​DOCUMENTE Comisia Europeană cere Guvernului României să ia măsuri de limitare a cheltuielilor publice, în anul 2020, cu două rânduri de alegeri. Noua lege a pensiilor, risc semnificativ

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 20 noiembrie 2019, 15:05 Economie | Finanţe & Bănci


Comisia Europeana
Foto: Comisia Europeana
​Comisia Europeană cere miercuri Guvernului Orban să ia măsuri pentru limitarea cheltuielilor publice în anul electoral 2020, când vor avea loc alegerile locale și parlamentare, România rămânând în continuare sub procedura de corecție a abaterii semnificative de la obiectivul bugetar pe termen mediu, „celebrul MTO”. În raportul către Consiliul UE, Comisia mai arată că legea pensiilor prezintă un „risc semnificativ” de creștere a deficitului public în anul 2020 și mai departe.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, oficial o recomandare pentru România de a corecta, în 2020, abaterea semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu, „celebrul MTO”. Încă din anul 2017 România se află sub procedură de corecție a abaterii semnificative de la MTO, iar pe 25 septembrie 2019 reprezentanții Bruxelles-ului au venit la București într-o misiune, pe vremea când încă era în funcție guvernul Dăncilă.

În urma misiunii de la București din 25 septembrie 2019, Comisia Europeană a constatat „absența unei acțiuni eficiente din partea României”, precum și o „abatere ridicată cumulată de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu”.

De asemenea, pe 15 octombrie 2019, Guvernul Dăncilă, încă în funcție ca interimar, a transmis CE o scrisoare privind acțiunile sale pentru corectarea abaterilor de la MTO, dar nu i-a convins pe cei de la Bruxelles. „Având în vedere informațiile furnizate de autorități în raportul lor și evaluarea generală bazată pe prognoza Comisiei de toamnă 2019, Consiliul UE a concluzionat că România nu a luat măsuri eficiente ca răspuns la Recomandarea sa din 14 iunie 2019”, spune acum Comisia Europeană.

Comisia Europeană mai spune miercuri că actualul guvern Orban trebuie să ia o serie de măsuri pentru corectarea abaterilor și limitarea deficitelor, în anul 2020, când au loc alegerile locale și parlamentare, precedate de campanii electorale.

Astfel, CE transmite României o nouă recomandare:

 • Pentru a corecta abaterile cumulate și pentru a readuce România pe o cale de ajustare corespunzătoare în urma devierilor anterioare, un efort suplimentar ar trebui să completeze ajustarea structurală anuală recomandată de 0,75% din PIB pentru 2020. O suplimentare a efortului de 0,25% din PIB pare adecvată, având în vedere amploarea abaterilor cumulate de la traiectoria de ajustare către obiectivul pe termen mediu. Astfel se va accelera ajustarea către obiectivul bugetar pe termen mediu, fără a pune în pericol creșterea economică.
 • Conform prognozei de toamnă a Comisiei pentru 2019, echilibrul structural al României se va deteriora cu 0,8% din PIB în 2019 și cu încă 0,8% din PIB în 2020. Ca urmare, se estimează un structural de 2,5% din PIB în anul 2019 și 3,4% din PIB în 2020, peste obiectivul bugetar pe termen mediu care prevede un deficit structural de 1% din PIB.
 • România ar trebui să ia măsurile necesare pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu depășește 4,4% în 2020, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1% din PIB, punând astfel statul membru pe o traiectorie de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu.
 • De aemenea, România ar trebui să utilizeze toate veniturile la buget pentru reducerea deficitului. Măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a echilibrului structural al administrației publice, într-o manieră favorabilă dezvoltării.
 • România ar trebui să raporteze Consiliului UE până la 15 aprilie 2020 acțiunile întreprinse ca răspuns la prezenta recomandare a CE. Raportul ar trebui să furnizeze măsuri suficient de detaliate și anunțate în mod credibil, inclusiv impactul bugetar al fiecăreia dintre aceste măsuri, în vederea respectării traiectoriei de ajustare necesare, precum și a proiecțiilor bugetare actualizate și detaliate pentru 2020.

Legea pensiilor - risc semnificativÎn urma misiunii din 25 septembrie 2019, funcționarii de la Bruxelles mai avertizează, în raportul lor, că „noua lege a pensiilor prezintă un risc semnificativ ascendent pentru deficitul public în 2020 și nu numai”.

