Profesorul ASE Cristian Socol, care deținea funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere la Fondul Român de Contragarantare, și Anca Alexandrescu, care era membru, au fost eliberați din funcții de către guvernul Orban, potrivit unor surse oficiale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cine este Cristian Socol

Cristian Socol, este profesor la Academia de Studii Economice, cunoscut pentru faptul că și-a pus întreaga știință economică în slujba PSD. ”Practic, Darius Vâlcov propunea iar Socol justifica economic”, spun unii economiști.

Socol a adoptat o teorie denumită „wageledgrowth”, adică creșterea economică bazată pe creșterea salariilor. Mai tot timpul trimitea publicațiilor de economie și nu numai tot felul de analize care să justifice că majorarea salariilor bugetarilor are doar efecte pozitive. De multe ori, la finalul articolului punea o listă de publicații internaționale care, chipurile, susțin teoria. O analiză pe această temă poate fi citită aici.

Într-un articol publicat în iulie, HotNews.ro a scris că are circa 40 de conturi în lei la o singură bancă, la BCR. Aproape toate sunt conturi de depozit, iar vreo 2 sunt conturi curente.

A pornit în 2011 cu un singur cont, iar la început a deschis câteva conturi/an și a crescut treptat. Din 2016, s-a înmulțit exponențial numărul: a deschis 8 noi conturi. 2017, primul an de guvernare PSD, i-a adus 15 noi conturi. În total sunt peste 867.000 lei în acele conturi. Se apropie de un milion de lei. De remarcat că declarația de avere a fost depusă anul trecut. Mai are încă două conturi la Banca Românească, din 2014, în sumă de circa 50.000 lei. Dacă luăm în considerare și proprietățile, a depășit milionul.

În rest, mai deține câteva proprietăți: un teren intravilan în București de 185 metri pătrați, iar împreună cu soția mai are un teren agricol la Prahova de 5.000 metri pătrați și tot acolo un teren intravilan de 300 metri pătrați, iar în județul Argeș, un teren intravilan de 375 metri pătrați.

De asemenea, cei doi au o casă dobândită în 2007 de 173 metri pătrați în București. Venituri anuale: peste 68.000 lei de la ASE din învățământ și cercetare (care i-a adus recunoaștere „pe piața plagiatului”, dar voi dezvolta acest subiect mai jos), peste 10.000 lei – indemnizație de membru în Consiliul de Administrație la Salrom și 6.000 lei – indemnizație de la Fundația Friedrich Ebert.

Soția sa, Aura Socol, încasează peste 64.000 de la ASE, circa 220.000 de la ASF și 5.000 lei de la Institutul European din România.

Cine este Anca Alexandrescu

Fiică a cunoscutului jurnalist Horia Alexandrescu (admirator declarat al lui Ion Iliescu), aceasta a devenit consilier pe comunicarea cu presa în 2000 în Guvernul lui Adrian Năstase și era cunoscută printre reporterii de teren drept cenzorul premierului. Alexandrescu reușea să blocheze și să controleze eficient accesul jurnaliștilor la informațiile privind activitatea premierului și a miniștrilor.

În perioada 2000-2004 Anca Alexandrescu este consilierul pe probleme de comunicare al premierului Adrian Năstase.

După decăderea lui Adrian Năstase, Anca Alexadrescu s-a reorientat și a intrat în 2004 în echipa lui Sorin Oprescu, pe vremea când acesta era primar al Capitalei.

În 2012 premierul Victor Ponta o aduce în Guvern pe post de consilier de stat remunerat.

În 2016 este numită director al departamentului de relatii publice din cadrul KMG Rompetrol.

După plecarea lui Ponta din PSD, Liviu Dragnea o aduce în partid și se ocupă de departamentul de comunicare al PSD; devine, neoficial, șefa de cabinet a lui Liviu Dragnea la Camera Deputaților. În februarie 2018 este recomandată și impusă de Dragnea noului premier al Guvernului, Viorica Dăncilă.

Rolul Ancăi Alexandrescu în Guvern și cum a evoluat relația cu Viorica Dăncilă

Potrivit surselor HotNews.ro, dincolo de "gestionarea" comunicării care presupunea cenzurarea știrilor despre Guvern și blocarea acordării interviurilor, Anca Alexandrescu avea rolul de a controla și monitoriza activitatea Vioricăi Dăncilă.

"Alexandreasca, așa cum i se spunea, decidea toată agenda de lucru a premierului, întâlnirile cu miniștrii erau strict monitorizate de ea, chiar și actele normative puse pe ordinea de zi a ședințelor Executivului. Nimic nu mișca în Guvern fără știrea ei și a lui Darius Vîlcov, iar premierul era doar executantul. Mai mult de atât, premierul nu primea liderii locali în audiență, iar miniștrilor li s-a interzis orice comunicare oficială sau neoficială cu presa fără avizul Alexandreascăi", susțin sursele HotNews.ro.

Influența Ancăi Alexandrescu a început să scadă odată cu declanșarea conflictului Dăncilă - Dragnea. În plin conflict între premier și peședintele PSD, consiliera a început să dispară de la întâlnirile oficiale ale șefului Executivului. De asemenea, în presă au apărut înformații că Dăncilă caută soluții pentru îndepărtarea acesteia din funcție.

Încă de la începutul anului, conducerea PSD a pus presiune constantă pe premier și ministrul Justiției pentru avizarea ordonanțelor de urgență privind Codurile Penale. Din postura de șef al Guvernului care deține președinția Consiliului UE, Viorica Dăncilă a promis liderilor PSD că va face tot posibiliul să-i convingă pe liderii europeni de necesitatea OUG privind legile justiției.

PSD, ajutat de televiziunile de casă, a dus o adevărată campanie propagandistică privind abuzurile făcute în justiție și a promovat intens necesitatea adoptării Codurilor Penale. De asemenea, fostul ministru și cel care a pregătit Guvernul pentru Președinția Consiliului European, Victor Negrescu, a fost cel care a plănuit si turneul european și a intermediat întâlnirile Vioricăi Dăncilă cu înalți oficialii europeni pentru a discuta despre legile justiției.