În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:
- Intrări de 1.891 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
- Ieşiri de 2.982 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.573 milioane euro) şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,41 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2019 au fost de 38,22 mld. euro, faţă de 39,4 mld. euro la 31 octombrie 2019.
Plăţile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.
“Plăţile scadente în luna noiembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 1.648 milioane euro”.
Dacă scăderea a fost de 1 miliard, dar acele plăti au fost mai mari, atunci concluzia este fix inversa de concluzia autorului articolului. Înainte sa puneți concluzii, mai folosiți neuronii.
In Decembrie, plățile vor fi “doar” 150 milioane, deci nu ma aștept la variații semnificative in rezerva valutară.