Financial Times: Goldman Sachs va oferi servicii de gestiune a averii persoanelor fizice cu cel puțin 5.000 de dolari începând cu anul viitor, aducând banca de investiții de pe Wall Street cu un pas mai aproape de oamenii medii ● Les Echos: Fraudă masivă de TVA în comerțul online. 98% dintre vânzătorii înregistrați în domeniul comerțului electronic (Amazon, Cdiscount) nu sunt înregistrați pentru TVA în Franța. ● The Guardian: Una din cinci școli britanice necesită reparații urgente. Aproape 4.000 de școli din toată țara au fost verificate de către inspectori, aceștia reclamând faptul că în bună parte clădirile au nevoie de lucrări de restaurare imediată.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Financial Times: Goldman Sachs va oferi servicii de gestiune a averii persoanelor fizice cu 5.000 de dolari în cont

Goldman Sachs va oferi servicii de gestiune a averii persoanelor fizice cu cel puțin 5.000 de dolari începând cu anul viitor, aducând banca de investiții de pe Wall Street cu un pas mai aproape de oamenii simpli, sub supravegherea noului director executiv David Solomon.

Joe Duran, fondatorul firmei de management al averii United Capital pe care Goldman a cumpărat-o cu 750 de milioane de dolari în luna mai, a declarat pentru FT că echipa sa este pe cale să lanseze un robo-adviser în 2020. El a spus că serviciul va permite Goldman să ofere astfel o soluție pentru clienți cu sume destinate investițiilor de până la „5.000 USD, 10.000 $ sau 15.000 $”.

„Este o supapă pentru viitorii clienți”, a spus el, adăugând că consilierul robot ar viza inițial clienții „cu o complexitate scăzută” și le va permite „să experimenteze calea Goldman Sachs”.

Goldman oferă deja conturi de economii și împrumuturi pentru un număr mare de familii de pe ambele părți ale Atlanticului prin Marcus, banca digitală pe care a fondat-o în urmă cu trei ani ca o acoperire parțială a golului lăsat ca urmare a scăderii unor activități tradiționale cum ar fi tranzacțiile cu venit fix.

Goldman a investit, de asemenea, în Nutmeg, consilierul digital de gestiune a averii care urmează să lanseze un cont de investiții fără taxe sub marca Marcus în Marea Britanie, tot începând de anul viitor. Cu toate acestea, implicarea lui în domeniul finanțelor personale nu a fost lipsită de incidente - Nutmeg- banca emitentă a cardului de credit Apple, s-a confruntat cu acuzații cum că algoritmii săi sunt „sexiști”.

Domnul Solomon, care își va prezenta viziunea privind noul produs în mult așteptata zi a investitorilor din 29 ianuarie, a semnalat o îndepărtare a băncii de la modelele clasice de tranzacționare și investiții ale băncii. Pe lângă faptul că a impulsionat aducerea managementul averii la nivel de masă, echipa sa construiește o afacere de administrare a numerarului.

Domnul Duran a spus că integrarea United Capital cu Goldman Sachs a evoluat „mult mai repede decât aș fi intuit” și că acum a văzut o oportunitate mult mai mare decât obiectivul inițial de a-și dubla la 25 de miliarde de dolari activele administrate în următorii de trei ani.

Cu toate acestea, așteptările investitorilor sunt modeste. Devin Ryan, analist la JPM Securities, a declarat că speră ca ziua investitorilor să ofere modalitatea prin care schimbarea politicii privind managementul averii se va întâlni cu interesele mai largi ale consumatorilor” . Domnul Duran a declarat că United Capital a efectuat deja teste cu clienții aduși prin intermediul Ayco, serviciul de consiliere financiară pentru angajați Goldman, care oferă consultanță în managementul investițiilor, planificare fiscală și alte servicii, în funcție de nevoile și vechimea lor.

"Am obținut deja milioane de dolari de la clienți noi", a spus Duran. „Cererea este mai mare decât mă așteptam - entitățile corporative adoră să aibă un consilier cu care să se poată întâlni.”

Robo-consilierul va fi oferit atât clienților direcți ai United Capital, cât și celor care utilizează platforma de gestiune a averii Finlife a United Capital.

