Un nou proiect de taxă europeană pe tranzacţiile financiare (TTF) va fi transmis în nouă capitale de guvernul german, care speră într-o decizie rapidă pe acest subiect aflat în suferinţă de mai mulţi ani, potrivit La Libre, citat de Rador.

Ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a prezentat luni "o propunere finală" pentru a taxa cu 0,2% cumpărarea de acţiuni ale companiilor a căror capitalizare la bursă depăşeşte un miliard de euro, a explicat ministrul marţi.

Zece ţări - Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria, Slovacia, Slovenia - fac parte dintr-o cooperare strânsă pe subiect şi discută de ani de zile, dar proiectul este într-un punct mort. "Suntem pentru prima dată din 2011 într-o poziţie care ne permite să ajungem la un acord în cadrul cooperării strânse", afirmă dl Scholz într-o scrisoare către omologii săi. El speră că procedura legislativă europeană va putea fi "finalizată repede".

Taxa propusă de Berlin nu se referă la obligaţii şi produsele financiare derivate. Şi un anumit număr de operaţiuni ar putea fi scutite, în special ofertele publice sau fondurile de pensii.

În Germania, TTF trebuie să aducă circa 1,5 miliarde de euro din care o mare parte trebuie să finanţeze un venit minim de bătrâneţe decis în noiembrie de coaliţia guvernamentală.

Ideea de a taxa tranzacţiile financiare datează din anii 1970 şi a cunoscut un suflu nou în 2011, pe vremea crizei financiare în Uniunea Europeană. Franţa, Italia şi Regatul Unit taxează deja anumite operaţiuni financiare.

Noua propunere a ministrului social-democrat german este totuşi criticată deja în ţară atât de opoziţie cât şi de partenerul de coaliţie CDU.

Sven Giegold de la Verzi critică în ziarele grupului Funke "o farsă" care "nu este o taxă reală pe tranzacţiile financiare" şi care "îi pune la plată numai pe acţionarii mici".

"Propunerea este un atac împotriva micilor acţionari germani", a denunţat la rândul lui deputatul conservator Christoph Ploss în acelaşi ziar.