Premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul își va angaja răspunderea pe Legea Bugetului, fapt fără precedent. Ludovic Orban a explicat că este foarte dificil ca "printr-o dezbatere normală" în Parlament, legea bugetului să fie adoptată până la finalul anului, așa cum a programat Guvernul. Chiar dacă își angajează Guvernul răspunderea, parlamentarii vor avea ocazia să prezinte amendamente. De asemenea, Guvernul a decis să-și asume răspunderea și pe o lege prin care să fie eliminate prevederile nocive din OUG 114/2018.

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

"După trei ani de harababură fiscală în care au fost făcute praf toate sistemele publice, în care bugetul a ajuns într-un dezechilibru clar, trebuie să dăm acest semnal către societate, mediul de afaceri, potentențiali investitori, că Guvernul este hotărât să-și angajeze răspunderea pentru corectarea tuturor dezechilibrelor și că are capacitatea să pună în practică acest obiectiv", a spus Orban.

În ceea ce privește OUG 114, aceasta se află în dezbatere în Camera Deputaților și în condițiile în care vizează multe domenii, trebuie să treacă prin toate comisiile, a explicat Orban necesitatea angajării răspunderii și în privința acesteia. Orban a spus că dacă Executivul nu-și asumă răspunderea și pe Legea privind OUG 114, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive și chiar să fie adăugate altele noi.

Orban a criticat modul în care PSD a încercat să promoveze în Parlament două legi care ar avea impact negativ asupra bugetului de 18 miliarde de lei: legea privind dublarea alocațiilor pentru copii și legea privind reducerea TVA de la 19% la 16%. Orban a spus că în cazul în care aceste legi ar fi adoptate, deficitul bugetar ar ajunge la 5,7%, în loc de 3,6% cât este prevăzut acum.

"S-a pornit o sarabandă de proiecte de lege fără nicio fundamentare economică care creează dezechilibre în veniturile publice. Nu putem arunca în aer economia. Guvernul nu acceptă populismele PSD și Guvernul nu va accepta să facă praf bugetul doar pentru intenția de răzbunare", a mai spus Orban.

Reamintim că două proiecte cu un impact bugetar major - dublarea alocațiilor pentru copii și scăderea TVA de la 19% la 16% - scoase de PSD de la sertar intră la votul deputaților, miercuri. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avertizat că deficitul bugetar pentru anul viitor ar crește la 5% dacă s-ar aplica aceste măsuri - reducerea TVA și majorarea alocațiilor pentru copii. Tot în plenul de astăzi ar urma să fie adoptată legea care îi lasă pe magistrați și pe parlamentari fără pensiile speciale. Deputatul PNL Florin Roman a cerut plenului retrimiterea în comisie a proiectului de lege privind dublarea alocațiilor copiilor. S-a supus la vot și au fost 125 voturi împotrivă și 124 în favoarea retrimiterii.

Ședință cu miză uriașă, astăzi, în Parlament. Liberalii au încercat să retrimită la comisie dublarea alocațiilor, dar au pierdut la un vot / Ajunge la vot și eliminarea pensiilor speciale, care a provocat deja proteste în instanțe