„Legea, în vigoare din iunie 2019, conține creșteri anuale semnificative, ad-hoc ale punctului de pensie (principalul parametru utilizat pentru indexarea pensiilor pentru limită de vârstă) în perioada 2019-2021, incluzând o creștere de 40% în septembrie 2020. De asemenea, conține generoase modificări ale formulei de indexare a pensiilor standard și o recalculare ascendentă a pensiilor existente din 2022.” - avertizează Comisia.

Potrivit estimărilor oficiale ale guvernului, din expunerea de motive însoțitoare, legea va crește cheltuielile guvernamentale cu 0,8% din PIB în 2019, 2,3% în 2020 și 4,9% în 2021, comparativ cu nivelul nominal din 2018.

Potrvit raportului CE, staff-ul Ministerului Finanțelor a declarat că strategia fiscală pentru următorii ani oferă un spațiu fiscal suficient pentru a acoperi aceste costuri, datorită îmbunătățirii conformității fiscale și înghețării cheltuielilor.

În schimb, funcționarii Comisiei, care au fost în misiune la București, le-au spus celor de la MFP că nu este clar modul în care noua lege a pensiilor (în special creșterea cu 40% a pensiilor) poate fi adaptată fără a modifica programul de implementare.

Conform Consiliului Fiscal și Băncii Naționale a României, punerea în aplicare a legii pensiilor în termenul legislativ nu este compatibilă cu menținerea deficitului principal în limita de 3% din valoarea de referință a PIB a tratatului - se mai arată în raportul CE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10147 vizualizari

 • -2 (24 voturi)    
  esti necon pur si dur.. (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 15:18)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cand sustii, la lumina zilei! ca salariile si pensiile crescute reprezinta un risk, si , pe cale de consecinta, nu te satisface decat taierea lor.
  • +3 (19 voturi)    
   Asa intelegi voi pzdistii postaci (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:02)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   cand cititi recomandarile Comisiei: orice masura adecvata unei anumite situatii, inseamna taieri de oensii si salarii! Altceva nu mai stiti, voua trebuie sa va traduca cineva din romana in romana voastra de lemn. Unde ai citit mai sus ca se vor taia pensiile?
   Adu tu lumina romanilor, din bezna in care va scaldati!
   • -1 (19 voturi)    
    Lol (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:44)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui 2016

    Lasa ba vrajeala.

    Una e sa ingheti pensiile si salariile la nivelul actual (absolut inacceptabil si probabil neconstitutional) si alta e sa le tai.

    Deci a se scuti cu "noi nu vom taia pensiile". Nu e suficient sa nu fie taiate, ele trebuie sa creasca.

    Romania e o tara foarte saraca.

    Mi se rupe de unde scoateti banii - colectari mai bune, taxe pe patronat, banci, etc.
    • +4 (8 voturi)    
     Îți zic eu de unde bani: desființăm „specialele”! (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 17:41)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui HP

     De acolo, de la pensionările înainte de termen, de la cele de mii de euro, ălea „ultraspeciale”, de la bugetari, de la voucherele de vacanță....
    • +2 (8 voturi)    
     De (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 20:17)

     Coco_papagal [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Confiscarea averilor ilicite de ce nu pomenesti? Te urecheaza partidul?:)
  • +6 (10 voturi)    
   Ca de obicei, pe langa... (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:08)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Asta e, ne-am obisnuit.
  • +2 (2 voturi)    
   Să corelezi nu înseamnă să tai. (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:38)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Articolul trebuie citit săptămâna viitoare și atunci autorul nu va mai susține că primește documente de la Bruxelles,înainte de a fi întocmite.
 • +5 (13 voturi)    
  comisie (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:26)

  gpavel [utilizator]

  "comisia"nu face altceva decat sa ajute guvernul orban,masurile de neaplicare a legii pensiilor sa nu afecteze prea mult guvernarea si mai ales rezultatul alegerilor parlamentare!o solutie ar fi anticipatele inainte de"fatidica data de 1 septembrie",in care ar fi conform legilor(pensii si salarizare)cresteri importante de pensii si salarii din invatamant
 • +10 (14 voturi)    
  Și din nou măsuri "antipopulare"... (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:34)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  pe spatele liberalilor, ca să câștige la scurt timp PSD-ul.
 • -12 (22 voturi)    
  Si care-i problema? (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:39)

  newlook [utilizator]

  Si care-i problema? Romanii asta au votat: sa scada pensiile, salariile, nivelul de trai. Cand au crescut, n-a fost bine, Apocalipsele (pe hartie) se tineau lant.

