Șomajul a coborât în această toamnă la minime istorice. Numărul şomerilor a coborât la 365.000, dar în același timp economia are 55.000 de joburi disponibile

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 29 noiembrie 2019, 9:49 Economie | Finanţe & Bănci


Numarul contractelor de munca suspendate a trecut de un milion
Foto: sxc.hu
Rata şomajului în luna octombrie 2019 a scăzut la 4%, cu o zecime de punct procentual mai mică față de cea înregistrată în septembrie (4,1%). Nivelul poate fi considerat la minime istorice (în anul 2008, pre-criză, șomajul depășea 5,5%), dar tensiunile din piața muncii rămân, iar actualul Guvern ar putea să le aplatizeze prin politici atent măsurate. Numărul şomerilor din octombrie 2019 a fost de 365.000 de persoane, dar concomitent economia avea în această toamnă circa 55.000 de locuri de muncă disponibile (vacante). De remarcat că în cazul femeilor tinere (15-24 ani), rata șomajului a urcat la aproape 20%.

Oferta disponibilă de forță de muncă a rămas și în această toamnă la valori modeste, în timp ce rata locurilor de muncă vacante și-a păstrat, așa cum spuneam, trendul de ușoară ajustare în sens descendent, observat din ultimul trimestru al anului anterior. ”S-a conturat o tendință de atenuare a gradului de tensionare a condițiilor pe piața muncii, însă persistă problemele structurale (instruirea deficitară a forței de muncă în raport cu cererea, rata înaltă de emigrare în rândul persoanelor de vârstă activă)”, arată o notă a Băncii Naționale referitoare la piața muncii.

Potrivit studiului PayWell 2019 realizat de PwC România, un sfert dintre companiile românești iau în calcul importul de forță de muncă, în special de muncitori necalificați, pentru a-și acoperi deficitul de angajați. În aceste condiții, avansul în termeni anuali al numărului de salariați din economie a continuat să se restrângă.

Pentru perioada următoare, Sondajul CE-DG ECFIN indică și de această dată o relativă stabilitate a recrutărilor în toate sectoarele, cu excepția comerțului unde se întrevede o îmbunătățire.

Totodată, salariul mediu net pe economie și-a păstrat ritmul anual alert de creștere în septembrie (+14,7%), reflectând dificultățile companiilor în atragerea candidaților (indicatorul de necorelare a pregătirii forței de muncă cu cerințele angajatorilor plasându-se în trimestrul II la maximul istoric).

Trebuie spus că șomajul e distribuit foarte diferit în țară. Există ”pungi” de șomaj ridicat mai ales în zonele care au suferit o dezindustrializare consistentă, dar și zone cu șomaj zero sau aproape de zero.

În medie, cheltuielile medii ale unui salariat sunt, potrivit Statisticii, de circa 1.788 lei/lună. Conform aceleiași surse, cheltuielile medii ale unui șomer sunt de 581 lei/lună. Diferența dintre cele două categorii este de peste 1.200 de lei lunar, ceea ce duce la peste 12.000 de lei anual/șomer, bani care nu intră în economie. Dacă înmulțiți cu numărul șomerilor veți obține un rezultat amețitor. :)

Câteva cazuri clasice de șomeri.
Domnul Ionescu. A rămas șomer la aproape 50 de ani. A fost disponibilizat ca urmare a unor restructurări, a primit 12 salarii dar își caută un loc de muncă. Ar fi ceva de muncă în zona Clujului, dar cum să se mute la Cluj? Are o casă în București de care nu vrea să se despartă nici mort. ”Aștept să apară ceva în București, că doar n-au intrat zilele-n sac!”, zice el. Domnul Ionescu e unul dintre 365.000 de șomeri anunțați vineri de Statistică.

