Valentin Lazea a prezentat 4 argumente economice care ar trebui explicate pensionarilor, dar de experți în știința comunicării:
1. Prin însăși creșterea cu 15% a punctului de pensie în septembrie anul acesta, pensia medie anuală pentru anul viitor va crește cu circa 9% față de media anuală a anului 2019. E aritmetică curată, da? Anul acesta a crescut cu 15% numai pe primele 4 luni, se raportează efectul pe întregul an. E ca și cum pensionarii au primit acum, în septembrie, o creștere de 9% pentru la anul. Știu, aritmetica e grea, școala e grea, nu mulți o mai termină, dar vă garantez eu că aritmetica așa arată. Această creștere de 9% acoperă rata inflației și creșterea PIB-ului de anul viitor. Deci e mai mare decât inflația și creșterea reală și este această creștere în linie cu creșterile anuale ale pensiilor din anii anteriori care au fost de circa 8%. Și dacă nu s-ar mai da niciun procent la anul, pensionarii tot vor câștiga pe medie cu 9% mai mult ca anul acesta, dar dacă li se vor mai da câteva procente în plus?
2. Pensionarii nu sunt persoanele cu cel mai mare risc de sărăcie din România. Acest risc este mai mare pentru persoanele din categoria de vârstă de 16-64 de ani și riscul este de 22,5%, conform Eurostat, decât pentru persoanele din categoria de vârstă de peste 65 de ani, unde riscul e de 20%. Riscul de sărăcie al vârstnicilor din România este al optulea din Europa, după Bulgaria, Croația, Malta și Cipru, dar este cel mai mare în România pentru cei apți de muncă din întreaga Europă. Așadar, puținele resurse bugetare ar trebui să aibă în vedere în primul rând pe aceștia din urmă, nu pe pensionari.
3. Dacă tot este avută în vedere o depășire a limitei de deficit bugetar, cel puțin aceasta ar trebui să meargă spre finanțarea de investiții productive sau spre domenii care cresc competitivitatea economiei: educație, sănătate, cercetare-dezvoltare, infrastructură. Dacă dăm către consum, că asta sunt pensiile, toți banii împrumutați, să nu ne mirăm că nu vom avea resurse economice pentru a rambursa împrumuturile și că tinerii vor continua să plece din țară.
4. Pensionarii din România trebuie să înțeleagă că un câștig mare al lor pe termen scurt s-ar putea transforma într-o pierdere mare pentru ei și pentru restul populației dacă dezechilibrul bugetar ne sustenabil astfel generat va antrena după sine o creștere a inflației și o depreciere a cursului de schimb. Este de preferat un câștig mic, dar permanent, decât un câștig mare dar temporar care să se transforme ulterior într-o pierdere mare. Oamenii înțeleg acest lucru.
„Toate studiile de psihologie socială, de economie comportamentală și așa mai departe vă arată că 90% din oamenii acestei lumi au neplăcere față de risc. Lumea preferă un câștig mic dar sigur decât un câștig mare dar riscant. Totul, din acest moment, ține de știința comunicării. Deci cum pui în pagină și cum comunici cu oamenii aceste probleme. Argumente există și economice și sociale și psihologice și de cum vreți dumneavoastră”, a mai arătat economistul șef al BNR.
1. Se mareste pensia asa cum s-a promis.
2. Se devalorizeaza euro la 10lei.
3. Odata votati pentru 5 ani liberalii+USR vor implemanta masuri adevarate de dreapta.
Tot ce trebuie sa faca PNL si restul e sa ajusteze punctul de pensie conform legii, adica indexare anuala cu valoarea inflatiei si daca nivelul de trai creste, ajustarea cu 50% din procentul de crestere a puterii de cumparare medii
Bah....deci PNL nu mareste pensiile, ci doar le da drepturile conferite de LEGE, dreptul la demnitate si la mentinerea nivelului de trai. Este un DREPT FUNDAMENTAL de protectie sociala....adica ...crestem ca tara, si nu ne lasam pensionarii in saracie....ii tinem la aceeasi putere de cumparare si bunastare cu restul populatiei
Inteleg discutii despre pensii speciale (unde ma astept ca Predoiul sa-i intrebe pe magistrati daca vor sa renunte la pensii speciale, pe modelul sectiei de investigare, si astia sa zica DA in cor) dar indexarea punctului de pensie e un drept de baza.