  Eu sper sa scada. Cat de jos posibil, iar romanii sa voteze tot asa, sa aiba Apocalipse adevarate, asa cum isi doresc.
  • +2 (8 voturi)    
   Neuron, aia vrem, să scadă. (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 17:45)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Să dispară pensiile „speciale”, vârsta minimă obligatorie de pensionare de 60 de ani, reducerea uriașei armate de asistați cu 40%-50%.
   Da, este firesc să scadă toate ăstea. Și logic. Și legal!
   • +4 (4 voturi)    
    Sunt total de acord ca asta vrei...Dar (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 20:06)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Sunt total de acord ca asta vrei...Dar, daca nu mai crezi in Mos Craciun, realitatea se va prezenta astfel cu referire la pensiile speciale:

    NICIO reducere, de niciun fel la pensiile aparatului represiv, SRI (si altele cu 3 litere) si Justitie. Pe asta se bazeaza Sistemul, pe dosarita si zornaitul catuselor, doar nu crezi ca Sistemul se autodetoneaza.
    Nici la militari nu cred ca se va umbla la pensii, dar la astia Sistemul poate face ceva ajustari, nu sunt atat de periculosi.

    Celelalte? Hai sa fim seriosi: in Sistemul TeLeaga, crezi ca va avea cineva curajul sa taie indemnizatia de "long distance" (vreo 3000 de euro pe luna) a judecatorilor de la CSM care au avut grija sa-si faca vila in Baneasa, la 500 de m de limita administrativa a Bucurestiului? Serios, chiar crezi asta?
  • 0 (2 voturi)    
   Pentru un motiv sau altul (Joi, 21 noiembrie 2019, 7:36)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   se pare ca votanti PSD nu pricep si nu vor sa priceapa. Cresti salariu minim, punct de pensie etc. O luna sau doua o duci mai bine, dar dupa ce se regleaza piata o duci de doua ori mai prost. Tot dupa pierzi procente multe in putere de cumparare din pilonul doi. Deci pe viitor iti va fi si mai rau. Si multe altele care vin la pachet cu inflatia. Averea nu se aduna cu manelism, dar ....manelismul e majoritar la noi.
 • 0 (14 voturi)    
  prietenii (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:39)

  of of [utilizator]

  Prietenii din Comisie îi ajută pe liberali. Asta-i tot.
 • +3 (3 voturi)    
  OK (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 17:51)

  Mihail. [utilizator]

  Bine ca n-au cerut limitarea numarului de gipane.
 • 0 (4 voturi)    
  Foarte ușor sa promiti (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 19:00)

  Observatory [utilizator]

  Creșterea masiva a salariilor și pensiilor , o promisiune PSD ista de a continua guvernarea.
  Situația ca nu existau bani nu contează , toată smekeria era sa stea la putere ( a se citi fura mai mult).
  Banii nu venea din buzunarul PSD istilor , se bazau pe creșterea datoriei naționale , pe împrumuturi europene sau pe mila comunității europene ....
  Șefii României ,cei sub care suntem subordonați , nu sunt de acord cu aceasta creștere masiva și ca atare, rămânem tot săraci , simpla propiu și la figurat...
  De ce oare se mai întreabă unii : se pleacă masiv afara, spre beneficiul țărilor, care de fapt conduc România de la Bruxelles...

  Nimic nu s-a schimbat din 1945 , doar numele conducătorilor , din URSS in UE.
  • 0 (2 voturi)    
   Observatii oarbe.... (Joi, 21 noiembrie 2019, 9:29)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Daca tie asa de drag de ce a fost URSS ...dute fuguta la Rusi poate iti trece. Comparatia e URSS UE este cel putin stupida.
   Cat despre independeta ....maturizezate ....Nu exista! Nu a existat niciodata ....nici macare in timpuri stravechii ... Revenind in momentul actual .....Nici macar tari ca Germania, Japonia USA nu sunt independente. Toata lumea depinde in mai mica sau mai mare masura de cineva, prin resurse prin comert, etc.
   Nu esti independent nici la tine acasa, atentia tie "furata" de telefonul mobil, alegerile iti sunt reduse sau directionate de reclame, etc. Iluzia ....atat ai.
   Si iti pot da si una din multele cauze de plecare din tara, suntem o tara de manelisti. De lasa-ma sa te las, de merge si asa. Si daca excluzi domeniu constructii, unde un mester a ajuns o raritate. Raman o groaza de domenii unde este dezastru. Invatamant , sanatate, politie, etc....
 • -1 (1 vot)    
  Povesti de la UE (Joi, 21 noiembrie 2019, 12:01)

