Încă nu reușesc să înțeleg cu adevărat ce se întâmplă în ceea ce privește sistemul de management al deșeurilor, a declarat premierul Ludovic Orban, precizând că “noi avem obiectiv, impus de UE, să procesăm 50% din deșeurile reciclabile”.

Ludovic OrbanFoto: gov.ro

“Dacă tu ai pasat unităților administrativ-teritoriale (UAT) obligația de a face colectare selectivă, trebuie să și stabilești ce se întâmplă dacă nu se face colectare selectivă. Multe UAT-uri iau decizia de a face colectare selectivă, impun amenzi pentru cetățenii care nu participă la colectare selectivă, iar alte autorități nu. Din punct de vedere al reglementării, nu există niște penalități pe deoparte pentru autorități locale și pentru cetățenii care nu participă la colectare selectivă sau stimulente care să-i determine să realizeze procesul de colectare”, a afirmat Orban.

În ceea ce privește folosirea gunoiului pentru diferite activități economice, spune el, avem un potențial mare de dezvoltare pe care cu o strategie inteligentă am putea să-l fructificăm.

Potrivit acestuia, sunt unii care cumpără deșeuri pentru că nu au acces la deșeuri.

“Aici în București e interesant ce s-a întâmplat. Unii ridică gunoiul, îl duc la o groapă de gunoi, și accesul la groapa de gunoi a cuiva care vrea să proceseze este relativ dificil. Mare parte și din cauza modului în care se colectează”, a precizat Ludovic Orban.

El a mai afirmat că la cantitatea de gunoi care se ridică din București, în curând nu o să mai existe gropi de gunoi, platforme unde să poată să fie depozitat gunoiul ăsta.

“Lucrul ăsta e valabil în multe localități. Se ajunge în niște situații în care costul transportului gunoiului scos din orașe este mai mare cumulat decât costul necesar ca să faci investiția într-o platformă care să îndeplinească condițiile legale”, a explicat el.