Si asa prin asumarea unui deficit mai mare, PNL a generat inflatie si curs de schimb devalorizat, doar prin declaratii ....deci deja ia SARACIT....acum ce vor....sa-i GAZEZE si sa-i trimita in lumea cealalta?
Drepturile alea fundamentale functioneaza doar in capetele voatre, in realitate economia e pe cifre. Ca sa dai la unul, tre sa iei de la altul. Si ala altul s-ar putea sa-si ia jucariile si sa plece spre niste tari mai putin absurde si cu pensionari mai inteligenti.
daca vor face schimbarea,iar alegerile vor fi dupa schimbare vor pierde electoral,solutia ar fi alegerile anticipate,mandat de 4 ani,apoi schimbarea nu mai atarna asa greu!
Solutia in continuare este ce zic eu. Se pastreaza status quo-ul, totul merge asa pana in alegeri, se devalorizeaza euro si apoi se trece la tabacirea bugetarilor si pensionarilor de lux si nicidecum in campanie. Ci finut, azi unul, maine altul si asa mai departe.
Ce nu ai inteles din articol ca marirea de 15% din septembrie acopera deja cu varf si indesta inflatia de anul viitor?
Ce nu ai inteles din statistica ce spune ca rsiul de saracie esate mai mare pentru angajati deact pentru pensionari?
Ce nu ai inteles din faptul ca toata aceasta pomana se face din bani imprumutati?
1. ca acopera inflatia pe un aninclusiv noua luni din 2020 pt a pensiile n-au fost marite la incepul
anului 2019 asa cum prevede legea si nici in 2018 asa ca dac vrea sa edieze pe mai multi anisa mai faca aritmetica.
2. poate ca nu sunt cu cel mai mare risc de saracie dar nu trebuie sa va straduiti sa-i aduceti acolo
3. nu mai intrati in deficit asigurand o colectare mai buna la buget la care stam cel mai prost in EU.
4. asa-i, dar riscul lor nu mai e pe termen prea lung - din nou avem cea mai scurta speranta de viata in EU ( posibil conditiilor prea bune in care traiesc!)
Oricum o dam, sistemul este piramidal. Populatia scade si implicit baza de impozitare scade. O sa ajungem sa avem 2 pensionari la un angajat. Cum sa tii in spate 2 pensionari si sa le mai oferi si "pensii decente"? O sa ajungem sa taxam munca cu 80% ca sa tinem in spate acest sistem de "pensii decente"? Pai cine o sa mai fie fraier sa munceasca legal in tara asta?
Cine argumenteaza ca pensia este un drept "castigat", sa-si aduca aminte ca situatia economica si demografica de azi este mostenita de la pensionarii de azi. A sosit scadenta.
Sigur, unii dintre ei au capacitatea intelectuala sa se debaraseze de acest balast, dar majoritatea au ramas captivi in el. Nu va asteptati sa inteleaga ceva, iar daca prin minune inteleg ceva, nu va asteptati sa ii intereseze. Nu va asteptati sa se gandeasca la nepotii lor, se gandesc in primul rand la ei. Lasa, sa plece copii si nepotii in vest, nu conteaza ca raman singuri, important e "sa li se dea".
2) mulți nu mai apucă pensia și crapă, DAR CONTRIBUIE 10 ani, 20 de ani, 30 de ani. Alții apucă pensia prea puțin, pânâ în 10 ani.
3) nu există presiune pe pensiile normale pt că 5 milioane de români sunt plecați și vor lua pensie din alte țări
4) în scurt timp suma pensiilor speciale va fi mai mare decât suma pensiilor normale
5) presiunea e pe pensiile speciale, pt că sunt exagerate pt România, dar dl Lazea nu pomenește de ele. Nu știe câte sunt și care e suma lor pe 2018, de exemplu.
Vorbim de cei ''analfabeti functional''.
Vorbim de cei care nu stiu ce-i acela RESPECT.
Vorbim de cei carora munca le pute.
Cum se invata pana in '89? La medicina erau 10 ( zece ) candidati pe loc, la facultati tehnice erau 3-8 candidati pe loc...samd.
Ce avem azi? ''universitati'' spiru haret de la cucuitata din deal la turnu severin, ''universitati' care scot nulitati ca nicolicea, ciordache, ''doctori'' ca ponta, ca oprea si ca marea majoritate a ciumei rosii.
