Despre societatea cashless, cumpărăturile de pe telefon și când numerarul îți limitează posibilitățile. Cosmin Vladimirescu, Mastercard: Cea mai sigură, eficientă și universal acceptată metodă de plată rămâne cardul

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 17 noiembrie 2019, 5:29 Economie | Finanţe & Bănci


Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard Romania
Foto: Hotnews
Cam toți românii din zona urbană au card, au la dispoziție bancomate, în vreme ce oamenii din zona rurală nu au nici carduri nici bancomate și sunt excluși financiari. Lucrurile astea trebuie să crească mână în mână, concomitent, spune Cosmin Vladimirescu, șeful Mastercard România, într-o discuție cu HotNews.ro pe tema societății cashless. Despre legea cashback, utilizarea cardului la plată de către seniori, proiectul blocului fără cash și altele, în discuția de mai jos.

Rep: Organizațiile de protecție a consumatorilor de servicii financiare militează pentru încurajarea folosirii banilor cash. "Trebuie să ne gândim la dificultatea tot mai mare a consumatorilor de a-și accesa banii proprii. Numărul bancomatelor a scăzut, băncile introduc diverse taxe sau comisioane pentru utilizarea bancomatelor, astfel încât nu doar că bancomatele sunt mai rare, dar devin și tot mai scumpe!", spune Jean Allix, unul dintre membrii specializați pe servicii financiare ai conducerii Biroului European al Uniunilor de Consumatori- BEUC. Cum îi răspundeți?
Cosmin Vladimirescu: Sunt două afirmații. Una, că numărul bancomatelor e în scădere, ceea ce e valabil și pentru România. E un fapt pe care nu îl poți nega. Și există argumente serioase pentru care el se petrece. Nu sunt de acord în schimb cu cealaltă afirmație, cum că devine tot mai costisitor să dispui de propriul numerar. În România cam toate băncile oferă accesul la numerar în mod gratuit. Chiar aseară mă uitam la noua reclamă de la George....

 • Numărul bancomatelor este în contracție și fiindcă ele sunt costisitoare....

Rep: Iertați-mă, dar aici vă contrazic. Eu cu cardul de firmă nu retrag gratuit...
Cosmin Vladimirescu: Experiența Dvs e probabil legată de banca cu care lucrați, dar eu mă refer aici la întreaga piață. Probabil că ați rămas cu un pachet mai vechi, dar acum acesta este benchmarkul în piață - retragerea de numerar gratuită... Veți găsi cu siguranță un pachet mai bun în piață, dacă veţi căuta.

George oferă facilitatea asta - retragere gratuită a cashului - în întreaga lume. Și asta este relevant, câtă vreme discutăm de una dintre principalele bănci din sistem.

Dar să revin la bancomate. Numărul lor este în contracție și fiindcă bancomatele sunt costisitoare......

Rep: Și nerentabile, probabil....
Cosmin Vladimirescu: Da, și nerentabile. Ele trebuie instalate în niște locații care se închiriază și care trebuie să fie din categoria premium, să aibă trafic ridicat șamd. Chiriile sunt și ele foarte mari, fără să mai punem la socoteală că respectivele bancomate trebuie întreținute, alimentate...Transportul se face prin firme specializate, iar numerarul de cele mai multe ori e cumpărat de la BNR. Cash-ul are un cost fie că îl percepem noi sau nu, dar el există și cineva îl suportă. Drept pentru care, odată ce lumea a început să migreze de la retrageri de numerar la plăți cu cardul, nevoia de a instala bancomate s-a diminuat. Și pe urmă, lumea se îndreaptă spre surse alternative chiar și pentru plățile de mică valoare. Dacă vreau să îi dau niște bani unui prieten, pot s-o fac dându-i cash sau pot apela la aplicații P2P, cum e Volt, de exemplu.

