Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a dat de înțeles marți, într-o conferință de presă, că deficitul bugetar pe anul viitor va fi de 3,5%, precizând că un document va fi publicat în zilele următoare. Alte date pe care se bazează bugetul pe 2020 au fost deja publicate de Comisia Națională de strategie și Prognoză, iar HotNews.ro a publicat aici.

Florin CituFoto: Hotnews

"Veți vedea că avem soluții pentru a avea un deficit cu 3,5% (în 2020 n.r.) și a menține și legislația în vigoare. Astăzi există foarte multe programe prin care se sifonează bani din buget și le vom opri", a spus Cîțu.

Referindu-se la rectificare, el a precizat că era necesară avand în vedere execuția până în acest moment și faptul că bugetul a fost construit pe informatii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor. Rectificarea, spune el, are rolul de a îndrepta și a repara "toate prostiile făcute în ultimii 3 ani de PSD la Guvernare".

DOCUMENT Deficitul bugetar va fi de 4,3%, la finalul anului/ Cine pierde și cine câștigă bani la rectificare

Potrivit acestuia, rectificarea ne arată că veniturile trebuie diminuate cu peste 18 miliarde lei.

“Rectificarea era necesară pentru că dacă nu făceam acestă rectificare, banii pentru pensii, indemnizații, concedii medicale și alt cheltuieli sociale nu erau cuprinși pentru ultimele 2 luni. Cine spune că nu trebuia să facem aceste plăți minte, și ar fi trebuit, în primul rând să încep să cer celor de la PSD unde sunt cei 18 miliarde lei, dacă trebuia să cerem banii să-i aducă ei de acasă sau trebuie să îndreptăm ce au făcut ei?”, a spus ministrul Finanțelor.

Alte declarații:

  • Este cinic să vezi acest partid care vine astăzi și comentează această rectificare bugetară dar nu a plătit concediile medicale de 3 luni, aproape patru. A întârziat plata pentru TVA. Nu a inclus în buget banii pentru pensii și așa mai departe. A trebuit să punem bani și pentru medicamente.
  • Cu această rectificare punem punct unei practici mizerabile prin care banii care trebuiau să ajungă pentru cheltuieli sociale erau folosiți pentru baronii locali și în același timp punem punct unei practici prin care la sfârșit de an era artificial redus prin amânarea unor plăți pentru anul următor.
  • Execuția bugetară la 11 luni va arăta un deficit de peste 3% și va ajunge la 4,3% la finalul anului. Ăsta este costul.
  • Anul viitor vom ținti un deficit cât mai aproape de 3%.
  • România este singura țară din lume cu mai multe salarii minime, iar Constituția spune foarte clar că există un singur salariu minim. Discriminarea a apărut atunci când au apărut mai multe tipuri de salarii minime.
  • La Educație este vorba de un proiect de 2 miliarde lei care nu a fost semnat, acei bani nu pot să mai... nu taie nimeni niciun ban. Această propagandă cu tăierea trebuie să dispară din spațiul public.
  • Bugetul pe 2020 va fi anunțat peste câteva zile.
  • Veți vedea că avem soluții pentru a avea un deficit cu 3,5% și a menține și legislația în vigoare. Astăzi există foarte multe programe prin care se sifonează bani din buget și le vom opri.