Apropo, ''copii'' se scrie cu 3 de i.
Te asigur ca munca nu-mi pute, ba chiar sunt rare zilele in care stau la birou sub 10-11 ore (nu pot spune ca muncesc efectiv 10-11 ore pentru ca natura muncii imi impune si pauze - probabil sunt 7-8 ore efectiv).
Cresc si eu copii, ba chiar am vechime in asta, stiu ce inseamna. Ii tin si in scoli, ii tin si in diverse activitati extra-scolare (unele pe bani multi), dar o fac pentru ca este DATORIA mea. Nu astept nimic de la ei pentru asta, nu pretind nici macar respect. Daca o merit ma vor respecta, daca nu, nu!
Cat despre pensie, mai am cativa ani pana voi putea iesi. Spun ca voi putea iesi, pentru ca nu ma vad oprindu-ma din munca, mai degraba ma voi opri cand voi iesi direct cu picioarele inainte sau voi ajunge imobilizat intr-un pat. Asta este diferenta intre mine si generatia pe care imi spui ca trebuie sa o respect. Imi pare rau, nu pot, nu si-au castigat acest respect.
Imi permit sa va dau un sfat (si va vorbesc la plural, desi nu imi place exprimarea la plural, ca o forma suplimentara de respect): trebuie sa fiti impacat cu ceea ce sunteti dvs. personal, cu ceea ce ati realizat dvs. personal, nu sa va simtiti "umilit" ca unul sau altul isi exprima o opinie negativa despre o categorie sociala / generatie / etc. din care faceti parte.
Da, parerea mea este ca generatia actuala de pensionari lasa in urma o tara fara infrastructura, cu sanatatea si invatamantul la pamant, cu un viitor destul de sumbru, etc. Nu sunt persoana publica, nu sunt formator de opinie, e parerea mea si am dreptul sa mi-o exprim.
Au fost si exceptii, dar prea putine. Si au emigrat in masa imediat dupa revolutie, cand poporul a votat aceiasi comunisti, care au adus minerii in Bucuresti.
1. Dati afara toti fripturistii din BNR cum e si Lazea, banii recuperati sa fie varsati in bugetul asigurarilor sociale ( si nu sunt putini bani ca astia au salariu de la 10.000 euro in sus). Pentru cine stie BNR are cateva mii de angajati, ce-o face o banca centrala cu atatia angajati , nu poate explica nici Isarescu.
2. Eliminarea tuturor pensiilor speciale ( magistratura, armata, politie, parlamentari, primari, etc)
3. Aducerea salariilor a catorva zeci de mii de sefi si sefuleti din sectorul public la valori rezonabile ( printre astia si taietorii de frunza de la BNR)
4. Eliminarea cresterilor de pensii pe sistem procentual si plafonarea pensiilor mari.
6. Eliminarea tuturor privilegiilor din sectoarele economice ( IT, constructii , etc).
7. Impunerea unui sistem de salarizare si pensionare unitar si bazat doar pe contributii la sistemul de pensii.
8. Unificarea tuturor sistemelor de pensii.
sau ASF-ul polonez (Agentia de supraveghere financiara). D-aia castiga aia alegerile fara probleme. Ca au facut lucruri. Dar noi suntem prea ignoranti si prea spalati pe creier sa nu vedem ca BNR e o sinecura pentru toti fripturistii din politica, la fel si ASF. A venit fostul sef al ASF din Polonia si a ramas masca atunci cand a auzit ce salarii au geniile din fruntea ASF din Romania.
hahaha, asta e buna...
daca se face asta nici nu mai e nevoie de dat afara mii de taietori de frunze de la BNR si alte institutii
stii de ce? pentru ca pana in 1989 nu s-a platit nimic in acel fond de pensii si dupa 1989 s-a platit scriptic fara ca banii sa fie virati si in realitate intr-un cont, firmele acumulau datorii si apoi se radiau, altele si-au radiat datoriile si apoi au fost vandute.
Cu alte cuvine multi pensionari de azi primesc o pensie ilegala! Daca vor drepturi sa se duca dupa aia care au falimentat industria si nu le-au platit sumele aferente a ce au cotizat!