Rep: O altă critică adusă societății cashless este aceea că o lume fără numerar ar însemna excluderea financiară și socială a tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, nu fac parte din societatea digitală; lipsa unor alternative la plățile electronice, adică opțiuni limitate a consumatorilor, dar mai ales ar însemna pierderea completă a vieții private, deoarece o societate fără numerar este o societate totalmente supravegheată electronic. Nemaivorbind de cei de vârsta a treia, încă ne-deprinși cu lumea digitală. Cum vedeți acest lucru?
Cosmin Vladimirescu: Mi-e foarte greu să confirm acest lucru într-o piață care crește cu 30%. Populația îmbătrânește și asta e o realitate în România. Media de vârstă a crescut. La noi e pe la 41 de ani. Dar față de Turcia, unde vârsta medie e 30 de ani - mai tineri, adică - ratele de creștere în România sunt mai mari. Lumea învață tot mai mult să plătească cu cardul, asta e ce vreau să subliniez. Și vreau să vă mai spun ceva: mama mea a învățat să plătească cu cardul. Nu la magazine, că acolo știa. Mă refer la plăți pe Internet; unul dintre copiii mei își dorea ceva de la eMag și mama a fost nevoită să învețe cum să facă acea plată....

Rep: Mama Dvs trăiește în București?
Cosmin Vladimirescu: Da, e din București

 • Oamenii din rural sunt mult mai captivi decât suntem noi și au mult mai puține opțiuni

Rep: Mă iertați, dar mă gândesc că există diferențe mari între București și restul țării...
Cosmin Vladimirescu: Nu cred...În ceea ce privește e-commerce-ul nevoia mai mare e în zona urbană mică și rurală. Oamenii din aceste zone au nevoie de o alternativă eficientă la prețurile oferite de comerțul de proximitate. Ei sunt mult mai captivi decât suntem noi și au mult mai puține opțiuni. Și atunci pentru ei are o importanță mult mai mare că pot căuta un produs online la cel mai bun preț pe care să-l cumpere. Iar aici cash-ul devine iarăși un factor limitativ pentru că el poate fi acceptat în comerțul online, dar cu siguranță nu va fi acceptat la o achiziție de pe Amazon, sau când vine vorba să plătești un abonament Netflix.

Întorcându-mă la problema bancomatelor, aș aminti că noi am susținut foarte mult ceea ce media denumea legea cash-back, care spune că toți comercianții care acceptă carduri au posibilitatea să își vândă numerarul din casa de marcat. Să-și distribuie numerarul. Cu alte cuvinte, nu mai trebuie nici măcar să cauți un bancomat. Odată ce va crește rețeaua de acceptare din zona rurală vei putea retrage în numerar de la comerciantul de la care ai făcut cumpărături.

Rep: Și asta când se va întâmpla?
Cosmin Vladimirescu: Păi s-a întâmplat deja, legea e în vigoare, acum avem o dezbatere privind plafonul. Inițial fusese setat la 10.000 de euro cifră de afaceri pe an, adică la 800 și ceva de euro pe lună. Veți spune că e mic acest plafon, dar 27% din comercianți erau sub acest plafon.

Rep: Așa declară ei..
Cosmin Vladimirescu: Da, declarat de comercianți. Acum plafonul a urcat la 50.000 de euro ceea ce face legea cvasi-inutilă. Adică nu mai asanează economia. Comercianții au posibilitatea de a oferi numerar în urma unei plăți cu cardul. Deci, dacă ai plătit cu cardul, câștigi dreptul de a retrage numerar.

Rep: Dar în zonele rurale, unde bancomatele lipsesc cu desăvârșire....
Cosmin Vladimirescu: Acolo lipsesc și cardurile, să știți. Dar sunt, de pildă, carduri de masă - oameni care trăiesc în zona rurală, dar care lucrează în urbanul mic, unde companiile le oferă acest beneficiu social - care au migrat spre forma lor electronică. Cu acele carduri nu pot retrage numerar. Dar le pot folosi la magazinele din zona rurală, dacă există, bineînțeles, POS-uri. Oricum, gradul de penetrare a serviciilor financiare e similar cu gradul de urbanizare. Cam toți de la oraș au card, au la dispoziție bancomate, în vreme ce oamenii din zona rurală nu au nici carduri nici bancomate și sunt excluși financiari. Lucrurile astea trebuie să crească mână în mână, concomitent. În clipa în care se vor emite carduri în zona rurală noi trebuie să fim pregătiți cu rețeaua de acceptare. Și când spun asta, mă refer la POS-uri, ca oamenii să poată face cumpărături și să retragă numerar.

