Deși cheltuielile de Sărbători au fost făcute în cea mai mare parte, datele centralizate în urma unui sondaj făcut de Ipsos arată că banii alocați anul acesta pe cadouri, mâncare, băutură, decorațiuni și excursii de Crăciun sunt mai mulți decât anul trecut pentru 22% dintre români. Dintre toate țările europene studiate, doar polonezii se apropie de nivelul atins de români (la mare distanță, cu 14%), în timp ce în Cehia doar 7% dintre respondenți sunt gata să aloce un buget mai mare. O altă concluzie interesantă a studiului e că dintre românii care ar contracta un credit, 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile cu mâncarea, băutura, cadourile de Craciun sau micile excursii de Sărbători.

Romanii sunt campioni regionali la cresterea cheltuielilor de CraciunFoto: sxc.hu

Studiul făcut de Ipsos MORI (la comanda grupului britanic International Personal Finance care operează Provident Financial România), mai arată că 12% dintre români iau în calcul un buget mai mic pentru sărbătorile de iarnă din acest an, iar 57% intenționează să păstreze același nivel de cheltuieli ca anul trecut.

Cu toate acestea, planul românilor de a cheltui mai mult de Crăciun ar putea să nu fie o decizie voluntară, deoarece aproape o jumătate (48%) consideră costul crescut al vieții drept motiv pentru cheltuielile mai mari vizate în acest an. Un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sărbătorilor este reprezentat, pentru peste jumătate dintre respondenți (51%), de cheltuielile mai mari pentru cadouri, în timp ce un sfert menționează circumstanțele personale sau familiale modificate față de anul trecut (24%).

La polul opus, dintre românii care au de gând să consume mai puține resurse financiare de Crăciun, 33% admit că au cheltuit prea mult anul trecut și că, de această dată, intenționează să și economisească.

Un român din cinci (20%) a cheltuit anul trecut, de Crăciun, între 200 și 400 de lei, urmat îndeaproape de cei care au cheltuit între 401 și 600 de lei (19%). Doar 8% dintre respondenți declară că au consumat peste 1.500 de lei, iar aceeași proporție de 8% a cheltuit sub 200 de lei.

Dintre românii care ar contracta un credit, 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile de Crăciun, ce includ mâncarea, băutura, decorațiunile, cadourile sau călătoriile.

Când este vorba de sumele pe care ar fi dispuși să le împrumute, un sfert (25%) dintre cei care ar contracta un credit de Crăciun ar opta pentru sume între 801 și 1.000 de lei, urmați de cei care ar alege fonduri de la 601 la 800 de lei, la egalitate cu românii care ar împrumuta 401 – 600 de lei, ambele categorii reprezentând 18%. Doar 16% dintre aceștia ar mai contracta, acum, credite de peste 1.500 de lei.

Ipsos MORI a efectuat un sondaj online în rîndul adulților cu vârste de 18-75 de ani. Au fost intervievate, în total, 4.001 de persoane (câte 500 din Cehia, Lituania, Mexic, România și Spania, 501 din Polonia și 1.000 din Ungaria). Colectarea datelor s-a desfășurat între 23 octombrie și 31 octombrie 2019. Eșantionul de participanți a fost intervievat în cote stabilite în funcție de vârstă, sex, regiune geografică și status de angajat. Datele sondajului au fost ponderate în raport cu proporțiile reale ale populației din fiecare țară. Pe lângă furnizarea individuală a rezultatelor pentru fiecare din cele șapte țări incluse în sondaj, am produs un total bazat pe „mediile țărilor”.

Vezi aici rezultatele integrale ale studiului Ipsos.