6. Eliminarea tuturor privilegiilor din sectoarele economice ( IT, constructii , etc). - Si cand pleaca si ultimi care produc bani ce vei face ?
8. Unificarea tuturor sistemelor de pensii. - Oricum statul fura cu patru maini prin inflatie din pilonul doi. Tanjesti la banul altuia ?
Eh punctele alea unde ai dreptate.....probabil tot timpul i-ai votat pe aia care tiau dat 100 de lei in plus la pensie, Ghinion!
La noi ca popor, dupa reeducarea comunista, a fost reflexul sa punem carul inaintea boilor. Fara invetitii in prezent nu au de unde sa fie bani de pensii. Fara infrastructura si incurajare mediului privat. Statul dupa 89 a devenit cel mai prost administrator. Reflexul batal vina.
Aplicand marea scutire din IT rezulta un impozit de 37%.
Ti se pare putin ? Daca da , citeste articolul de mai jos ( daca redactia Hotnews permite citarea- consider ca aduce valoare articolului):
https://adevarul.ro/economie/bani/ce-impozit-venit-platesc-salariatii-tarile-uniunii-europene-plaseaza-romania-infografie-1_57fa60da5ab6550cb866686e/index.html
Ca sa rezum , acum ne comparam ca nivel de impozitare cu Franta, Germania sau Spania. Daca te uiti in jur, arata la fel ca acolo ? (ha!)
Nu am nici o problema cu eliminarea privilegiilor dar impozitele pe munca trebuiesc consistent scazute.
Si daca vorbim de categorii favorizate , ele exista deja. Toti functionari, sunt favorizati fata noi restul. Ahh si nu stiu cine ti-a dat plus, dar comunismul, dotrinar vorbind. Este depre aducerea tuturor claselor la acelasi palier.
Ce să aperi cu rachetele ălea? Averea lui Țiriac și pensia ta de 800 de lei? Tu ești zdravăn la cap?
Să aperi pensia de mii de euro a unor lichele ca Buboșel???
Nici un tanar nu isi traieste viata cu gandul la pensie iar cine stie un pic de economie deja stie ca nu o sa aiba pensie in sensul traditional . Cand pustii de azi vor fi la pensie pensiile pe datorie de azi vor fi in curs de achitare . Probabil varsta de pensionare va fi durata medie de viata si gata , problema e rezolvata .
2. Trebuie date pensii si salarii decente ? Cam trebuie, no matter what. Ca ne pleaca medicii, iar profesorii aia pe care ii platim cu te-miri-ce, mai rau ne tampesc odraslele.
3. Care e prioritatea 0 a Romaniei ? Ca ne pleaca tinerii... Padurile mai pot fi replantate ( daca imi permit un cinism ), dar tinerii... Aici trebuie luate masuri urgente, insa nu exista solutii mircaculoase. Oamenii astia tineri vor scoli pentru copii, spitale chestii destul de punctuale. Ori astea se fac IMPLEMENTAND proiecte, care de multe ori sunt anevoioase. Insa la noi, omul din administratie sufera de o incapacitate cronica de a implementa vreun proiect. Si este cumva educat ( inclusiv de propriul electorat ) sa aiba 0 consideratie fata de nevoile persoanelor active.
4. In final eu cred ca e o chestiune de prioritati. Punem cetateanul activ in centrul politicilor publice ale administratiei sau guvernarii stiind ca daca luii ii va fi bine, va fi bine si celorlalti ? Sau mergem ca acum, cu pensionarul si asistatul in centrul atentiei pe principiul "lasa domle ca astia ne dau voturi".
Pensionarul si asistatul se multumesc cu putin, panselute si borduri, dar pe cand marile lucrari de infrastructura.
5. Ca o tema de gandire, uitati-va la Israel, o tara cu o conducere corupta, inconjurata de dusmani, fara apa dulce, cu multe costuri legate de aparare. Cum arata ei si cum aratam noi ?
Nu cu plata din buget se dezvolta o tara, ci cu sectorul de afaceri puternic, diversificat, bine capitalizat si competitiv la export.
Iar la un asemenea sector de afaceri puternic se ajunge numai prin acceptarea imbogatirii pentru cei care depun un efort si a caderii sociale pentru cei care nu o fac.
