​Peste 85% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (față de valoarea actuală), valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni fiind de 4,82, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,86 lei pentru un euro. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,52%. Anul trecut în noiembrie aceiași analiști estimau pentru noiembrie 2019 un curs mediu al euro de 4,75 lei (cursul anunțat vineri de BNR fiind de 4,77 lei/euro, foarte apropiat de estimările CFA de acum un an).

Adrian Codirlasu, Vicepresedintele CFA RomaniaFoto: Hotnews

În luna noiembrie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 2,5 puncte până la valoarea de 56,9 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 12,6 puncte). Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului- cel privind condițiile curente și cel privind anticipațiile.

Sunt de remarcat anticipațiile privind majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadențele scurte (ROBOR 3M) cât și pentru cele lungi (obligațiuni suverane cu scadență 5Y denominate în RON), peste 66% și respectiv 61% dintre participanții la sondaj anticipând aceste evoluții.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către Asociația CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în bază căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai Asociației CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsă încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la:

• Condițiile curente referitoare la mediul de afaceri și piața muncii;

• Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.