Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat, marți seară, că se vor elimina mai multe taxe pe care le OUG 114/2018 le prevede, cum ar fi taxa bancară, iar Fondul Suveran de Investiții va fi desființat, potrivit Mediafax.

Florin Cîțu, ministrul FinanțelorFoto: Guvernul Romaniei

“Am anunțat deja câteva măsuri în ceea ce privește modificare OUG 114/2018: eliminarea taxei bancare, eliminarea acelor condiții pentru administratorii pilonului II de pensii. În ceea ce privește taxa pe energie, acolo se lucrează în sistem gradual. Rămâne salariul minim în construcții, acolo nu ne putem atinge. Eliminăm taxa pentru telecomunicații. Încercăm să eliminăm toate elementele nocive ale OUG 114/2018. În seara aceasta, este o primă lectură, iar decizia va fi luată săptămâna aceasta în altă ședință de Guvern”, a spus Cîțu, la Digi 24.

Potrivit acestuia, Fondul Suveran de Investiții este unul neconstituțional, care nu a funcționat niciodată în România.

“Fondul Suveran de Investiții dispare prin eliminarea elementelor din OUG 114/2018. Acesta nu a fost unul constituțional, sunt probleme de neconstituționalitate la mijloc și nu corespunde unui fond modern de investiții. Nu a funcționat niciodată în România, deci nu este o pierdere. Eliminăm și subiectivismul, pentru că în primii doi ani de zile, managerii acestui Fond au fost numiți de către ministrul de Finanțe (...) Era clar că acest Fond s-a format pentru că exista un sistem prin care se creeau alte sinecuri și am oprit și acest lucru”, a explicat el.

Întrebat în legătură cu propunerea premierului Ludovic Orban conform căreia cei afectați, până în prezent, de OUG 114/2018 vor primi o schemă de ajutor din partea statului, ministrul Finanțelor a precizat că nu este la curent cu acest subiect.

“Nu am văzut această schemă, o vom investiga și vom vedea dacă se poate aplica. Să vedem unde au fost acele costuri, dar eu nu am văzut încă o variantă de text (...) Au fost piederi atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. Vom vedea cum vom putea să remediem această problemă”, a susținut acesta.

Totodată, întrebat despre respingerea Partidului Social Democrat a cererii de reexaminare a legii repatrierii aurului, cerere formulată de către președintele Klaus Iohannis, Florin Cîțu a menționat că PSD vrea doar să șicaneze ceea ce șeful statului vrea să facă.

“Nu pot să înțeleg jocul PSD. În același timp, este clar că doar încearcă să șicaneze ceea ce vrea să facă președintele. Nu văd aici o miză foarte mare, aurul acesta de la Londra este folosit pentru finanțarea României. Niciodată acest proiect al PSD nu m-a convins că este o măsură bună pentru țara noastră”, a conchis el.