Cu o societate egalitarista care penalizeaza initiativa privata si incurajeaza lenea si impostura platiti pe toti cu mult mai mult dect o merita, politica maririi salariilor si pensiilor nu vine decat sa incurajeze nemunca, hotia si sa deceptioneze pe oricine vrea cu adevarat sa dezvolte o afacere.
cred ca chiar daca electoratul de stanga nu va intelege, cresterea promisa a pensiilor nu poate sa fie acceptata.
S-a dovedit la aceste alegeri ca sustinatorilor pesede-ului pot sa fie depasiti de numarul sustinatorilor celorlalti daca se depaseste o anume participare la vot - este nevoie de un dram de curaj si de o alta abordare, inteleapta, echilibrata.
Am retinut un singur argument - ei, pensionarii, nu vor fi deranjati de cresterile de la anul si statulul- bunastarea lor va ramane neschimbat/a daca nu cumva in oarecare crestere.
Eu as face in felul urmator:
- nu as accepta cresterea pensiilor de la anul promisa de #ciumarosie;
- as comunica acest fapt impreuna cu un angajament orezentat mai jos;
- as initia o linie verde dedicata pensionarilor care se considera afectati si as face promisiunea ca orice influenta va fi analizata si adresata de actualul guvern,
- voi face in acelasi timp sa exista rapoarte lunare legate de apelurile primite de la pensionari care vor fi prezentate publicului si presei;
- voi preciza ca cei care vor abuza si vor folosi telefonul pentru a calomnia, a denigra sau a minti/distorsiona adevarul vor suporta consecintele legale.
Cred ca investtia intr-o linie verde si crearea unei echipe dedicate este o investitie minima si care va aduce beneficii in timpul campaniei.
PNL-ul poate sa isi asume aceste riscuri si chiar costurile legate de crearea si gestionarea acestei linii verde dedicata pensionarilor.
cred ca aceata este modul in care poate sa fie adresata aceasta problema: fara frica, asumata si gestionata constient, cu empatie la adresa pensionarilor, transparent dar si cu grija fata de gestiunea banului public - bugetul RO.
Succes!
Ne puteti spune exact cum au fost reduse pensiile la jumatate daca ela de fapt au crescut? ne puteti spune ce insemna salariu brut in 204 si ce inseamna in 2019? Multumesc
Punct pensie (2014) 790 - 1265 (2019 septembrie)
Salariul mediu brut (2014) 2300 - 5163 (2019)
Salariul mediu net (2014) 1637 - 3000 (2019)
Inflatie: 1.1%, -0.6%, -1.5%, 1.3%, 4.6%, 3.5%
PIB: (2014) 150 mld euro - 200 mld euro (2019)
Deci preturile au stat pe loc pana in 2017, nici economia nu a luat aer prea mult.
Observam deci falsul declaratiei anterioare:
punct pensie / salariu mediu brut: (2014) 34% - 24.5% (2019) comparabil pe net doar 29.4% (fara transferul contributiilor)
1637/3000=0.421667
(0.48259-0.421667)/0.421667=14.482%- scaderea punctului de pensie
Guvernul nu are curajul sa se atinga de privilegiile elitelor si vrea sa lase proiectele pesediste. Apoi se plange ca nu sunt bani.
Nu e nicio o luna de la investire.
Orice proiect de lege trebuie sa treaca si el prin niste etape, sa fie pus in discutie publica 30 de zile, sa treaca prin Parlament.
Sau acum ordonantele sunt bune?
===
In plus, pensiile speciale, oricat ar fi de mari, sunt putine.
Varsta de peneionare e prea mica fata de speranta de viata. Cheltuielile cu sanatatea sunt exagerate, pentru ca lipseste atat preventia cat si educatia pacientilor (cat la suta din pensie cheltuie pensionarii pe medicamente inutile sau care le fac de fapt rau?).
Toti pensionarii se imbolnavesv grav in Romania, cei bogati platesc mai mult decat cei saraci dar si unii si altii sunt vai de mama lor in egala masura.
In ROmania a avea o pensie mai mare nu inseamana o sanatate mai buna, pentru ca oricum sanatatea ti-a fost distrusa de un sistem de sanatate catastrofal in timpul perioadei de adult. Scoala a avut grija sa iti distruga sanatatea cat ai fost copil sau tanar.
Asa ca nu avem decat sa asteptam cativa ani si se rezolva de la sine si problema pensiilor prea mari.
