Cred că vom avea surprize plăcute, anul viitor, a declarat, miercuri, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, după ce Guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe proiectul de buget pe 2020.

Florin Cîțu, ministrul FinanțelorFoto: Guvernul Romaniei

“Cred că rectificarea din vară va fi una pozitivă, după mulți ani”, a spus Cîțu.

Potrivit acestuia, dublarea plăților alocațiilor pentru copii înseamnă un impact bugetar de 6 miliarde lei.

"Deficitul bugetar ar crește 4,1-4,3% din PIB. În acest buget nu putem să includem ceva ce nu este în vigoare. După ce sunt promulgate aceste legi, ele devin lege și trebuie luate în considerare", a spus Cîțu.

  • Parlamentarii trebuie să înțeleagă că nu se răzbună pe mine, pe Florin Cîțu. Ei se răzbună pe români. Orice depășire a deficitului bugetar înseamnă costuri de finanțare mai mari pentru România și ocolirea României de investitorii străini. Această instabilitate politică va avea efecte nu pentru mine, este împotriva românilor. Asta trebuie să înțeleagă.

"Deficitul nu va fi depășit. Trebuie să găsim soluții să rămână în 3,6% din PIB. Eu nu sunt un ministru iresponsabil. Eu nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra românilor. Soluțiile sunt: ori tăieri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe", a spus ministrul Finanțelor.

Referitor la faptul că între timp au fost mărire bugetele STS și SIE, el a spus: Ambele instituții au proiecte de investiții în derulare. Sunt minimul din ce putem oferi. Au cerut mult mai mult. Nu s-a putut mai mult. Suntem în parteneriat cu NATO, suntem lângă Rusia, mi s-a explicat foarte bine că este nevoie de acești bani.

  • În acest buget contribuția investițiilor la creșterea economică este mai mare în 2020 decât contribuția consumului. Factorii productivi din economie cresc în perioada următoare.
  • Salariile profesorilor au fost introduse, atât creșterea de la 1 ianuarie, dar și creșterea de la 1 septembrie.