 • România are o mare problema cu economia gri


Noi avem o mare problemă cu economia gri. Cam 27-28% din PIB o reprezintă economia gri. Nu numai că nu se plătesc taxe, dar și produsele sunt de foarte proastă calitate. Proveniența lor nu poate fi urmărită. De aceea ANPC-ul este partenerul nostru în această inițiativă, au nevoie de această trasabilitate și au nevoie să scape de produsele proaste pentru populație. De asemenea, ANAF e foarte interesat de albirea economiei prin creșterea ponderii tranzacțiilor electronice. Și nu mă refer doar la plățile cu cardul. Ci la orice formă de plată electronică. Cu cât ai mai multe tranzacții electronice, cu atât evaziunea scade.

Rep: Păi și cu ce bani să modernizăm ANAF că banii de la Banca Mondială s-au dus....?
Cosmin Vladimirescu: Propunerile noastre au constat într-un pachet de 10 măsuri care, dacă ar fi fost aplicate, ar fi adus un surplus de taxe colectate în 5 ani de vreo 14 miliarde de euro. Adică de 3 ori bugetul Sănătății sau Educației...

Era vorba de legea cash-back, impunerea unei alte limite pentru plățile în numerar. Mai era vorba de distribuirea beneficiilor sociale prin carduri prepaid ș.a. Actualul ministru de Finanțe a asistat la multe discuții și poate vom relua discuțiile pentru a vedea ce se poate face.

Rep: Cum v-a venit ideea ”blocului fără cash”?

Cosmin Vladimirescu: Păi e o realitate de care ne izbim cu toții. Știm că nu putem plăti întreținerea cu cardul.

Rep: Și ce trebuie să facă concret un administrator de bloc ca să...?
Cosmin Vladimirescu: E un site unde poate intra și acolo trebuie doar să își lase acolo datele. Va fi contactat cu siguranță.

Rep: Și piața din Sibiu, unde poți cumpăra pătrunjel cu cardul?
Cosmin Vladimirescu: Piața din Sibiu a fost la început o tarabă dintr-o piață din Capitală.

Rep: Cum adică...?
Cosmin Vladimirescu: Am pus acum vreo 4 ani un POS la o tarabă din București, vrând să demonstrăm că poți plăti orice și oriunde cu cardul. Apoi am făcut un parteneriat cu Asociația Piețelor din România. Sibiul a fost ales pentru că e un oraș cu iz istoric. Președintele Asociației este din Sibiu și administrează piața de acolo. Apoi, Sibiul e foarte dezvoltat din punctul de vedere al plăților electronice. Acum vreo 10 ani lansasem plata în autobuz cu cardul a călătoriilor.

 • Valoarea medie a plăților online cu cardul

Rep: Când vom putea plăti cu cardul la metrou?
Cosmin Vladimirescu: Nu pot să vă spun, dar e foarte aproape acest moment. Noi am avut acceptare la metrou din 2010. Până acum un an și jumătate când s-au schimbat turnicheții. Acum suntem foarte aproape de lansarea unui serviciu de genul acesta. Foarte aproape! (discuția a avut loc doar cu câteva ore înainte ca BCR să anunțe noua soluție de plată cu cardul contactless a călătoriilor cu metroul în București-n.red)

Rep: Care mai e valoarea medie a plăților online cu cardul?
Cosmin Vladimirescu: Cele mai recente date arată că plățile online inițiate de pe desktop au o valoare medie de 243 de lei, iar cele inițiate de pe telefonul mobil au o valore medie de 210 lei. Contează mult viteza cu care retailerii online își fac website-uri adaptate telefoanelor mobile. Experiența de mobil e diferită de cea de pe desktop. Pe măsură ce își dezvoltă aplicații sau își optimizează site-ul pentru mobil, traficul de pe telefon va crește.

Rep: Va ajunge telefonul, banca viitorului?
Cosmin Vladimirescu: Cred că a ajuns deja!

Rep: De ce s-a retras Mastercard din proiectul Libra?
Cosmin Vladimirescu: Au fost niște întârzieri ale proiectului Libra, generate de discuții legate de reglementare... De asemenea, am găsit niște lucruri pe care le putem face mai repede. Tocmai am anunțat că susținem FacebookPay. Au și un proiect nou acum, de a simplifica și unifica plățile pe toate platformele pe care le dețin, astfel încât să nu mai fi nevoit sa-ți duci credențialele pe fiecare platformă.

