​​Cinci lucruri din strategia fiscal-bugetară 2020 - 2022: De la investițiile care scad ca procent din PIB, la „riscurile interne pozitive” sau relansarea Fidelis

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 12 decembrie 2019, 14:06 Economie | Finanţe & Bănci


Principalii indicatori macroeconomici
Guvernul Orban a elaborat și adoptat Strategia fiscal-bugetară 2020 – 2022, care însoțește bugetul. Aici se găsesc și exprimări vechi, ce se regăsesc și în documentele similare anterioare.


Cinci lucruri din document:

1. În primele pagini ale Strategiei fiscal-bugetare, documentul spune că „investițiile se majorează gradual ajungând la 3,83% din PIB în 2022”. Totuși, la câteva pagini mai jos se află un tabel care arată că în 2019 acestea se vor ridica la 4,15% din PIB, după care în 2020 de 4,3% din PIB, în 2021 de 4% din PIB, iar în 2022 de 3,83% din PIB.

Bineînțeles, din punct de vedere nominal acestea cresc de la 43,1 miliarde lei în 2019, la aproape 50 miliarde lei în 2022. (Cheltuielile pentru investiții cuprind cheltuielile aferente programelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare, cheltuieli de capital și cheltuieli aferente programelor cu finanțare nerambursabilă).

În anul 2020 se constată o îmbunătățire a structurii cheltuielilor de investiții în sensul creșterii ponderii cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile la 1,75% din cadrul surselor de finanțare, față de 1,26% în 2019.

2. MFP va continua programul Tezaur pentru populație și va relansa Programul Fidelis. Conform documentului, programul Fidelis va asigura lărgirea canalelor de vânzare a acestor instrumente de economisire prin distribuirea titlurilor de stat către persoanele fizice prin intermediul băncilor și al societăților de servicii și investiții financiare participante în sistemul de burse și listarea acestora la BVB.

Prin programul Tezaur în 2019 s-au atras 3 miliarde lei, în 2019, titlurile fiind achiziționate de 61.000 de persoane fizice.

3. Trezoreria va menține rezerva financiară (buffer) în valută la o valoare echivalentă care acoperă necesitățile brute de finanțare, determinate de deficitul bugetar și refinanțarea datoriei publice pentru circa 4 luni.

4. Diminuarea nivelului accizelor începând cu 1 ianuarie 2020 pentru produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv benzină și motorină.

5. „Riscurile sunt în general pozitive, pe plan intern”. Acest lucru scria și în documentul de anul trecut și se referă la riscurile asociate perspectivei economice pentru România. Relansarea cererii pe piața imobiliara, pe segmentul locuințelor, ar putea antrena o relansare a activității în construcții. Riscurile asociate inflației sunt date de apariția unor condiții meteorologice nefavorabile, cu efect asupra prețurilor produselor agroalimentare, în condițiile în care prognoza arată ani agricoli normali.

În anul 2020, veniturile bugetare în termeni nominali sunt estimate la 358,6 miliarde lei (31,8% din PIB). Cele mai mari ponderi în cadrul veniturilor bugetare le înregistrează contribuțiile de asigurări sociale (34,3% din total), TVA (20,3%), accize (9,5%), venituri nefiscale (9%), sume primite de la UE (8,3%), impozit pe venit și salarii (7,1%).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7641 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  greu domnule, greu (Joi, 12 decembrie 2019, 15:22)

  ..13 [utilizator]

  De apreciat ca totusi bugetul pe 2019 s-a aliniat la estimarile, ultimile estimari ale Comisiei Europene...

  Greu tare pentru mai departe.

  Totusi nu pot sa nu remarc ca nu imi aduc aminte sa existe un document similar ca si anvergura a prezentarii emis de raposatele guberne pesediste...Poate nu mai am tinere de minte...

  Totusi nu o sa pot intelege de ce un guvern isi fixeaza mai mult de 3 obiective - cu capacitatea noastra de implementare si 3 sunt prea multe d-apai 6...Hai ca poate daca erau 5 as fi putut sa cred ca este dela cei cu giveme5 dar si asa - prea mult este cu mult prea mult...

  Prea mult - pericol maxim.

  PS
  Ma enervez ca nici un guvern nu isi propuna sa simplifice reglementarile legale - masura asta ar ajuta cel mai multe firmele mici si mijlocii sa creasca si sa se consolideze natural - fara alte masuri - si, in acelasi timp ar stimula aparitia unui numar sporit de firme noi...
 • 0 (6 voturi)    
  deficitul (Joi, 12 decembrie 2019, 16:18)

  levierul [utilizator]

  An de an, Romania are un deficit mai mare decat toate investitiile din 90 pana acum, facute in infrastructura!
  Sunteti de rahat! Toti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by