  • Les Echos: Fraudă masivă de TVA în comerțul online

Un număr foarte mare de vânzători de pe platformele de tranzacționare online nu percep TVA, arată un raport al Inspectoratul General de Finanțe. Autoritățile fiscale au trimis aceste informații Parchetului, bănuind „o fraudă masivă de TVA”.

În această perioadă de cumpărături de Crăciun, consumatorii vor fi cu siguranță încântați să găsească oferta visată pe un site de comerț electronic. Ceea ce nu știu este că acele prețuri găsite sunt posibile prin faptul că vânzătorii nu aplică nicio cotă de TVA.

Frauda de TVA este menționată ca fiind una dintre principalele ”găuri” de venituri pentru bugetul de stat, fără a putea fi cuantificată în mod exact. Pentru prima dată, Inspectoratul de Finanțe a documentat exact fenomenul, iar amploarea prejudiciului depășește cu mult scenariile cele mai pesimiste și indicând un „Far West” fiscal.

Conform acestui raport, din care „Les Echos” a obținut o copie, 98% dintre vânzătorii înregistrați în domeniul comerțului electronic (Amazon, Cdiscount) nu sunt înregistrați pentru TVA în Franța. În timpul controlului administrației, numai 538 din 24.459 vânzători au fost în regulă. Această cifră este cu atât mai îngrijorătoare cu cât aceste „piețe online” au crescut considerabil în ultimii ani. Comerțul prin Amazon reprezintă acum 58% din piață, față de 3% acum douăzeci de ani. La Cdiscount, această cotă ar fi cuprinsă între 30% și 40%. Întreaga piață de comerț online din Franța e estimată la 92,6 miliarde de euro, potrivit IGF.

Vânzătorii „beneficiază astfel de un avantaj de preț de 20% în comparație cu companiile care își îndeplinesc obligațiile fiscale privind TVA, creând astfel o denaturare majoră a concurenței”, subliniază raportul. Contactat de „Les Echos”, Cdiscount a fost surprins de acest rezultat. "Dintre cei 12.000 de vânzători, 5.000 sunt companii franceze care își afișează numărul de TVA pe site", a răspuns platforma. „Și sunt sume semnificative.” Fără a evalua valoarea acestei fraude, inspectorii financiari din Bercy consideră că „sumele aflate în joc sunt considerabile”. Direcția Națională de Investigații Fiscale (DNEF), care lucrează pe această temă, a constatat că din 43 de vânzători auditați, cifra de afaceri care a eludat TVA a fost de 285 milioane de euro. Iar acesta este doar un eșantion mic printre zecile de mii de vânzători.

În 2019 funcționau peste 100.000 de magazine online, de patru ori mai mult decât acum doi ani, din care 40% au domiciliul fiscal în China. DNEF a trimis informațiile către parchetul financiar național, suspectând „o fraudă masivă de TVA în sectorul platformelor online mari”. Teoretic, vânzătorii chinezi trebuie să numească un reprezentant fiscal în Franța pentru a-și îndeplini obligațiile de TVA, imediat ce suma vânzărilor depășește 35.000 de euro sau utilizează serviciul de livrare Amazon (sau o altă platformă). Dar actorii străini judecă procedurile ca fiind prea complexe în Franța.

Proiectul legii Bugetului, prin transpunerea unei directive europene, va soluționa parțial această problemă. Din 2021, platforme precum Amazon sau Cdiscount vor deveni responsabile de plata TVA pentru vânzătorii lor online. „Această schemă va acoperi un număr mare de comercianți dar nu va putea include toate situațiile posibile”, spune IGF. Anumite tranzacții pentru furnizorii stabiliți în afara UE ar putea fi și ele excluse. Pentru a merge mai departe, Finanțele studiază posibilitatea introducerii a mecanismului split-TVA prin intermediul băncilor. Deși, după o examinare mai atentă, proiectul (care a fost mult timp apărat de senatori) va fi dificil de implementat și extrem de costisitoare pentru firmele care o vor aplica.

