Exporturile pe primele 10 luni ale anului au fost de puțin peste 58 miliarde euro (au crescut cu 1,7% față de primele 10 luni din anul trecut) iar importurile au fost de circa 72 miliarde euro (creștere de aproape 5%), arată datele furnizate marți de Institutul Național de Statistică. Deficitul comercial a urcat astfel cu peste două miliarde de euro, ajungând la 14 miliarde euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

”În scenariul macroeconomic central previzionăm decelerarea dinamicii anuale a exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) la 4.1%, respectiv 7.3% în 2019 (de la 5.4%, respectiv 9.1% în 2018), evoluție determinată de finalul ciclului economic post-criză în plan european și deteriorarea competitivității internaționale a economiei interne.

Pentru intervalul 2020-2021 previzionăm creșterea exporturilor și importurilor totale cu ritmuri medii anuale de 4.8%, respectiv 6.7%, într-o evoluție influențată de perspectivele de depreciere a cursului real efectiv al RON și de rebalansare a politicii economice interne.”, se arată într-un raport al unei bănci comerciale, transmis investitorilor.