Cealaltă față a utilizării cardului Revolut în România. Poate ANAF să-ți blocheze contul?

de Răzvan Băltărețu     HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2019, 16:23 Economie | Finanţe & Bănci


Revolut aplicatie card
Foto: Hotnews
Revolut a fost lansat în România în mai 2018. După mai bine de un an și jumătate de activitate, timp în care a câștigat utilizatori și notorietate, s-au strâns câteva întrebări importante de la utilizatori. Una dintre cele mai des întâlnite: ce știe ANAF despre banii din contul Revolut? O să încercăm să răspundem la această întrebare, dar și la altele, în articolul de față.

Tehnic, Revolut este un fintech. E un produs digital care oferă servicii financiare și, în prezent, este o alternativă la ceea ce-ți oferă o bancă. Sigur, are și câteva limitări, cum ar fi că Revolut nu-ți dă credite. Când vine vorba de digitalizare, stă mai bine decât foarte multe bănci din România și din străinătate, ceea ce cumva e de așteptat dat fiind domeniul în care activează.

În urmă cu un an, Revolut a obținut și licență bancară. Astfel, le poate permite utilizatorilor să își depună salariile direct în cont, iar depozitele să fie garantate până la 100 mii euro prin Schema Europeană de Garantare a Depozitelor. Totodată, le poate permite clienților descoperire de cont (overdraft), dar și împrumuturi.

Aproape de finalul lui 2019, Revolut are în România peste 920 mii de conturi. Iar în noiembrie acești clienți au efectuat 113 mii de retrageri de numerar și au făcut peste 48 mii de transferuri în lei. Acest serviciu e însă recomandat și pentru călătorii în afară, pentru că poți avea un cont în altă valută și faci conversia în aplicație. Astfel, după lei, cele mai utilizate monede sunt euro, lira sterlină și dolarul. Sunt însă disponibile pentru folosire toate monedele din Europa și altele din lume.

Totodată, pentru că 2019 a fost un an plin cu vești în sectorul financiar-bancar, poți adăuga cardul Revolut și în Apple Pay, serviciu lansat în România în iunie.

Dincolo de ce e și ce face Revolut, rămân curiozitățile și întrebările clienților și viitorilor clienți despre ce pot face ei cu un astfel de cont. Am încercat să răspund la acestea într-o discuție cu reprezentanții Revolut în România.

Relația Revolut cu ANAF, taxe și sume mari de baniRevolut, aplicație card

În cazul relației cu autoritățile din România, care ar dori să cerceteze anumite aspecte financiare ale clienților, Revolut susține că nu este obligată să furnizeze informații despre posesorii conturilor.

„Autoritățile fiscale din Marea Britanie (Her Majesty's Revenue and Customs - HMRC) primesc cerințe de la alte autorități competente, precum autoritățile române, iar Revolut cooperează întotdeauna cu HMRC de fiecare dată când sunt primite astfel de solicitări”, a explicat compania.

Una dintre sperietorile pe care ANAF le are la îndemână este poprirea contului. Asta înseamnă blocarea conturilor până la soluționarea problemei, chiar dacă uneori se poate ajunge și la absurd cu poprire pentru 1 leu. Dar Revolut nu-i bancă în România. Ce se întâmplă cu banii tăi de-acolo?

Compania susține că nu are o relație directă cu ANAF, iar în prezent deține o licență pentru bani electronici de la Autoritatea pentru Conduită Financiară (Financial Conduct Authority - FCA) din Marea Britanie. Dat fiind că licența este obținută într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, aceasta este pașaportată în Spațiul Economic European. România, implicit, face parte din acest spațiu.

„Nu am primit nicio solicitare de la ANAF până acum și nici un cont Revolut nu a fost poprit”, au comunicat reprezentanții companiei. S-ar putea ajunge în situația în care să ai poprire și pe contul respectiv? Probabil că da, dacă ANAF insistă, dar în prezent Agenția lucrează cu băncile și conturile în care, cel mai probabil, îți intră salariul direct, de aceea nici nu s-a concentrat pe conturi Revolut.

Situația s-ar putea schimba în momentul în care mai mulți utilizatori și-ar vira salariul direct în contul respectiv.

Revolut are însă mecanisme proprii prin care verifică dacă prin contul tău vrei să treci mai mulți bani. Și aici vorbim de sume mari de bani. Totul începe cu momentul când deschizi un cont și accepți termenii de utilizare care stipulează că ești obligat să respecți legislația în vigoare din țara în care ești. În România, de exemplu, ești obligat să declari veniturile pe care le faci și să fie impozitate. Așa se poziționează și Revolut.