Rep: În 2015, MasterCard si Samsung Electronics Co., Ltd. au anuntat extinderea parteneriatului lor global prin utilizarea platformei MasterCard Digital Enablement Service (MDES), pentru a implementa serviciul Samsung Pay în Europa. Văd că nici până astăzi nu s-a întamplat nimic. De ce?
Cosmin Vladimirescu: Parteneriatul există în unele piețe, nu și în România. Samsung nu ”împinge” mai departe acest parteneriat. Probabil că nu e o prioritate pentru ei, așa cum e pentru Apple, de pildă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4589 vizualizari

 • +9 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 noiembrie 2019, 6:37)

  [anonim]

 • +13 (15 voturi)    
  ... (Duminică, 17 noiembrie 2019, 8:24)

  cartograful [utilizator]

  sigur..cash-ul iti limiteaza posibilitatile. De Black Friday cardurile au functionat mai mult de-o gramada. Asa ca a trebuit sa recurg la "ramburs la curier". Deci cine limiteaza ce?
  Cel putin saptamanal vad pe POS in magazine "eroare de comunicare" si trebuie sa recurg la portofel. Acum un an colegii cu conturi la celebra banca olandeza cu leu pe card au avut retrageri DUBLE de pe card la orice cumparatura. Pare fun...mai putin cand ai luat un obiectiv foto de 8000 de lei si te trezesti cu 16.000 scosi de pe card. Sau cand ai refuz de plata la Uber cu un card perfect valabil (desi anuntasem la banca ca ies din spatiul UE) si asta se intampla la mama dracului la 10.000km de casa, pe coasta de V a SUA. Cine m-au salvat? Dolarii de hartie...ca sa nu dorm pe strada sau in vreo sectie de politie. Am avuit suficiente incidente cu cardurile atat eu cat si colegii ca sa stiu ca un card e minunat in termeni de comoditate dar o canatitate de banii fizici e sfinta cand e vorba de siguranta.
  Cash-ul e sustinut de statul care il emite. Banii pe card sunt sustinuti de un server sau o conexiune wireless care poate cadea oricand. Un articol platit si nimic mai mult.
 • +11 (11 voturi)    
  limba romana (Duminică, 17 noiembrie 2019, 9:12)

  Consonant [utilizator]

  In limba romana cuvantul englezesc "cash" se traduce prin numerar.
 • -11 (15 voturi)    
  CARD IS GOOD (Duminică, 17 noiembrie 2019, 9:43)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  Nu inteleg ce are lumea cu cardurile. Avantajele sunt mult mai multe decat daca ai umbla cu banii-n punga. Vreau sa zic ca zilele trecute chiar la Auchan a venit unu si a platit cu monede de 50 de bani o suma de peste 250 de lei. Am stat 20 min sa numere saracele fetele alea monedele omului. Bineinteles ca s-a facut agitatie a inceput lumea sa riposteze dar n-ai ce face e legal si asta e, plus ca spunea vanzatoarea e raspunderea ei daca nu incaseaza cat trebuie. Ce te faci daca ai 2 de-astia? Ajungi acasa pe-ntuneric. Sau nu mai spun de aia care stau pana in ultimul moment sa scoata portofelul sa caute bani sa-i numere sa se balbaie sa faca socoteli dati-mi 3 lei sa va dau eu 5 n-am decat 10 atunci dati-mi 10 sa va dau eu 8 (exemplu la plezneala nu incercati sa faceti calculele) si tot felul de scheme. Ce nu le place celor anticarduri? Siguranta? Usurinta platilor? Rapiditatea? Lipsa schimbului valutar? Plata oriunde? Sigur ca sunt locuri unde iti trebuie cash si nu la tara ci chiar in Elvetia dar astea sunt exceptii. Sunt destule banci care nu iau nici un comision la nimic trebuie doar sa le cautati. Si nu neaparat Revolut.
  • +1 (7 voturi)    
   ala vine in mod curent cu monezi (zilnic)... (Duminică, 17 noiembrie 2019, 10:03)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Si acestea provin de la toalete, taxa din Dragonul Rosu, am inteles... Bani nefiscalizati!
   sI la CORA Pantelimon se intampla acelasi lucru.
   Numai organele statului nu stiu nimic.
 • +5 (7 voturi)    
  DOMNU' DIRECTOR... (Duminică, 17 noiembrie 2019, 10:19)

  schroedinger [utilizator]

