Valentin ​Lazea: 99% din publicul românesc nu înțelege dimensiunea problemei în ceea ce privește creșterea punctului de pensie cu 40%

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 27 noiembrie 2019, 10:44 Economie | Finanţe & Bănci


Valentin Lazea
Foto: Hotnews
99% din publicul românesc nu înțelege dimensiunea problemei, iar ca să înțelegi gravitatea unei probleme, trebuie să înțelegi dimensiunea ei, susține Valentin Lazea, economist șef al BNR. Potrivit acestuia, orice depășire a limitei de 3% implică recurgerea la împrumuturi externe tot mai scumpe pentru finanțarea eventualului deficit suplimentar.

"Este puțin probabil ca fondurile de investiții străine, agențiile de rating, Comisia Europeană sau FMI să lase nepenalizată o astfel de depășire a limitei de deficit bugetar de 3% din PIB. Preocuparea oricăror decidenți responsabili ar fi trebuit să fie găsirea unei modalități de reducere a deficitului bugetar, nicidecum de creștere sau la limită, dacă era avută în vedere o depășire a deficitului bugetar, aceasta ar fi trebuit să aibă ca scop investiții productive care să genereze valoare adăugată care să poată fi utilizată ulterior pentru rambursarea acelor împrumuturi", a spus Lazea.

Potrivit acestuia, creșterea pensiilor nu constituie o asemenea investiție productivă.

"Din creșterea pensiilor nu vei putea să rambursezi împrumuturile pe care trebuie să le faci pentru a le finanța. Acesta este fundalul macroeconomic, ignorat de decidenți atunci când au adoptat legea 127/2015 privind sistemul public de pensii. Spun ignorat, pentru că la articolul 86, alineatul 2, litera a se prevede majorarea punctului de pensie la 1265 lei începând cu 1 septembrie 2019, care s-a făcut deja, lucru care rezultă într-un deficit suplimentar de circa 3,3 miliarde lei sau 0,3% din PIB pentru ultimele 4 luni din acest an, respectiv 10 miliarde lei, sau 0,9% din PIB pentru 2020.", a arătat el.

Astfel, spune Lazea, depășirea limitei de 3% din PIB devine o cvasicertitudine atât în acest an cât și în anul următor. Asta fără a mai vorbi de datoriile neplătite: rambursări de TVA, bani la PNLD etc.

"Mai grav, la articolul 86, alineatul 2, litera b, se prevede majorarea punctului de pensie la 1775 lei, adică cu 40% într-un singur an. Adică o cifră care în Europa nu există. Oricunde v-ați duce în orice țară și spuneți că ceva crește cu 40%, oamenii ăia o să se uite cruciș. Va avea ca efect un deficit suplimentar de circa 10,6 miliarde lei, 0,96% din PIB în cele 4 luni ale anului 2020, respectiv 31,8 miliarde lei, 2,7% din PIB, pentru întregul an 2021. Asta este dimensiunea problemei", a explicat economistul șef al BNR.