„Este responsabilitatea utilizatorului să declare veniturile obținute și să plătească impozitul pe venit, dar și orice alte taxe aplicabile conform legii. Banii trebuie să fie raportați ca venituri și sunt supuși taxării. Revolut face demersuri pentru a verifica sursa fondurilor, când acest lucru este necesar”, a explicat compania.

Aici apare însă altă întrebare, una care frământă unii utilizatori: ce înseamnă „verificarea fondurilor”?

Bani trecuți prin Revolut pentru care trebuie să ai documente
Conform explicațiilor generale de pe site-ul companiei, aceasta nu vrea să fie angrenată într-o spălare de bani, așa că cere justificare pentru sume mari. Și e fix așa cum sună:

„Justificarea sumelor mari de bani înseamnă furnizarea documentelor care arată că sursa fondurilor este legitimă. Asta înseamnă că utilizatorii trebuie să trimită fluturașii de salariu, contractele sau orice alte documente care arată că ei sunt beneficiarii dividendelor, contractelor de vânzare-cumpărare etc.”

Pe site sunt trecute și cazurile în care ți-ar cere documente: salarii, economii, vânzări de imobile, monede digitale ca Bitcoin, împrumuturi sau moșteniri. Vinzi o mașină și vrei banii prin Revolut, dar suma e prea mare și sistemului automat de verificare i se pare ciudat? Adaugi contractul de vânzare - cumpărare. Asemenea și în cazul unei case. În cazul moștenirii, de exemplu, adaugi testamentul și o dovadă din partea băncii că ai primit fondurile respective. Cât despre economii, trebuie să adaugi extrase de cont de la bancă.

„Aceste documente sunt analizate de echipa noastră specializată în criminalitate financiară, iar timpul de soluționare depinde de claritatea documentelor furnizate. În anumite situații, Revolut este obligat să raporteze anumite cazuri individuale către agenții externe și să aștepte răspunsul acestora. Acest lucru se poate solda cu întârzieri într-un număr mic de cazuri. Suntem conștienți de impactul pe care suspendarea temporară a conturilor îl poate avea asupra utilizatorilor noștri și lucrăm în permanență pentru a debloca rapid conturile acestora, în cazurile în care acest lucru este posibil”, a explicat Revolut.

În cele mai multe cazuri, verificarea e gata în câteva minute. În altele, și atunci ai ghinion, poate dura mai mult. Un caz care a avut mai multă vizibilitate a fost, în România, cel al lui Dragoș Bucur care și-a trecut banii prin Revolut, i-au fost cerute documente, dar a durat mai mult decât s-ar fi așteptat ca să aibă acces la fonduri.

În noiembrie, el a spus că a avut o problemă similară și în trecut, când durat aproape o săptămână până și-a accesat fondurile.Revolut nu a putut comenta situația, dat fiind că e vorba de un caz specific, dar explicația pe care am primit-o a fost că, dacă sistemele automate de monitorizare identifică o activitate suspectă, contul poate fi suspendat temporar.

„În perioada în care contul este suspendat nu putem să oferim acces la fondurile din contul respectiv, în concordanță cu cerințele de reglementare, până în momentul în care utilizatorul nu trimite dovezile care arată că sursa fondurilor este legitimă.”

Taxe, comisioane și relația dificilă cu băncile

Ca să alimentezi un cont Revolut o faci prin ceea ce compania numește top-up. Bagi cardul tău eliberat de bancă, setezi suma și autorizezi tranzacția. Sigur, banii pot fi transferați și altfel: îți trimite altcineva prin platformă sau direct în contul IBAN pe care îl ai alocat contului tău. Deocamdată, compania nu are IBAN pentru România, situație care se va schimba în viitor, dar nu există o dată certă pentru disponibilitate.

Cel mai des se discută însă de comisioane la top-up, pentru că fiecare bancă practică tarife diferite. Celor de la Revolut le-am prezentat cazul de mai sus, unde o clientă, și de cont BRD, și de cont Revolut, s-a trezit cu câteva sute de lei în comisioane. Pentru așa ceva, compania susține că nu poate comenta. E un caz individual și nu poate furniza detalii.

Dar, da, transferul de bani în contul Revolut te poate costa mai ales când: îl faci dintr-un cont de credit, nu de debit, și când nu ești atent la monedă. Între conturi de Revolut nu ai comisioane, dar banca ta s-ar putea să nu fie la fel de prietenoasă cu serviciile alternative sau cu transferurile către orice fel de cont. Comisioanele percepute de Revolut sunt disponibile online.

