidă din această procedură, ci din faptul că au fost mascate cheltuielile.

2. Valoarea TVA-ului nerambursat nu ar fi de 4 miliarde lei și probabil Cîțu s-a referit la soldul tuturor deconturilor depuse cu sumă negativă.

Și acolo dânsul a făcut o mică inexactitate. A spus că va rambursa până la sfârșitul anului, adică mai este o lună și jumătate, din care 2 săptămâni de sărbători. Adică va rambursa toți cei 4 miliarde lei pe care i-a descoperit dânsul. Depinde dacă sunt 4 miliarde. După știința mea nu sunt 4 miliarde din deconturi aprobate, ci e soldul tuturor deconturilor depuse cu sumă negativă. Îți trebuie un timp pentru cele cu control anticipat ca să exerciți controlul. Nu ai cum într-o lună și jumătate să achiți cei 4 miliarde lei. Probabil va da doar 2 miliarde, dar trebuie să-i rambursezi suplimentar față de deconturile care îți intră firesc pe perioada curentă.

3. Cîțu a spus că anul viitor se va încadra în deficit respectând legislația actuală, adică creșteri de salarii și pensii, ceea ce pare cam ireal.

Aplicăm în construcția noului buget legislația existentă, asta înseamnă și angajamentele de majorări și salarii, nu mărim taxele și impozitele, restituim și achităm toate arieratele și ne vom încadra în ținta de deficit. Poate în altă țară, nu în România.

4. Deficitul de 4% din PIB va fi de fapt pe la 3,3%

Fizic nu poți să achiți toate arieratele. Nu poți achita TVA-ul de rambursat. În această situație ar trebui ca dânsul să vină cu niște cifre concrete, pentru că e atât de simplu de estimat veniturile de realizat pe perioada cât a mai rămas până la finalul anului. Dacă poți achita toate aceste restanțe: PNDL, TVA, concediile medicale să spunem că s-ar ajunge la 4% deficit, dar nu cred. Eu cred că va fi undeva în jurul a 3,3%.

„În mod evident realitatea arată foarte prost. Evident că ținta de deficit nu poate fi atinsă. După prezentarea asta a realității ar trebui să vină cu etapa soluțiilor”, explică Diaconu.