  Gigi Kent [utilizator]

  O tara ca Romania are nevoie de o crestere economica accelerata ca de aer. Tintele de tipul MTO pot fi implementate in Germania sau in orice tara din vestul Europei. Este aberant ca intr-o tara ca Romania principala preocupare sa fie taierea deficitului.

  Dpdv politic prea multe alternative pentru a sprijini cresterea economica nu exista. Sau orientezi bugetul pe cheltuieli de tipul pensii si salarii sau pe investitii. Statul roman nu stie sa faca investitii. Asta daca nu consideram investitii “eficiente” stadioanele in panta si telegondolele tip “Elena Udrea”. Mai bine s-ar rezuma la a oferi facilitati celor din privat care vor si pot sa faca asta (de exemplu spitale). Cu autostrazi / aeroporturi / infrastructura feroviara etc e si mai greu. Asa ca orice leu cheltuit suplimentar in pensii si salarii publice sigur are un impact pozitiv mai mare decat asa zisele investitii ale statului. Pentru ca daca nu pe termen scurt cand importurile cresc, pe termen mediu si lung, la pasa-centrare data de catre stat prin cresterea veniturilor populatiei (inclusiv salariul minim) mediul privat din Romania ar trebui sa sara la cap si sa dezvolte productia autohtona.

  Aboradrea actualului Ministru de Finante este desueta. Dorinta de a “reduce taxarea”, in conditiile in care gradul de colectare ca nivel din PIB al taxelor si impozitelor este printre cele mai reduse din UE, este de-a dreptul ridicola. Singura prioritate viabila a unui ministru de finante (de stanga, de dreapta) este cresterea gradului de colectare. Cand ajungi pe la un 40% poti sa incepi sa te gandesti ce fel de stimulente fiscale si caror categorii de contributori poti sa acorzi.
 • -2 (2 voturi)    
  ipocrizia birocratilor de la Bruxelles (Joi, 21 noiembrie 2019, 13:09)

  falcosu [utilizator]

  COMISIA EUROPEANA recomanda României sa nu mai creasca salariile sin pensile.
  Cine fac pe competenții, funtionarii europeni cu cel putin 7 MII EU/ lună, care „muncesc” (invart hartii si vorbe) 4 zile pe saptamana, au 13 salarii /an, pensie private, etc. - beneficiile unui funcționar amarastean.
  Sa ne mai scuteasca cu sfaturi despre austeritate niste ipocriti imbuibati.
  • +2 (2 voturi)    
   ,,Falcosule esti si tu cu rusii?,, (Joi, 21 noiembrie 2019, 15:10)

   bubalacap [utilizator] i-a raspuns lui falcosu

   UE nu este intereseta ca romanii sa aiba pensii si salarii mari. Ei zic da, dar sa nu depasesti deficitul bugetar,. Altii, de categoria I-a, au voie si nimeni nu spune nimic.
   UE este interesata doar de resurse (de tot felul) si de piata de desfacere. Cand idiotii de guvernanti romani, oricare ar fi la putere, ne vor lasa in curul goool UE va gasi tot felul de pretexte gen ,,n-avem sapca,, si ne vor da afara. A-propos de resurse, sa va vad dragi romani ce veti spune cand veti avea preturi la gaze, energie electrica sau alte produse ca in UE si cu salariile si pensiile veti ramane ca in RO.
   Se fac referundumuri pentru toate prostiile, dar nimeni nu a cerut parerea populatiei prin referendum pentru a intra in UE sau NATO.
   Unii vor spune ca sunt simpatizant al rusilor si vreau apropierea de ei. Eu le voi raspunde ca rusii sunt aici, cu multe investitii, si in jurul nostru, in Germania, Franta, Serbia, Ungaria, Marea Neagra, Turcia si chiar si Bulgaria.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by