„[Cât despre comisioanele bancare] le recomandăm utilizatorilor să ia legătura direct cu băncile lor pentru orice întrebări. Acestea nu țin de Revolut și nu avem niciun control asupra lor”, a adăugat compania.
În final, ce ar trebui să reții despre Revolut e că este o alternativă a contului bancar. Nu neapărat mai bun, nu neapărat mai rău, ci o alternativă. Îți oferă, de exemplu, instrumente digitale care să te ajute să economisești mai ușor sau să vezi pe ce cheltui banii. Te ajută să-ți faci rapid o asigurare de călătorie sau a telefonului nou cumpărat.

În egală măsură, cum e cazul cu orice tehnologie, serviciu sau alegere, nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș. Scenariile mele de utilizare pentru Revolut cuprind plăți cotidiene - cafea, mâncarea, Uber, alte tipuri de transport - și când călătoresc, că pot schimba la un curs bun, direct în aplicație, și plătesc în moneda locală, fără să pierd ceva bani la conversia în bancă din contul în lei. Și când vine vorba de trecerea unor sume mari de bani prin Revolut eu nu zic să n-o faci, că poate sunt bani curați, dar asigură-te că ai cum să-i justifici.

În 2020, Revolut va ajunge la un milion de utilizatori din România. E enorm, mai ales când te gândești că nu sunt bănci care au ajuns la așa ceva. Apoi, poate din 2020 vom avea și IBAN local. Atunci s-ar putea să se activeze și ANAF mai mult. Dar, după cum a zis și fondatorul companiei, asta e treaba statului: să se asigure că cetățenii își plătesc taxele. Și tu să te asiguri că plătești cele mai mici comisioane, sau deloc, la serviciile pe care le folosești. Și, evident, că aceste servicii sunt ușor de folosit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

65808 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  licenta (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:33)

  e.o. [utilizator]

  Vă rog să rescrieți paragraful cu licența bancară.

  Este primul pas, dar nu se transformă instant într-o bancă. Nici măcar conturi nominale nu au în acest moment.
  • +5 (7 voturi)    
   ce sunt conturile "nominale"? (Miercuri, 18 decembrie 2019, 1:42)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui e.o.

   Am cont Revolut. Este pe numele meu si mi-au cerut o dovada de indentitate (conform legii) ca sa-l deschida. Deci este "nominal". Vrei sa-ti dau IBAN-ul sa-mi transferi niste bani? Pun pariu ca intra... :)
  • +1 (1 vot)    
   ba au (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:42)

   zxcv [utilizator] i-a raspuns lui e.o.

   eu am cont nominal, e adevarat, deschis in Marea Britanie
 • +11 (25 voturi)    
  Bani blocati in Revolut (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:56)

  moima [utilizator]

  Sunt si vor mai fi. Compania actioneaza discretionar si-ti poate tine banii oricat doreste invocand lipsa de claritate a justificarilor. Nimeni nu ii poate obliga sa-ti elibereze banii. Poate doar vreo instanta dar asta dupa foarte mult timp.

  Ideea e simpla: Alimenteaza cu exact cat ai nevoie in vacanta sau pentru plati pe net. Nu te baza DELOC pe Revolut. "Sistemul Informatic" iti poate bloca contul oricand pe o perioada nedefinita,

  O minte bolnava si invidioasa ar putea sa se gandeasca ca Revolut blocheaza intentionat fondurile unui anumit procentaj de clienti si foloseste banii fara sa plateasca nicio dobanda, pentru ca nu e depozit, sunt bani blocati DIN VINA TA, HOTULE!!!! Dar nu e cazul sa credem asta, nu? Pentru ca Revolut nu vrea decat sa ne faca noua viata mai usoara si mai ieftina.

  La o banca normala poti sa-ti constitui contul curent in depozit si sa lasi banca sa faca trading cu banii tai si guess what: primesti comision. Nu mult, dar suficient ca sa-ti acoperi cheltuielile cu contul.

