”Tocmai am citit pe Whatsapp un mesaj de la o colegă că mâine vom avea în Comisia Juridică discutarea în regim de urgență a celor 4 legi. Cam asta e impredictibilitatea legislativă în sistemul bancar. Din 2014 am adunat cam 50 de legi, iar densitatea prezenței mele în Parlament e de 60 de ori pe an”, a spus marți șeful Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu.

Florin DanescuFoto: Agerpres

Potrivit lui Dănescu, sistemul bancar local a fost lovit de criză într-un moment nepotrivit. ”Istoria e că pe vremea în care industria bancară din Românua începea să crediteze tot mai puternic, adică înaintea crizei, am fost loviți. Am fost prinși într-un moment nepotrivit. În 2010, când s-au tăiat salariile, puțini știu că mediul privat apucase să se ajusteze cu peste 30%. Industria bancară se ajustase și ea. Mai mult de jumătate din clienții băncilor care erau cei mai de încredere parteneri -bugetarii- au ajuns cu capacitatea de plată amputată. Celelealte industrii bancare ne-au reproșat spunându-ne că la ei industria bancară ar fi dat în judecată Guvernul. E o temă de gândire...”, a spus șeful bancherilor români.

Percepțiile asupra creditării au început să se schimbe din 2010 încoace, a continuat Florin Dănescu. ”Înainte vreme, datoria trebuia plătită. După 2010, oamenii au început să se întrebe DACĂ și în ce condiții trebuie datoria plătită. Industria bancară se simte mizerabil de 10 ani încoace. Am coborât de la 40% credite în PIB la 26% din PIB! În momentul actual, industria bancară se simte nemăsurabilă, anonimă şi irelevantă”, a mai precizat Dănescu.

El a participat marți la prima ediţie a Forumului Naţional de Drept Bancar, cu tema "Provocări de ordin legislativ şi juridic pentru instituţiile de credit din România", organizat de grupul editorial Universul Juridic, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.