Guvernul a aprobat marți un proiect de lege pentru aprobarea unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) în vederea construirii a două penitenciare, unul judeţul Prahova şi altul în judeţul Buzău. Împrumutul este în valoare de 177 de milioane de euro, iar costul proiectului este de 221,5 milioane euro.

PenitenciarFoto: Pixabay

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, pe lângă cele două penitenciare, va fi finanțată şi construirea unei facilităţi de pregătire a personalului din penitenciare în judeţul Ilfov. În plus, va fi finanțat şi un centru de recuperare a capacităţii de muncă a ofiţerilor din penitenciare în judeţul Braşov.

Ionel Dancă a mai spus că actualul Guvern crede că soluţia pentru rezolvarea supraaglomerării penitenciarelor nu trebuie să fie "în zona eliberărilor condiţionate, care au produs atâta violenţă stradală şi fenomene sociale nedorite, ci politica de rezolvare a acestor probleme trebuie să se concentreze pe investiţiile în zona sistemului penitenciar".

Proiectul include următoarele patru componentele (sub-proiecte):

• Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova (Sub-proiectul 1);

• Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în localitatea Unguriu, județul Buzău (Sub-proiectul 2);

• Construirea unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, județul Ilfov (Sub-proiectul 3);

• Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov (Sub-proiectul 4).