​Multe informații îndoielnice au fost aruncate de PSD în conferința de luni, în care a vorbit Daniel Suciu, deputat al formațiunii politice. El a anunțat că „marea bombă” nu o reprezintă Bugetul pe 2020, ci modificările la OUG 114, iar una dintre ele ar viza revenirea la calculul ratelor românilor în funcție de ROBOR. Ori, asta este un fals.

Daniel SuciuFoto: Agerpres

Iată ce a zis: „Bomba adevărată din ceea ce ni se pregătește pentru 2020 nu e numai în bugetul de stat pe 2020. Bombele pe care au încercat să le ascundă se află pe asumarea pe modificările la Ordonanța 114. Leagă, din nou, ratele românilor de ROBOR. ROBOR, odată cu declarațiile mirifice ale lui Florin Cîțu, evident că au început să crească din nou. Asta înseamnă că în 2020 ratele românilor vor crește din nou”.

Analizând proiectul de „Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, acolo se prevede că se abrogă doar articolele 86 – 89 din OUG 114 și articolele IX și X din OUG 19/2019. Acestea se referă doar la taxa pe active, nu și la IRCC, în funcție de care se calculează creditele astăzi. Acesta se află în OUG 19/2019, la articolele II și III.

ROBOR a crescut cu 7,7% de la 1 noiembrie până astăzi, dar trebuie precizat, încă o dată, că în proiectul Guvernului PNL nu este vorba despre revenirea acestui indice în calculul ratelor.

Surse din mediul guvernamental au confirmat, pentru HotNews.ro, că nu se are în vedere, în proiect, înlocuirea IRCC cu ROBOR.

Un alt Fake News parțial anunțat de Suciu este: „Toți angajații din administrație vor avea venitul mai mic pentru că și-au propus să taie sporul de 15% de care beneficiază”.

El s-a referit, de fapt, la „sporul pentru condiții vătămătoare”, dar acesta nu se taie, ci se modifică modul de calcul. Acum este de 15% din salariul pe care îl câștigă fiecare. Practic, în momentul de față, cu cât bugetarul avea un salariul mai mare, cu atât se „iradia” mai mult, iar 15% reprezenta o sumă mai mare. Acum toți se vor „iradia” la fel și vor primi aceeași sumă de 25% din salariul minim, adică 557 lei.

Să dau un exemplu pe care l-am mai menționat în 2 articole: „Dacă până acum la un salariu, să spunem, de 5.000 de lei un bugetar primea 750 lei, de la 1 ianuarie 2020 suma va fi de 557 lei, pe brut. Practic, toți bugetarii vor avea același spor. Pentru cineva cu un salariu sub 3.700 lei înseamnă mai mulți bani”.