Ca urmeaza sa crape Romania impovorata de datorii nu intereseaza pensionarii.
Viitorul Romaniei nu intereseaza pensionarii. E firesc: ei reprezinta trecutul, ce le pasa de viitor?
Intr-un cuvant: pesedei pana la moarte!
P.S. Comentariul meu se refera la o majoritate fragila dintre pensionari. Cunosc o multime de pensioari care merita cu adevarat respect, si nu doar din cauza varstei!
In plus, hai sa ne uitam si in urma. Bunicii puneau bani de-o parte.
Si sa ne uitam si la posibilitatile reale de a ajuta pe cineva in asemenea situatie. In conditiile in care 90% banii din educatie si din cercetare se duc pe tampenii inutile, cand bugetele locale se duc pe salarii nesimtite (politia locala) si pe borduri schimbate anual, cum credeti ca se mai pot gasi fonduri si pentru pensii?!
Nu se poate rezolva punctual - fiecare cu ce-l doare. Ori schimbam actualul stat comunist si cleptocrat cu unul de tip Occidental, ori ne vom bate intre noi pentru o amarata de suta de lei.
Ca sa nu mai vorbin de sutele de mii de pensioari cu pensia ce trece de suta de miloane de lei vechi in mana!
Pe marea majoritate nici Dzeu nu-i poate satura!!!!
Si din doua zile am episoade de crunte plangareli ca ei nu se mai descurca nicicum cu banii! Si traiesc in apartamente de bloc! Si daca iesim undeva eu trebuie sa platesc tot ca ei nu au bani!
Resursele sunt limitate si nu ar trebui consumate cu pensionari, daca vrem sa mai avem urmasi!
Uite ca eu am bani sa stau in lux, da tin temperetura la 20-21C si cand plec de acasa o anulez...
Cat despre statistica cu 70% pensionari cu sub 1100 lei pensie ar fi utila o sursa a afirmatiei.
E normal ca majoritatea sa fie sub medie si cativa mai instariti sa fie peste. Oricum se calculeaza doar suma contributiva din sistemul public, fara cele militarizate.
Unul care castiga 2 pensii medii aduce media cat 2 care castiga jumate din pensia medie. Si intamplator iese si calculul 67% sub, 33% peste medie.
Plus ca sunt multe categorii cu salarii mici:
- fostii CAP-isti
- urmasi
- cei cu vechime mica (casnice,
- pensiile anticipate
- invaliditate si handicap
Daca ar fi dati afara, sa vezi minune: s-ar reduce deficitul bugetar si ar fi bani inclusiv de cresteri de pensii (mai putin cele speciale, care ar trebui desfiintate).
Ar fi bani si de investitii, si pentru autostrazi, si pentru spitale etc. Dar guventul nu are chef sa se atinga de paraziti, vrea sa impace capra si varza, desi nu exista cale de mijloc. Guvernul are de ales intre paraziti si restul populatiei cinstitie. Se pare ca alege parazitii.
Sau vreti sa reducem si medicii si profesorii si cercetatorii? Ca si ei sunt de la buget platiti.
Politia? Armata?
Sa invete singur, sa isi faca injectii singur.
Si sa se si ingroape singur,
Problema in Romania e colectarea din PIB la buget (vreo 300 mld lei). In alte tari se aduna 40%, la noi doar 26-28% deci discutia se schimba in 33% din buget la pensii, 40% la salariile bugetarilor, 10% cheltuieli de functionare a statului (utilitati, toner, hartie, pixuri legate cu ata) si poate ramane ceva la investitii (sub 10%) dupa plata dobanzilor la imprumuturi (5%).
Sa ne imaginam un pensionar care sta singur, uitat de toata lumea, intr-un apartament sordid de bloc.
Toata viata sa se consuma intre televizor si farmacie. Nimeni nu are nevoie de el iar singura lui "activitate" consta in convorbirile de pe banca din fata blocului cu alti pensionari inutili ca si el.
Acestui om singur , uitat de toata lumea, politicenii se intrec in a-i da pensii mai mari, bani repede dusi pe "medicamente" sau furati de tot soiul de impostori care la vand aspiratoare cu 5000 de lei.
Asta dorim noi parintilor si bunicilor?!
