B​anca Naţională a României lansează în circulaţie, de luni, o monedă din alamă cu tema 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, precum şi, în circuitul numismatic, monede din argint şi alamă pentru colecţionare, conform unui comunicat al BNR, citat de Agerpres.

Moneda - 30 de ani de la RevolutieFoto: BNR

Aversul monedei din argint prezintă un tânăr arătând semnul victoriei şi ţinând tricolorul fără stemă, simbol al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, inscripţia în arc de cerc 'ROMANIA', stema României, anul de emisiune '2019' şi valoarea nominală '10 LEI'.

Aversul monedei din alamă pentru colecţionare prezintă un tânăr arătând semnul victoriei şi ţinând tricolorul fără stemă, simbol al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, inscripţia în arc de cerc 'ROMANIA', stema României, anul de emisiune '2019', valoarea nominală '50 BANI' şi litera 'N' într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecţionare.

Aversul monedei din alamă pentru circulaţie prezintă un tânăr arătând semnul victoriei şi ţinând tricolorul fără stemă, simbol al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, inscripţia în arc de cerc 'ROMANIA', stema României, anul de emisiune '2019' şi valoarea nominală '50 BANI'.

Reversul comun tuturor monedelor prezintă o imagine din timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, inscripţia circulară 'REVOLUTIA ROMANA DIN DECEMBRIE' şi anul când au avut loc evenimentele '1989'.

Tirajele sunt de 500 de bucăţi pentru moneda din argint, 50.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru colecţionare şi 10.000.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru circulaţie.

Preţurile de vânzare sunt de 355,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv certificatul de autenticitate, 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecţionare.

Monedele din argint, monedele din alamă pentru colecţionare şi monedele de circulaţie, cu tema 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint şi a monedelor din alamă pentru colecţionare, cu tema 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Punerea în circulaţie a monedelor de circulaţie, cu tema 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.