Anul acesta Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a mărit taxa pe cogenerare, care este resimțită de fiecare consumator, a declarat premierul Ludovic Orban, într-o conferință de presă.

Ludovic Orban, prim-ministruFoto: Guvernul Romaniei

“Nu știu dacă știți ce este taxa de cogenerare. E o taxă pe care o resimte fiecare consumator de energie electrică care se duce la Transelectrica și care este plătită către CET-uri. Scopul pentru care a fost mărită această taxă de cogenerare a fost să finanțeze investițiile în CET-urile astea de pe vremea lui Pazvante Chioru’ care produc la randamente sub 50% și care nimeni nu vrea să înțeleagă că nu poți să produci energie în sistem de cogenerare la un astfel de randament și să rămâi competitiv pe piață”, a afirmat Orban.

Deci, spune el, banii ăștia au fost prevăzuți ca să finanțeze investițiile pentru grupurile moderne de cogenerare.

„În loc să fie folosiți banii la așa ceva, au fost tocați dând bani către CET-uri, fără niciun fel de control și cu care CET-urile, de multe ori, țin echipe de fotbal, își cumpără cele mai moderne mașini, plătesc salarii pe care niciun întreprinzător nu și-ar permite să le plătească în mediul privat”, a afirmat premierul.