Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri, într-o ședință de Guvern fulger, a treia din această săptămână, că luni va avea loc o nouă rectificare bugetară, pentru a fi realimentat fondul de rezervă al Guvernului și pentru plăți către autorități locale. Ar fi a treia rectificare bugetară din acest an, însă Legea responsabilității fiscale nu permite decât două, ambele în a doua jumătate a anului.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscală, capitolul despre rectificare

Art. 23

(1)Reguli privind rectificările bugetareART. 23(1) Orice rectificare a bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi a bugetelor fondurilor speciale, precum şi utilizarea sumelor reţinute în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să aibă în vedere concluziile raportului semestrial privind situaţia economică şi bugetară publicat, precum şi opinia Consiliului fiscal cu privire la acesta.

(2) Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare şi acestea nu pot fi promovate în primele 6 luni ale anului.

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în cazul înrăutăţirii semnificative a prognozei indicatorilor macroeconomici care au stat la baza legii bugetare, se poate promova o rectificare bugetară în primul semestru al anului.

Poate fi făcută o excepție, în cazul în care indicatorii economici se înrăutățesc, însă pentru situația realizării unei rectificări în prima jumătate a anului.