Luni după amiază au fost lansate oficial operațiunile Bank of China în România, ceremonia având loc la Palatul Parlamentului în prezența șefului Senatului, Teodor Meleșcanu, a lui Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, a lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. La lansarea operațiunilor băncii au mai fost prezenți Jiang Yu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România și Liu Liange, președintele Consiliului de Administrație al Bank of China.

Bank of ChinaFoto: Reuters

Președintele Liu Liange a declarat că, în ultimii ani, Inițiativa Noul Drum al Mătăsii și mecanismul de cooperare „17 + 1” au reprezentat platforme extinse de colaborare și schimburi între China și România, cu un important potențial de cooperare în infrastructură, conectivitate regională și alte domenii.

Odată cu deschiderea sucursalei din București, BoC va colabora cu partenerii chinezi și români pentru a contribui la promovarea prosperității economice și la consolidarea schimburilor culturale dintre cele două țări, susțin reprezentanții băncii.

Înființată în 1912, Bank of China este singura bancă care funcționează în mod continuu de mai bine de un secol și, de asemenea, cea mai globalizată și integrată bancă din China. În prezent, are sucursale în 60 de țări și regiuni din întreaga lume, inclusiv 25 de țări situate de-a lungul Noului Drum al Mătăsii, ceea ce o face banca chineză cu cea mai extinsă structură atât de pe glob, cât și de-a lungul inițiativei Noul Drum al Mătăsii.

Bank of China s-a clasat anul trecut pe locul 4 în clasamentul „Top 1000 Cele Mai Mari Bănci din Lume” realizat de către The Banker și a fost desemnată Bancă Globală de Importanță Sistemică, devenind astfel unica instituție financiară dintr-o economie emergentă care a fost desemnată bancă globală de importanță sistemică nouă ani la rând. În plus, Bank of China este lider global în serviciile transfrontaliere în Renminbi, cantitățile de compensare și decontare transfrontalieră de Renminbi ocupând în mod continuu primul loc la nivel mondial, susțin bancherii chinezi.

Bank of China apreciază foarte mult piețele din Europa Centrală și de Est, mai spun oficialii instituției. În ultimii ani, ca răspuns la Inițiativa Noul Drum al Mătăsii, Bank of China și-a perfecționat constant structura instituțională, a asistat la construcția proiectelor, a emis obligațiuni tematice și a organizat evenimente transfrontaliere, oferind astfel servicii financiare de înaltă calitate și complexitate pentru o mare parte dintre companiile cu finanțare chineză și strategii „globale”, precum și pentru lideri industriali din Europa Centrală și de Est.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la relațiile diplomatice sino-române. Înființarea sucursalei din București reprezintă nu numai un punct de reper în cooperarea financiară, dar și o acțiune concretă în consolidarea cooperării extinse dintre cele două țări. În viitor, Bank of China, prin oferirea întâietății operațiunilor sale globale, va continua să consolideze schimburile între companii, să extindă comerțul bilateral, să consolideze în continuare cooperarea financiară, pentru a contribui și mai mult la aprofundarea cooperării economice între China și România.