  Io nici macar nu am Revolut de prost ce sunt ... m-am trezit vorbind.
  • +6 (10 voturi)    
   In mare corect (Marţi, 17 decembrie 2019, 21:35)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui moima

   Eu am Revolut. Este exceptional pentru calatorii pentru ca eviti comisioanele in cea mai mare parte (depinde si de banca de la care scoti cash) si pentru plati in alte valute - face plata in valuta ceruta (daca ai bani in contul cu valuta respectiva)
   Nu este cuminte sa vehiculezi sume mari de bani (adica sute de mii), va puteti folosi de Revolut pentru schimb valutar unde de obicei ratele sint mai bune decit la casele de schimb, dar esti limitat la 5000 euro/luna dupa care apare un comision, pentru plati in locuri in care nu ai mare incredere cu conditia sa nu ai sume mari de bani in cont, asigurare de calatorie la pret foarte convenabil (4 lei/zi in UE) si altele.
   Eu nu am avut probleme cu alimentarea din card Mastercard, fara comisioane din partea bancii de unde alimentam.
   Sint multumit de acest instrument.
  • +4 (8 voturi)    
   Explicatia este simpla (Miercuri, 18 decembrie 2019, 1:50)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui moima

   Cand tranzactiile pe cont sunt considerate de un algoritm drept suspiciune de spalare de bani, contul este blocat automat. Data fiind cauza, utilizatorul nu este informat - "Vezi ba ca te investigam pentru spalare de bani!". Algoritmii de cautare sunt, cel mai probabil, impusi de autoritatile din UK si banca nu cred ca are de ales.

   Se practica la toate bancile fix aceeasi metoda, doar ca nu folosesti un cont la o banca traditionala ca sa transferi des bani in diverse tari, valute etc. pentru ca te taxeaza prea mult la comisioane. Ca urmare nu auzi astfel de povesti de la unul care are cont la Barclays sau HSBC.
 • +1 (15 voturi)    
  Revolut business (Marţi, 17 decembrie 2019, 19:43)

  smeuletz [utilizator]

  Dupa verificarile pe care le-am facut, Revolut imi pare a fi in domeniul bancar un echivalent al lui Uber in domeniul transport persoane sau al lui airbnb in domeniul cazarilor, mai precis la limita legii.

  Anume:
  Nu e chiar banca dar ofera servicii pe care le ofera o banca, fara a indeplini toate cerintele pe care le indeplineste o banca.

  Mai mult, au serviciul Revolut Business, pentru firme. Am cerut informatii de la Revolut daca un client ar putea sa cumpere servicii de o firma care are Revolut Business, transferand plata prin Revolut (fara POS). Raspuns DA, nelimitat. Am intrebat cum s-au gandit ei ca se face asta legal, cum se genereaza o hartie / extras care sa fie bun in caz ca apare o verificare de la ANAF. Raspuns: nu va putem sfatui.
  Mai in detaliu, nu este legal caci casele de marcat nu suporta astfel de tip de incasare, doar POS-ul e fiscalizat.
  Adica aduci un serviciu financiar dar nu il corelezi cu nici o legislatie..

  Deci, concluzia mea este, ca Revolut merita avut pentru a imparti note de plata cu prietenii pentru sume mici, sau pentru a plati bilete sau maruntisuri cu Apple Pay. Pentru ceva serios, nope..
  • +7 (9 voturi)    
   nu zau (Marţi, 17 decembrie 2019, 23:44)

   doejohn [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

   Pai daca firma are Revolut Business sa joace fintech cap coada. Nimic nu o impiedica sa-i emita clientului o factura pe mail, intr-o aplicatie, pe hartie, pe ce vrei tu, factura pe care sa o bage in contabilitate. Si clientul sa-si plateasca factura cu Revolut. Asta merge si catre clienti persoane fizice si business to business.
   • 0 (6 voturi)    
    nu se poate! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 1:59)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

    contabilul ce mai stampileaza? mai rau, nu i-au trimis documentatia in dosar cu sina!

    glumesc. de fapt, daca nu te-ai prins din comentariu (hint: vorbeste de case de marcat), vrea sa foloseasca Revolut pentru incasari la ceainarie...
    • 0 (2 voturi)    
     Se poate pe riscul clientului (Miercuri, 18 decembrie 2019, 13:50)

     smeuletz [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     De putut se poate, de exemplu trimitand bani unei persoane fizice prezente la firma, acea persoana ar putea plati cash si bonul se poate scoate cash si trimite fotografie pe WhatsApp.

     Ce m-a frapat pe mine este faptul ca Revolut ofera acest serviciu firmelor, dar nu are acesti pasi scrisi in clar undeva, si ca nici suportul lor nu ii cunoaste, astfel incat la un control ANAF sa nu fie probleme. Practic esti pe barba ta, speri sa nu fii controlat niciodata, si asta nu mi se pare ok la un astfel de serviciu.

     Pe de alta parte, ar fi putut sa fie cinstiti si sa recunoasca ca nu au interes pentru astfel de plati pentru ca de fapt ei castiga din acel comision pe care il plateste firma catre banca ce detine POS-ul. Deci platile care evita POS-ul nu sunt in interesul Revolut, asta as fi putut intelege.