  • The Guardian: Una din cinci școli britanice necesită reparații urgente

Aproape una din cinci școli din Anglia necesită reparații urgente, a constatat o anchetă a The Guardian, care mai spune că școlile riscă ”să se prăbușească peste profesori și elevi”.

Aproape 4.000 de școli din toată țara au fost verificate de către inspectori, aceștia reclamând faptul că în bună parte clădirile au nevoie de lucrări de restaurare imediată. De asemenea, multe altele nu au documentele cerute de lege, inclusiv evaluări ale riscului de incendiu sau planuri de gestionare a azbestului utilizat în construcție.

Conform datelor culese printr-un program guvernamental, 17% (3.731) s-au dovedit a avea clădiri cu „probleme”, cum ar fi un acoperiș, un perete sau o fereastră care are nevoie de înlocuire sau reparație imediată.

Dintre cele 21.796 de școli verificate, 1.313 au fost încadrate ca fiind în categoria celor cu cel puțin un element (acoperiș, inslatații, ferestre etc) aflat în cea mai proastă condiție posibilă (clasa D, definită drept „durată de viață expirată și / sau risc grav de eșec iminent”. Șapte sute cinci școli au cel puțin două elemente care au primit nota D, în timp ce 69 au avut mai mult de 10.

Datele au fost colectate prin intermediul programului de colectare a datelor (CDC) de la Departamentul pentru Educație (CDC), lansat la începutul anului 2017. Inspectorii au vizitat fiecare școală publică din în Anglia pentru a colecta date despre starea fizică a clădirilor și modul în care acestea sunt gestionate.

Conform datelor, aproape 3.000 de școli- circa 14% - nu aveau un plan de gestionare a azbestului; 2.717 (13%) nu au o evaluare a riscului de incendiu; 2.215 (11%) nu au prezentat un raport de testare a siguranței la gaze; iar 2.098 (10%) nu aveau certificat de testare electrică. Rezultatele au indicat un sistem în care directorii de școli se chinuiau să-și păstreze clădirile în siguranță după ani de reduceri bugetare. Kevin Courtney, secretarul general al Sindicatelor din Învățământ a declarat că cifrele reflectă eșecul adus de lipsa de investiții în infrastructura educațională care acum riscă să se prăbușească.

Profesorii spun că în unele școli e atât de frig încât trebuie să stea cu paltonul pe ei sau că predau în clase în care fie geamurile nu se pot închide fie nu se pot deschide. În alt caz, o școală a trebuit închisă o săptămână din cauza șobolanilor, iar într-un altul s-a apelat la profesori pentru remedierea unor scurgeri la o țeavă întrucât școala nu-și mai putea permite să apeleze la un instalator.

Angela Rayner, secretarul din umbră al Educației, spune că școlile din toată țara au mare nevoie de reparații, dar finanțarea nu e disponibilă. „Eșecul în investiții ne-a lăsat copiii și personalul școlar să lucreze într-un mediu riscant, în care clădirile se pot prăbuși peste ei. Laburiștii s-au angajat să aloce 7 miliarde de lire sterline pentru reparații și modernizări ale clădirilor școlare din Anglia.

Oficiul Național de Audit (NAO) a avertizat că starea școlilor se înrăutățește, aproximativ 40% din cele construite între 1945 și 1976 având urgentă nevoie de reconstrucție sau renovare majoră. Costurile estimate dunt de 6,7 ​​miliarde de lire sterline pentru a aduce clădirile școlare existente la un standard satisfăcător, cifră care se preconiza că se va dubla pe parcursul a cinci ani până în 2021.

Într-un sondaj realizat de sindicatul profesorilor, 47% dintre membri au declarat că clădirile în care lucrează nu sunt adecvate și 65% dintre ei dau vina pe reducerea finanțării Guvernului. Douăzeci și doi la sută au spus că starea clădirilor este ”nesigură” pentru elevi și personal.

Ministrul Educației, Nick Gibb, a declarat: „Guvernul oferă bani anual pentru a îmbunătăți starea clădirilor școlilor. În acest an universitar, au fost puse la dispoziție peste 1 miliard de lire sterline. De asemenea, recent am anunțat înființarea unui fond de 400 de lire sterline destinat școlilor, mai spune el.