Alte declarații importante ale acestuia, care arată dimensiunea problemei:
 • (Doar luâd în considerare legea pensiilor n.r.) în loc de un deficit bugetar de 3% din PIB într-un scenariu nemodificat, vom avea doar ca efect al legii pensiilor deficite de aproximativ 3,6% din PIB în acest an, el va fi mai mare datorită acelor (plăți precum rambursări de TVA etc. n.r.), 4,5% din PIB anul viitor, 5,7% din PIB în 2021. Toate acestea că nu va fi recesiune în 2020 – 2021 iar PIB-ul va fi robust.
 • Ca să fie cireașa de pe tort nu iau în considerare o altă bombă cu fitil aprins care stă sub bugetul consolidat al României, anume planificata recorelare a pensiilor, presupusă a avea loc în anul 2021 pentru a corecta inegalitățile dintre persoane ieșite la pensie în ani diferiți care va mai adăuga un deficit suplimentar necesar a fi finanțat din surse externe de circa 1 punct procentual din PIB, astfel încât în 2022 deficitul ar fi de 6,5% din PIB. Asta e aritmetica curată, nici de stânga, nici de dreapta.
 • Sunt mulți decidenți, dar și cetățeni mulți care își închipuie că o ajustare bugetară de 2,5 – 3% din PIB este floare la ureche, că se face ușor printr-o colectare mai bună a impozitelor, taxarea suplimentară a pensiilor speciale, concedierea masivă a personalului bugetar și așa mai departe. Numai cine nu a lucrat la finanțe și care nu știe cât de greu se colectează un 0,1% din PIB, 1 miliard de lei. A te juca cu cifre de magnitudinea de 2,7% din PIB, adică 27 miliarde lei sau 5,5 miliarde euro înseamnă că trăiești pe o altă lume. Pur și simplu nu ai dimensiunea problemelor.
 • "O taxare suplimentară a pensiilor speciale ar putea aduce cel mult 1 miliard de lei, adică 0,1% din PIB în fiecare an."
 • "O colectare mai bună a TVA ar putea aduce cel mult 5 miliarde lei, adică 0,5% din PIB dacă e urmărită cu multă perseverență timp de mai mulți ani."
 • "Revenirea la impozitarea dividendelor cu 10% ar putea aduce cel mult un alt miliard de lei, adică un alt 0,1% din PIB anual."
 • "Concedierea a circa 5% din bugetari ar aduce circa 0,6% din PIB"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4285 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  Ne asteptam sa faceti ce ati promis. (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 10:48)

  Lok [utilizator]

  Reducerea pensiilor nesimtite. Reducerea aparatului bugetar si investitii din Fonduri Europene pana la cer. De taxe marite suntem satui. Nu uitam si nu iertam.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu reducereaci DESFIINTAREA (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 11:54)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Pensiilor speciale de tot felul si in special a celor militare. Cum isi mai risca ei viata dupa 45-50 de ani cand ies la pensie si trec in rezerva?
   Platim cu totii armata de votanti PSD.
   Intrebare pt Orban: De ce se intarzie anularea acestor pensii speciale? De ce perpetuati hotia?
  • +2 (2 voturi)    
   Inclusiv (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 11:54)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   a salariilor uriașe ale bugetarilor de lux, a sinecurilor , desființarea sutelor de agenții ,dispariția fiilor , amantelor, amanților puși în funcții cu salarii uriașe , pierderile financiare din aparatul de stat sunt uriase.....
 • 0 (2 voturi)    
  Contributiile platite sustin orice majorare (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 11:14)

  ISoli [utilizator]

  Nu va mai ascundeti dupa deget. Ati fost cu totiii complici la devalizarea fondului de pensii, din care s-au indestulat toti, mai putin pensinarii.
  Va rog sa fiti corecti in formularile dvs. in ceea ce ii priveste pe pensionari, pentru ca ei nu sunt cersetori la stat (cum au fost eronat prezentati de cele mai multe ori), ci investitori deoarece din contributiile lor se indestuleaza toti cei contemporani sau urmasi ai lor. Iata de ce: aceasta ineptie ca statul completeaza pensiile este exact opusul realitatii. Un calcul simplu arata ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar in medie nu primeste inapoi de la stat nici 35% din cat a contribuit de-a lungul celor 35 de ani. Asta inseamna ca, in medie, statului ii ramane cca 65% din contributia fiecarui pensionar. Asta este cea mai buna afacere prin care se fura fara limita din banii de pensie ai oamenilor. In fond acest calcul arata ca pensiile ar putea fi marite fara nicio problema chiar si cu 65% caci banii au fost deja platiti de contribuabili. Ca nu se maresc dar se pretinde ca nu sunt bani, asta arata dimensiunea jafului care s-a practicat de catre toti cei ce s-au perindat pe la guvernare si persistenta acestei practici!
 • -1 (3 voturi)    
  nu exista artimetica pura in politica... (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 11:15)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cand tai de la 99% pentru a indestula pe cei 1% faci politica neoliberala, pura si dura.