  Lasati telefonul, ati auzit de FINGOPAY?
  Oricum, the cash is the King!
 • +4 (10 voturi)    
  Camata (Duminică, 17 noiembrie 2019, 10:53)

  Ragnar [utilizator]

  Voi ati produs cea mai mare criza din istoria omenirii.Voi nu aveti ce cauta sa ne aministrati noua banii,voi sunteti cei mai mari hoti din aceasta societate.Cashless society inseamna slaves-society.
 • +4 (4 voturi)    
  Abureli (Duminică, 17 noiembrie 2019, 11:54)

  Noriega [utilizator]

  As adauga la comentariile foarte pertinente de mai sus si altele: domnul bancher cred ca e dus cu pluta pe garla, din mai multe p.d.v.
  - in legatura cu oamenii mai in varsta, mai ales din rural; pai si mie mi s-a intamplat la unele bancomate, cu care nu eram obisnuit, sa mai gresec (vizibilitate redusa, mai ales cand bate soarele in ele, neatentie etc). Cum isi imagineaza ca un om de 70-80 de ani sau mai mult, care nu vede bine, se duce la un bancomat si retrage banii, fara sa greseasca niciodata? Abia asteapta hotii sa stea pe langa bancomate, sa prinda un batran de asta.
  - stiu o gramada de comune si de sate in care nu exista niciun bancomat pe raze de km; chestia cu cash-back-ul e o gluma proasta, la un magazin satesc, n-are ala cash-back sa iti dea, ca vinde pe caiet...altfel nu ar supravietui...
  - in legatura cu celebra prostie contactless; de ce as avea activata optiunea asta, cand, daca pierd cardul sau mi se fura, ala poate scoate de pe el de n x 100 de lei? Mai mult, poti sa faci tranzactii pe e-mag (chiar ieri am facut) si nu se cere, la plata, nimic, dupa ce ai bagat datele de pe card si nr de pe spate, cu 3 cifre, gata plata! Deci cine iti gaseste cardul, poate sa faca tranzactii. daca reprosezi chestiia cu vulnerabilitatea platilor contactless (sau fara contact, sa le zicem pe romaneste, ca suntem romani), cica nu e mare lucru, ca duupa 5 sau 10 plati a 100 de lei, ti se cere PIN-ul.
  Pai adica de ec s apierd chiar si 100 de lei? 40 si ceva la suta din angajatii romani sunt platiti cu salariul minim pe economie. Net inseamna vreo 1250 de lei. Deci daca ai o teapa de 100 de lei, ai o teapa de 8% din venitul tau lunar. Si asta pt un moft, cica sa nu mai stai cateva secunde in plus, sa bagi cardul-pinul, vreo jumate d eminut, sa zicem. Merita, oare? Cica poti sa iti faci -contra cost- o optiune sa te anunte prin sms de fiecare tranzactie. Asta e functional doar partial. Daca nu am semnal la telefon, daca am tel inchis/descarcat, pe silentios, fara roaming?
 • +4 (4 voturi)    
  Intermediari impusi cu forta (Duminică, 17 noiembrie 2019, 12:16)

  Victtor [utilizator]

  Este rau cand intermediarii fac lobby pentru a avea exclusivitate in cadrul unor tranzactii.
  Au depasit de mult liminta normalului si fac presiuni pe toate fronturile pentru a-si impune monopolul.
  Intamplator sau nu apar si sustinatori ai acestora. Unii o fac din naivitate exagerata iar altii o fac cu buna stiinta, pentru salarii.
  • -4 (6 voturi)    
   să mai citait (Duminică, 17 noiembrie 2019, 15:28)

   Bubico [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Ca să răspund pe scurt, fără să le iau apărarea: Mastercard, ca și Visa, JCB, Amex sau altele, sunt scheme internaționale de plată, companii tehnologice care reușesc să perfecționeze mereu și mereu industria cardurilor. Doar prin investițiile lor, prin cerectare-dezvoltare, progresăm cu toții și avem tranzacții cu cardul mai simple, mai comode și mai sigure. Fără ei s-ar bate pasul pe loc și ar exista mari carențe de securitate.
   Asta ca să se înțeleagă mai bine care este rolul unor...”intermediari”. Nu sunt intermediari, sunt verigi-cheie în circuitul plăților non-cash.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by