Puneti-va in locul lor: 100 de lei la pensie in plus? Ca sa ce?! Va inlatura asta sentimentul de inutilitate si singuratatea?
===
Eu propun altceva: un program de activare a pensionarilor.
Sunt o gramada de bani disponibili si o gramada de servicii necesare, simple dar la care nimeni nu se inghesuie: indrumarea turistilor, sprijinirea celor aflati in stadii avansate de batranete (nu toti pensiopnarii sunt bolnavi de Alzihmer!) si mai sunt multe altele
Sigur, nu toti pensionarii s-ar inscrie intr-un asemenea program, dar chiar si daca s-ar inscrie 10% din ei, tot ar fi un mare castig, inclusiv pentru ei.
+++
Lansati acest program si proporgati marirea pensiilor!
Mai intai pilot, apoi extins.
Dar sa nu te viziteze nimeni, sa nu aiba nimeni nevoie de tine, sa stai la televizor molfaind grisine
Si sa te stingi singur-singurel, intr-o vila uriasa unde sa te gaseasca politia locala dupa mirosul de putred, cam dupa 2 saptamani.
Sa te ingrope dupa buletin (ca vei fi prea ros te viermi ca sa te mai recunoasca cineva si oricum nu-i va pasa nimanui ca te-ai dus de suflet) , cu alea 10.000 de lei in mana.
Si asa singur si inutil cum vei fi fost timp de 20 de ani cu pensia aia uriasa in mana, bolnav si chinuit, tot asa sa mergi spre groapa, insotit doar de caini si de un jandarm,
In acelasi timp, a spus raspicat ca NU se mai incep investitii noi, generatoare de locuri de munca si venituri.
Apoi, MAFIA PSD-ALDE-UDMR a votat LEGEA!!
TU, scarba, unde erai? Ce pizda ma-tii ai pazit pana acum ? De ce, vomitatule, nu ai luat pozitia atunci? De ce nu te-ai legat cu lanturi in fata Parlamentului, sa atragi atentia ca nu este posibil? DE CE ACUM?
Daca am putea sa-i ardem pe rug pe toti inregimentatii in Mafie, am incalzi Romania un an de zile.
PSD a castigat alegerile.
Asta este.
Vei vedea ca le va castiga si anul viitor.
Au gresit partidele de opozitie pentru ca nu au luat pozitie impreuna si nu au negociat cum sa preia puterea mai repede.
A gresit Presedintele ca a pus o proasta, Proasta Satului in ffrunte gubernului
2. Nu vor mai castiga alegerile daca partidele care au daramat gubernul Veorikai vor mentine starea de presiune asupra celor de la pesede... Incet si sigur se duc la lada cu gunoi - asta cred io - cu rabdarica si incordare se trece si puntea asta
Cutitul e la Parlament, si la fragila majoritate care a pus Guvernul. Problema e ca sunt multi care au alte interese in partidele alea - tot felul de securisti, fosti militari, etc...
cati tineri sunt proprietari vs cati pensionari sunt proprietari
cati tineri sunt inselati cu zeci de milioane pusi la saltea si cati pensionari sunt inselati cu zeci de milioane pusi la saltea
cati tineri au 1 copil sau mai multi in intretinere si cati pensionari au 1 copil sau mai multi in intretinere
Prea putin dragi tovarasi - tot mai departe spre comunism in zbor!
Cine da mai mult?
Ministrul Muncii tocmai ce a inceput sa curete locul.
Bun exemplu zic ca si altii ar trebui sa faca chestii similare.
in realitate intreprinderea nu dadea nimic la stat din ce era pe fluturas, datoriile se acumulau, fabrica intra in faliment sau era vanduta dupa ce ii se stergeau datoriile
asta e artimetica din viata reala, pensionarii nu au cotizat nimic...si cu vina lor ca au asistat pasivi la acest furt organizat avem 4-5 milioane de Romani in afara tarii..
si acum tot ei vin si cer drepturi ca au muncit o viata intraga, da, da stiu eu cum ati muncit voi la ora 12 erati intinsi de beti morti la locul de munca in timp ce seful de tura si cu directorul fura uzina pe bucati
https://www.bnr.ro/Drepturile-salariale-acordate-in-Banca-Na%c8%9bionala-a-Romaniei-14673.aspx
Trebuiesc facute legi care sa faciliteze investitiile, legi care sa ajute la recuperarea banilor furati in cei treizeci de ani. Sa nu intervina prescriptii pentru coruptie, delapidare etc. Lozinca despre viitorul generatiilor care urmeaza nu tine la oamenii care azi sunt, iar maine, poate, NU.