  apoi esti surprins (not) cand cei 99% vor sa renverseze sistemul prin raportul de forta din strada.
 • +1 (1 vot)    
  gresit (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 11:24)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  toti romanii se pricep bre la finante sunt pline tv de analisti la costum cu cravata care ne explica si fac calcule pe FB la fel pa net la fel toti stiu toti sunt siguri cum e bine deci e gresit. pana si parlamentarii si avocatii influenceri pe FB care citesc "les echo" stiu finante ca doar critica permanent BNR. si ce daca spun balarii faptul ca scriu pa net inseamna ca stiu lucruri da?
 • +1 (3 voturi)    
  Ce nu intelegeti? (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 11:25)

  Bog_dan [utilizator]

  Cresterea punctului de pensie cu 40% era acoperita cu banii obtinuti din desfintarea Pilonului II.
 • +4 (4 voturi)    
  da, ba, am inteles, (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 11:31)

  revo [utilizator]

  nu sunt bani pentru pensiile muritorilor de foame.

  Dar pentru pensiile speciale ale procurorilor si judecatorilor, pentru pensiile militarilor (inutili societatii, de altfel) sunt, pentru indemnizatiile si pensiile parlamentarilor, primarilor (adica a crimei organizate) si ale aparatului administrativ supradimensionat sunt.
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 12:08)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Valentin ​Lazea: 99% din publicul........... (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 12:14)

  Bancheru [utilizator]

  Nu inteleg ce treaba are economistul sef al BNR cu politicile guvernelor.
  Daca totusi s-a amestecat, de ce nu a facut aceasta analiza atunci cad s-a promulgat Legea pensiilor sau chiar mai inainte de promulgare daca a avut inormatii despre ceea ce va urma.
  Avandin vedere ca pensiile romanilor sunt in general mici comparativ cu cele ale strainilor si ca pentru multi pensionari este vital ca acestea sa creasca, oare ce ar zice dl. Lazea daca lui i s-ar proroga salariul pe anul 2020 , esalonat, in transe lunare in urmatorii 5 ani adica 2021 - 2025. Ce usor este sa ai o functie "gras retribuita" si sa-ti dai cu parerea despre problemele macroeconomice ale tarii.
  Nu vreau sa sugerez si alte posiblilitati pentru ceea ce ar putea face dl. Lazea.
 • +1 (1 vot)    
  40% minus (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 12:42)

  Zbor [utilizator]

  Daca taiati pensiile sau nu le mariti cum au adoptat psd istii nenorociti,vor veni iar la putere,ca 99% din lumea asta nu cunoaste dezastrul sa cresti intr un an cu 40 % pensiile.
  Nu i suficient sa vrei, trebuie sa si poti.Vai de copii si nepotii nostrii care vor suporta indatorarea tarii,mai exact a oamenilor de rand,NU a beneficiarilor de pensii speciale,fie magistrati,parlamentarii.primarii.
 • 0 (2 voturi)    
  pensia (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 12:52)

  codrean [utilizator]

  Cresterea cu 40% este evident imposibila, a fost o promisiune ce nu poate fi - nicaieri in lume ! - onorata. Totusi, am impresia ca Dl.Lazea, spre a fi mai convingator (nu era nevoie !) o raporteaza mereu la PIB-ul actual. Daca cresterea PIB se mentine, impactul va fi cu ceva mai mic dar .. tot nesustenabil .
  • +1 (1 vot)    
   Ha ha (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 17:58)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   din
   Păcate sau fericire nu a fost o decizie , lege votată de parlament....
   Continuați opera de accelerare a sărăciei pensionarului amărât și emiteti o cartela : 1/4 de pâine sa mai trăiască o zi...
   Dacă parlamentarii o duc bine ce contează amărâtul de pensionar....un trântor , un neisprăvit , care a dat naștere la niște infractori care se bat pe ciolan sa “conducă “ scuze, —-sa fure tzara !
 • +1 (3 voturi)    
  PUBLICUL (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:41)

  jidanul [utilizator]

  Noi nu stim, nu intelegem cu pensii si salarii dar, intelegem ca aveti salarii nesimtite, pensii nesimtite, pensii speciale asta vedem, asta intelegem. Nemernicilor,voi vreti totul si noi nimic


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by