”Directorii generali sunt cel mai îngrijorați de calitatea infrastructurii din România. Toți ne dorim o Românie prosperă și competitivă. Însă în ultimii ani am dat în folosință doar câțiva zeci de kilometri de autostradă, iar viteza de deplasare a vagoanelor de marfă pe căile ferate pentru transportul de mărfuri întărâtă orice melc competitiv să-și dovedească performanțele”, a spus vineri președintele Camerei de Comerț Româno-Americane (AmCham), Ionuț Simion.

Foto:

Ne dorim cu toții o națiune educată, dar uităm că școlile din mediul rural și acum le lipsesc dotările minime pentru buna funcționare și ne întrebăm de ce tinerii studenți-vârfurile- părăsesc țara, iar cei care rămân au competențe din ce în ce mai puțin solicitate pe piața muncii, a mai adăugat el.

”Ne dorim un popor sănătos, dar avem spitale moderne doar în declarații publice sau cel mult pe hârtie. Ne dorim o Românie modernă, avansată tehnologic -și avem aici cea mai bună infrastructură digitală la nivel mondial-, dar suntem pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al indicelui societății economice digitale”, consideră country managerul PwC.

”D-le Orban, i-a mai spus Simion, sunteți prim-ministru și ați fost ministru al Transporturilor. Aveți probabil cea mai mare experiență în domeniu dintre toți premierii care au fost și aveți și la îndemână decizia politică în mână. Sunt două proiecte pe care CDR le promovează și vă solicită sprijinul. Primul e legat de intrarea în Schengen. Să știți că din punct de vedere al infrastructurii, acesta ar reduce la jumătate timpul necesar ca mărfurile noastre să ajungă în străinătate. Cel de-al doilea proiect e Pactul Național pentru Infrastructură în Transport pe care noi l-am lansat în 2018. Infrastructura din România nu este a PNL, nu e nici a PSD, nici a UDMR, USR sau a PMP, ci e a noastră, a românilor. Așa încât vă rugăm să vă alăturați acestui demers al nostru care e transpartinic și care să fie făcut în strânsă legătură cu mediul de afaceri”.

Pentru a-și atinge obiectivele, Coaliția pentru Dezvoltarea României își desfășoară activitatea prin intermediul a 13 grupuri de lucru tematice, coordonate de lideri experți în aceste domenii și alcătuite din reprezentanți la nivel de management din companiile organizațiilor membre.

La nivelul echipei care se ocupă de Infrastructură în cadrul CDR, lider de grup este Ion Lixandru (director general Romtrailer) iar raportorul CDR este Denisa Bratu (de la Camera de Comerț Franceză în România).

”Avem nevoie de o strategie nouă în învățământ. Din 100 de elevi care intră în clasa întâi doar 35 obțin bacalaureatul. Cheia în această strategie este instituția Profesorului. E nevoie de oameni noi, pasionați pe care să îi motivăm. CDR e forța cea mai importantă a mediului de afaceri așa că trebuie să venim alături de Ministerul Educației așa încât aceste licee să nu mai pregătească elevi pentru meserii care în curând n-o să mai existe”, i-a transmis vineri premierului și Dragoș Petrescu, proprietarul City Grill.

La întâlnirea de vineri ar fi urmat să participe, pe lângă premierul Ludovic Orban și președintele Iohannis, potrivit unor reprezentanți ai CDR, dar în cele din urmă șeful statului nu a mai participat.

La discuții au participat circa 300 de oameni de afaceri români și străini, iar în final a fost semnată Declarația de Colaborare cu Guvernul României, prin care sunt stabilite prioritățile ce vor face subiectul dialogului dintre CDR și Guvern în perioda următoare.

Începând cu luna ianuarie a anului viitor, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) va prelua coordonarea Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) pentru o perioada de 6 luni.