In tara asta pensionarii sunt viitorul!
Sunt enorm de mult si marea majoritatea au pensii mari. Foarte multi au pensii socant de mari chiar si pentru un pensionar german sau englez.
Adevarat, mai exista in jur de 10% dintre ei care mor de foame. Ei sunt fraierii fara voie si fara vina.
Fiind atat de multi, orice partid trebuie sa-i trateze ca ceea ce sunt: viitorul natiunii romane, mandre si pesediste!
Fiind cea mai importanta categorie, tu ca partid, trebuie sa-i hranesti gras, gras de tot, altfel nu te voteaza nici dracu'!
ce? ai uitat ca intreprinderile in afara de salarii nu mai dadeau ceva la stat?
unde nu fabrica era falimentara trebuia inchisa si nu tras de ea si unde fabrica era profitabila si totusi nu-si platea darile trebuiau s aintervina cu armata pentru ca hotia deja era atentat la siguranta nationala
ei acum culegeti ce ati semanat
era in perioada aia cand jaful national era in plina desfasurare, cand salariile se dadeau dupa 3-4 luni cine era norocos sa primeasca ceva
in perioada nu se platea 1 leu la nici-un fond de pensii, si nici investiti in infrastructura nu se faceau ca sa zici ca beneficiem acum cand noi cei din urma atunci platim taxe acum
Pentru ca Isarescu a preferat sa tina capul la cutie vreo 3 ani (2016-2019) ca sa nu ii supere pe stapanii de atunci.
Am dreptate?
Măi dragă, d-le Lazea, in analiza dv. dacă ați fi apelat doar la aritmetica elementară, nu la cea grea, ați fi aflat că o pensie de cca. 5000 RON, calculată pe baza contributivitații ar fi putut reprezenta un prag maxim al pensiilor in Romania (această pensie corespunde unui pensionar ce a avut pe toata perioada de contribuție, de 35 ani, un salariu de 4 ori mai mare decât salariul mediu pe economie!!! In afara câtorva categorii de bugetari „postdecembriști”, cunoașteți si categorii de pensionari proveniți din economia reală care să depășească acest prag?). Pe de altă parte, o repartiție corectă a bugetului de asigurări sociale către adevărații pensionari ar fi condus la excedent, nu la deficit al bugetului de pensii. Daca v-ați fi obosit puțin si ați fi consultat problema bugetului de pensii in alte tari europene, ați fi aflat că in Romania bugetul de pensii raportat la PIB este excesiv de mic (acum sub 7%, iar cu o repartiție pe baza de contributivitate acest raport ar fi si mai mic).
Înainte de analiza nivelului pensiilor romanilor, d-le Lazea, ați fi avut datoria să analizați de ce băncile românești au cele mai mari dobânzi si profituri din Europa. Sau, problema aceasta trebuie ocolită pentru că așa e directiva?
Dar, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
Dl Lazea a adus si argumente - oare le-ati citit???
Având în vedere informațiile de la Comisia de Insolvență la Nivel Central a publicat în M. O. decizia prin care se instituie valoarea coșului minim lunar al unei familii – 2.100 de lei, dacă locuiește în mediul rural, şi la 2.600 de lei, dacă locuiește la oraș.
Dacă se iau urmatoarele măsuri, vor fi cu siguranță costuri politice de suportat:
2. Pensionarii cu pensii speciale și bugetarii de lux nu sunt persoanele cu cel mai mare risc de sărăcie din România.
3. Se modifica astfel: ..."că asta sunt pensiile speciale și lefurile grase și nemeritate ale bugetarilor de lux"...
4. Pensionarii speciali ca și toți bugetarii de lux de la stat, cum este d-nul Lazea, cu salarii peste cosul minim trebuie să înțeleagă că un câștig mare al lor pe termen scurt s-ar putea transforma într-o pierdere mare pentru ei și pentru restul populației ...Bla...bla...bla...bla!Oamenii aceștia înțeleg acest lucru?
PS
1. Abureala ca sa nu se respecte LEGEA!
Felicitări!