Domnului Georgescu- șomajul de așteptare. Domnul Georgescu a lucrat că funcționar bancar până când instituția l-a pus pe liber. Georgescu lucra într-un orășel de provincie, în care toată lumea cunoaște pe toată lumea. Există locuri de muncă vacante dar dl. Georgescu refuză posturi pe care le consideră sub demnitatea lui. "De la 4.000 de lei în mână nu mă pot angaja că vânzător în butic cu leafă de 1.000 de lei", spune el. E de înțeles. Georgescu încearcă să își găsească un loc de muncă tot în zona financiară și a luat legătura cu alte bănci din oraș unde și-a oferit serviciile. Deocamdată așteaptă.

Domnul Popescu. A lucrat în marketing. În vânzări, mai precis. Vindea produsele unei fabrici de perdele și lenjerie de pat. Asta a făcut o viață, la asta se pricepe. N-a mai mers afacerea așa că a rămas pe drumuri. Ar mai fi o fabricuță similară la vreo 5 județe distanță și unde s-ar putea angaja, dar cum să-și lase soția și copii că să se mute practic la 300 de kilometri distanță? Altceva nu știe, nu vrea sau nu poate să facă. Iar țara e plină de Popești, Georgeşti și de Ioneşti.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3984 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Someri (Vineri, 29 noiembrie 2019, 9:55)

  florinos [utilizator]

  Interesant ar fi sa aflam numarul romanilor care nu lucreaza, acolo este buba.

  Probabil numarul Somerilor inseamna numarul celor care primesc Somaj care cred ca este 6 luni sau 1 an, apoi gata.
  • +1 (11 voturi)    
   A scazut datorita PSD. (Vineri, 29 noiembrie 2019, 10:02)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Si legea aia cu limitarea ajutorului social. O masura buna, uimitor de la ei.
   • +1 (9 voturi)    
    Hilar! (Vineri, 29 noiembrie 2019, 12:56)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    A scazut din cauza ca au plecat oameni din tara. Si din cauza ca vor mai pleca oameni din tara. Singurul ajutor pe care la dat PCR/FSN/PSD - a fost sa impinga oameni aia sa plece.
    • 0 (2 voturi)    
     Deci Romania are 9.775 mil. pensionari!! (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:05)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     La un an după ce ultimul angajat și-a pierdut locul de munca rata șomajului devine zero.

     Rata șomajului = Nr. celor care primesc indemnizație șomaj / Nr. persoanelor active

     Cu alte cuvinte, când numărătorul este null, adică a trecut mai mult de un an de când și ultimul om și-a pierdut jobul, rata șomajului devine zero indiferent de numărul persoanelor active.

     Din cifrele date în articol se poate calcula doar un lucru cert. In Romania sunt 365 000 șomeri / 4% = 9 125 000 persoane active adică mai putin de jumătate din numărul celor cu drept de vot care este 18.9 milioane.

     Cu alte cuvinte, avem 18.9 - 9.125 = 9.775 mil. pensionari, în loc de 5.180 cât este cifra oficiala.
    • 0 (0 voturi)    
     Aia de pe ajutor nu plecau. (Vineri, 29 noiembrie 2019, 14:20)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     Aia nici engleza nu stiu. Stii sunt astfel de oameni legati pamantului natal.
  • +3 (11 voturi)    
   Corect! (Vineri, 29 noiembrie 2019, 10:25)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   "numarul somerilor inseamna numarul celor care primesc ajutorul de somaj care cred ca este 6 luni "

   dupa aceea deispar de pe radar

   Dar numarul celor care nu lucreaza, si probabil nu au lucrat niciodata, este usor de aflat - este aproximativ egal cu numarul votantilor pedesere!
  • -2 (6 voturi)    
   Senatorii PNL si PSD intra la someri? (Vineri, 29 noiembrie 2019, 12:36)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Ca ei nu fac nimic, doar dorm si dau legi pentru hoti. USR ++ este singura salvare! PNL=PSD=acelasi lucru!
  • 0 (0 voturi)    
   Groaznic (Vineri, 29 noiembrie 2019, 13:48)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   alta gaura descoperita de sica-mandolina si de maestrul speculator valutar catu.
 • +6 (10 voturi)    
  as vrea sa creasca numarul (Vineri, 29 noiembrie 2019, 10:12)

  carmen_i [utilizator]

