​Puțini înteleg că construcția bugetului în 2020 va exercita o presiune teribilă în 2021, dacă se vor aplica măsuri precum creșterea punctului de pensie cu 40%, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Daniel DaianuFoto: AGERPRES

"Să nu facem greșeli. (...) Atunci ar putea exploda bugetul acestei țări. Bugetul 2020 e un punct de inflexiune. E nevoie de o trezire la realitate. A miza pe o colectare mai bună e o iluzie. Unde să te mai duci cu reducerea cheltuielilor. Se vehiculează ideea unor reduceri de taxe. Pe ce lume trăim? Trebuie stopată reducerea de taxe. Suntem în situația de a NU mai tăia investițiile publice. Fondurile europene nu au fost absorbite așa cum trebuia", a spus Dăianu.

Potrivit acestuia, un economist serios nu se poate juca cu un asemenea impact asupra bugetului și consider că bugetul 2020 este un punct de inflexiune.

"A miza pe o colectare considerabil mai bună într-un an, poate doi ani, este o iluzie", a afirmat el.

Acest deficit de 4,3%, pentru 2019, este în consonanță cu evaluarile lor la Consiliul Fiscal.

"Uitați care este impactul. Cu tot respectul pentru pensionari. Bugetul nu poate absorbi acest șoc (de creștere a punctului de pensie cu 40% n.r.). Nu vorbim de 0,4 – 0,5% din PIB. Vorbim de procentul din 2019. Sunt oameni care nu au simțul proporțiilor. Este vorba de a-ți da seama ce înseamnă un deficit de 6-7% din PIB. Momentul adevărului este 2020. Bugetul din 2020 pune sămânță pentru bugetul pe 2021. Aici nu te joci. Bagi țara în șanț. Piețele nu așteaptă să treacă alegerile", a mai spus Dăianu.

A miza pe o colectare net superioar este foarte imprudent, în concepția sa, corecția necesară fiind prea mare.

"Eu cred că dacă ne-am propune un deficit de 3,5 – 3,6% e un lucru bun. Trebuie sa schimbăm macazul. Să se vadă că am înțeles periculozitatea acestor acte. Corecția cu inflația este o prostie. Fără ajustare va fi afectat riscul suveran al țării", a spus el.