Schimbarea perspectivei de rating de la stabilă, la negativă, se datoreazã creșterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilitãții politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani, susține Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.

Florin CituFoto: Hotnews

“În al doilea rând, agenția a luat în considerare programul de consolidare fiscalã prezentat de actualul Guvern. În al treilea rând, agenția a decis sã pãstreze rating-ul de țarã al României. Iar în al patrulea rând, subliniez cã suntem astãzi în aceastã situație pentru cã Guvernul anterior a ignorat toate avertismentele primite de la agenția de rating S&P încã din luna februarie anul acesta”, a spus Cîțu.

El a precizat că eforturile sale și ale Ministerului Finanțelor Publice în perioada imediat urmãtoare se vor concentra pe finalizarea elaborãrii bugetului pentru anul 2020 și perspectiva 2021-2022, prin care se vor implementa politici ferme de consolidare fiscalã pe termen mediu.

“Sunt sigur cã în urmãtoarele luni pânã și cei mai sceptici observatori se vor convinge cã România a intrat într-o perioadã lungã de politicã fiscalã responsabilã. Doar persoanele naive sau rãu intenționate pot sã afirme cã rating-ul de țarã poate fi influențat dupã doar o lunã de guvernare PNL.", precizeazã Florin Cîțu.

Agenția de rating Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedã localã și a revizuit perspectiva de țarã de la stabilã la negativã.