  Cu niste someri noi, mai exact aia care au functii bine platite la stat si nu fac nimic util. Cand vom vedea niste someri din zona aia?
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 13:28)

   [anonim] i-a raspuns lui carmen_i

 • -1 (3 voturi)    
  Fabrica de marmote (Vineri, 29 noiembrie 2019, 10:19)

  Casargoz [utilizator]

  Iar țara e plină de Popești, Georgeşti și de Ioneşti.
  :)

  Paywell foloseste date de la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza

  "De la 4000 de lei în mână nu mă pot angaja că vânzător în butic cu leafă de 1000 de lei
  mai precis 1263 RON


  În medie, cheltuielile medii ale unui salariat sunt, potrivit Statisticii, de circa 1788 lei/lună. Conform aceleiași surse, cheltuielile medii ale unui șomer sunt de 581 lei/lună.

  According to data published by Eurostat, the living standard in the Bucharest-Ilfov region was 139% of the EU average in 2016, according to GDP per capita at the purchasing power parity standard (adjusted to the national price level).

  Bucharest area surpassed, on comparable terms, European metropolitan areas such as Madrid (125%), Berlin (118%), Rome (110%) or Lisbon (102%).

  Cateva sfaturi pentru domnul Ionescu: cum se face domnule Georgescu ca inr-o regiune cu PIB mai mare decat al madridului ati fost platit ca un gunoier din Madrid ca sa lucrati intr-o banca?
  Cateva intrebari pentru domnul Ionescu: Ce sa cauti la Cluj domnule Ionescu cand bucurestiul are PIB peste Madrid?
  Nu e cumva o discriminare de varsta pe piata muncii si singurul job pe ca il gasesti la 50 de ani este cel de boduguard pe salariul minim? Asta pana sa ajungi la inteviu? Ce sfat le-ai da domnule Ionescu tinerilor? sa munceasca pana la 50 de ani in Romania ca piata municii sa faca Pi Pi pe ei la 50 de ani sau sa plece intr-o alta tara unde la 50 de ani cetatenii sunt apreciati si muncesc fara stresul concedierii?
  Domnule Pomescu: afacerea nu a mai mers. Ai sansa sa te muti la 300 de kilometri si sa faci 300 de kilometri in 8-10 ore, sau la lucrezi pe bani la 2000 de kilometri adica tot la 8-10 ore distanta de casa. Ce alegi?
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 10:30)

  [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  Morcovul si batul. (Vineri, 29 noiembrie 2019, 10:47)

  Dedalus [utilizator]

  Pai daca orice ai face nu-i pericol sa ramai somer, statul are grija de tine, de ce sa te straduiesti sa faci ceva util?!

  Fraieri ar fi cei care muncesc.

  Povestea asta cu somaj minim este proprie comunismului si duce inevitabil la degradare. Ceea ce se si vede.

  Cine nu ma crede. sa mearga la doctor. Sau la avocat. Sau sa discute cu un profesor. Sau sa isi schimbe robinetul de apa rece.

  Oamenii nu depun efort decat daca se pot imbogati sau daca altfel mor de foame.
 • +4 (6 voturi)    
  aham (Vineri, 29 noiembrie 2019, 11:33)

  liviu_ [utilizator]

  someri inseamna oameni care si-au pierdut locu de munca in ultimele 6 luni, NU oameni care nu muncesc

  fara sa stim numarul de persoane care nu muncesc, statistica asta este in cel mai bun caz inutila, in cel mai rau caz calomnioasa!
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 11:41)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Dar daca ... (Vineri, 29 noiembrie 2019, 13:21)

  Casargoz [utilizator]

  Cifra de 4% considera ca sunt peste 9 milioane de persoane apte de munca.
  Daca somajul real este de 6% cat a fost aproape mereu rezulta ca populația activa este doar de :6,083,333.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by