     Iar, ca raspuns la replica de mai sus, a juca fintech cap-coada in Romania merge pana la primul control ANAF. Esti obligat sa emiti bon fiscal catre client, cu o casa de marcat inregistrata la Finante. Orice altceva se pedepseste. Ii poti explica asta agentului ANAF in timp ce completeaza amenda aia de 10000 RON care te scoate din business..
     • 0 (0 voturi)    
      continuare (Joi, 19 decembrie 2019, 23:18)

      doejohn [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

      Daca tu emiti o factura clientului dintr-o aplicatie si i-o trimiti pe mail poti tot din aplicatia aia sa te prinzi ca clientul a platit-o cu Revolut apeland API-ul lor (care il ofera ca serviciu business). Si apelurile catre API-ul lor sunt pe bani, castiga si din asta (asta e una dintre ideile din spate de la serviciile Revolut business), nu doar din platile cu cardul la POS.

      Cu ala de la ANAF ai dreptate...
 • -8 (24 voturi)    
  ! (Marţi, 17 decembrie 2019, 20:47)

  chiuaua [utilizator]

  Simplu, NO Revolut, No problems
  • +13 (17 voturi)    
   si mai simplu (Miercuri, 18 decembrie 2019, 2:00)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui chiuaua

   no school, no job, no money, no problems.. cat timp nu te dau parintii afara din casa.
 • +7 (9 voturi)    
  va complicati (Miercuri, 18 decembrie 2019, 7:57)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  E un produs util pentru unii inutil pentru altii ce atata iures?! Nu va obliga nimeni sa va bagati ca de la o vreme romanu se baga tot ce apare ca sa nu rada lumea de el...cum ba n-ai Revolut? Ba da esti distrus nu stii cu fintechuri cu d-astea trendy sa faci impresii. Ca si la banci toti se inghesuie la ING si pe urma plang si fac spume pe FB cand se blocheaza IB sau cardurile sau le iau comisioane aiurea. Bre sunt 35 de banci miscati-va! Asa si la Revolut ai un cont de salariu si-l scoti pe tot cand intra si nu vezi decat Bulgaria 1 data pe an ce rost are sa-ti faci Revolut?
 • +5 (7 voturi)    
  Studiu de caz: (Miercuri, 18 decembrie 2019, 13:47)

  fokerul [utilizator]

  fimiu invaţă în UE, are cont la BCR şi are şi Revolut.
  Eu am cont la BT şi Revolut.
  El rămâne în pană de bani şi are nevoie de nişte mărunt urgent, cash.
  Eu încarc Revolut cu 200 lei, fac conversia în Euro (poate să o facă şi el) din aplicaţie şi îi transfer lui tot prin Revolut.
  Banii intră instant, fără comision.
  El se duce la bancomat şi scoate cash, tot fara comision.
  La fel, poate folosi imediat cardul şi pt plata contactless la POS.
  Totul într-un minut.
  Dacă scoatem din ecuaţie Revolut rezultă un coşmar împănat cu comisioane şi transfer îngreunat.
  În concluzie, Revolut este o minune pt astfel de tranzacţii.
 • 0 (0 voturi)    
  Partea nasoala cand iti blocheaza contul (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:39)

  Imax [utilizator]

  Mi-au blocat contul dupa ce am trasnferat sume mai mari de bani prin revolut. Top-up exchange in euro si tranfer in tara. Partea buna e ca mi-au blocat contul dupa ce am terminat cu transferul. Dupa care trebuie sa dai fluturasi de salatii si extrase de cont pentru a dovedii de unde ai banii.
  Partea nasoala este ca atunci cand ai contul supus verificarii nu mai poti sa iei legatura prin chat -ul aplicatiei ci doar prin facebook sau alte telefoane.
  Per total este super ok. Tranfer banii aproape instant.
  Merita.
 • 0 (0 voturi)    
  Uite un card mai misto decat REVOLUT (Vineri, 31 ianuarie 2020, 11:04)

  Cristian Dobrescu [anonim]

  Daca ai mai multe carduri trebuie neaparat sa iti faci card CURVE.
  Iti faci cont la ei iti trimit un card si iti incarci in aplicatie toate cardurile tale, dupa care cand platesti iti alegi de pe care card vrei saiti ia banii.
  Ai cash back la anumiti comercianti (Auchan, Carrefour, etc) plus un bonus de 5 £ la activare daca folosesti linkul acesta https://www.curve.app/join#N796K7ZD


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by