Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii au transmis o scrisoare deschisă către premierul Ludovic Orban în care este informat că ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a dispus măsuri ilegale în domeniul muncii.

Mihaela Duna si Alexandru Ionică - Federatia Sindicatelor din Ministerul MunciiFoto: Hotnews

"Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii vă sesizează public faptul că a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale în repetate rânduri intrarea în legalitate prin corectarea măsurii dispusă de doamna Violeta Alexandru – Ministrul Muncii și Protecției Sociale, măsură ce a dus la suspendarea procedurilor de recrutare/promovare resurse umane, aflate în derulare, la nivelul instituțiilor Ministerului Muncii și Protecției Sociale", se arată în document.

Ce s-a întâmplat

În data de 14 noiembrie 2019, spun sindicatele, instituțiile Ministerului Muncii și Protecției Sociale au primit dispoziție ca toate examenele/concursurile aflate în derulare să fie suspendate și totodată, ministrul Muncii, solicită instituțiilor M.M.P.S. să identifice soluții legale de anulare a acestor proceduri.

"Potrivit dispozițiilor O.U.G. 57/2019 – Codul administrativ al României, nu există noțiunea de suspendare/anulare a procedurilor aflate în derulare, în acest sens Agenția Națională a Funcționarilor Publici emite, la solicitarea noastră, un punct de vedere comunicat și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin care clarifică faptul că normele administrative nu reglemetează posibilitatea suspendării concursurilor și pe cale de consecință nicio instituție/autoritate publică nu poate să decidă să nu continue o procedură de concurs aflată în desfășurare", menționează sursa citată.

Sindicatele susțin că au solicitat ministrului Muncii pe parcursul celor două întrevederi ce au avut loc la data de 29 noiembrie 2019, respectiv 6 decembrie 2019, corectarea dispoziției nelegale.

"Până la data prezentei nu a intervenit nicio modificare a situației. De asemenea, în cadrul acestor întrevederi ne-am manifestat dezacordul față de modul cum este prezentată activitatea angajaților din instituțiile Ministerului Muncii și Protecției Sociale în mediul on-line, mod ce aduce gravă atingere a imaginii publice a întregului personal, cât și a instituțiilor ministerului", se arată în document.

  • În calitate de organizație reprezentativă a Ministerului Muncii și Protecției Sociale considerăm că este jignitor acest mod de comunicare on-line și, în același timp, îngrijorător faptul că sunt dispuse măsuri ilegale, chiar de către Ministerul Muncii, minister ce trebuie să fie garant și punct de reper al respectării legislației în domeniul muncii.

"Domnule Prim-ministru, solicităm dispunerea tuturor măsurilor pentru intrarea în legalitate a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin respectarea legislației în vigoare, măsura dispusă de doamna ministru Violeta Alexandru fiind vădit nelegală. Apreciem că în calitatea dumneavoastră de premier al României nu trebuie să tolerați și să încurajați astfel de măsuri ce exced cadrului legal", mai spune scrisoarea deschisă.