O reducere a cotei de TVA de la 19% la 16% și a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, în contextul fiscal-bugetar actual, ar contribui suplimentar la adâncirea dezechilibrelor, de această dată prin scăderea încasărilor, dincolo de creșterea cheltuielilor în anul 2020, în linie cu legislația deja adoptată, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Coaliția pentru Dezvoltarea României, organizație care reunește investitorii străini și pe cei locali.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei la una din conferintele de presaFoto: Hotnews

Este surprinzător că propunerea de reducere a cotei de TVA a primit aviz favorabil de la Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților în pofida unui aviz deja negativ primit de această inițiativă legislativă din partea Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, motivat de “impactul negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la minus 8.1 miliarde lei pentru anul 2020, mai arată oficialii CDR.

Ce mai arată comunicatul Coaliției:

  • Extinderea adoptării cotei reduse de TVA de 5% ar produce un impact negativ estimat la minus 3.7 miliarde lei pentru anul 2020.

Promovarea spontană a unor măsuri care ulterior sunt abrogate, amânate sau modificate fiindcă nu țin cont de realitățile economice are ca efect vulnerabilizarea economiei României și poate duce la compromiterea acelor reprezentanți ai clasei politice care le susțin.

  • Nu putem repeta experiența nefastă a Ordonanței 114 fără ca cei care cresc nivelul de risc pentru economia românească să nu își asume nicio răspundere.

Avizul favorabil dat de Comisia buget-finanțe a Camerei Deputaților privind reducerea cotei de TVA arată că logica economica este sacrificată din motive electorale. Ar fi normal să existe o asumare publică și explicarea logicii acestui vot din partea celor în cauză. CDR s-a exprimat mereu împotriva unor schimbări de taxe și impozite aprobate în ultimele zile ale anului fără niciun fel de analiza de impact.

  • Astfel de măsuri, cu un impact major la toate nivelurile economiei românești nu ar trebui sa fie luate fără a ține cont de (1) contextul bugetar și fiscal actual, (2) fără o analiză temeinică a consecințelor pentru firme și consumatori și, mai ales, (3) fără a lua în considerare lecțiile trecutului recent, respectiv menținerea la cote scăzute a încasărilor bugetare din TVA și a conformării fiscale voluntare, în ciuda reducerii cotelor de TVA în mai multe etape.

Mediul de afaceri își exprimă deplina disponibilitate de a dialoga și analiza sistemul fiscal românesc împreună cu Parlamentul României, cu Guvernul, Banca Națională, Consiliul Fiscal și alte instituții. În lipsa acestui dialog, însă, CDR consideră necesar ca membrii Plenului Camerei Deputaților să respingă proiectul de reducere a cotei de TVA, conștienți fiind de consecințele unei astfel de măsuri asupra finanțelor publice.