Estimăm un curs euro/leu de 4.82 pentru iunie 2020 și 4.85 pentru decembrie 2020, spune economistul șef al ING Bank, Ciprian Dascălu într-o discuție cu HotNews.ro. Întrebat dacă vede anul viitor vreo criză sau chiar intrarea economiei românești în recesiune, Dascălu detaliază: ”Probabilitatea de recesiune tehnică o vedem în jur de 15%. Estimăm o creștere economică de 2.7% în 2020”. Reporterul HotNews.ro a discutat cu principalii economiști șefi din bănci nu doar pe tema cursului ci și despre posibilele schimbări la care am putea asista anul următor. Astăzi vă prezentăm opinia lui Ciprian Dascălu, reprezentantul ING Bank România.

Ciprian Dascalu, economist sef INGFoto: Hotnews

Dascălu mizează pentru anul viitor la o creștere a salariului mediu net pe economie de 10.5% în 2020, în ușoară decelerare față de 2019. Dascălu știe că în acest moment deficitele gemene rămân principala vulnerabilitate şi ţin costurile de finanţare ridicate, așa cum spunea la o conferință desfășurată luna trecută. În opinia economistului șef al ING, deficitul bugetar are cheltuielile rigide, foarte ridicate în raport cu veniturile fiscale. ”Este peste nivelul anului 2009-2010 când economia era în recesiune”, spune Dascălu.

Cum ar putea evolua criza forței de muncă anul viitor? ”Tensionarea pieței forței de muncă se va acutiza pe segmentul angajaților calificați”, spune Dascălu. Nu putem vorbi de relaxare, crede el, adăugând că de la un anumit nivel al salariului remunerat pentru munca slab calificată probabil vom asista la creșterea gradului de automatizare.

De altfel, pe zona crizei forței de muncă au fost trase serioase avertismente cu privire la regența elaborării unui plan de acțiuni mai complex care să includă inițierea unor dezbateri despre viitorul muncii, mai ales în contextul necesității elaborării unor strategii care expiră în 2020, cum ar fi: Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Strategia Educației şi Formării Profesionale din România, Strategia Națională pentru Învățare pe tot Parcursul Vieții.

Deși îmbătrânirea demografică a României la care se adaugă și fenomenul migrației pun serioase presiuni pe sistemul pensiilor publice, Dascălu spune că nu crede ca în 2020 să crească vârsta medie de pensionare și nici ca actualul Guvern să-și ”completeze” veniturile prin aplicarea unor taxe noi sau mărindu-le pe cele actuale.

”Prognozăm o rată a inflației la 3.3% pentru finalul anului 2020. Se vor menține presiunile inflaționiste din partea cererii”, răspunde Dascălu, când e întrebat de inflația de anul viitor. Dar cei care se așteaptă ca BNR să-și modifice dobânda-cheie în 2020 ar putea aștepta încă un an. ”Ne așteptăm că rata cheie a BNR să rămână neschimbată la 2.50% pe parcursul anului 2020”, spune convins Ciprian Dascălu.

În opinia economistului șef al ING, o eventuală reducere la dobânzile care însoțesc creditele și depozitele, acestea ar putea scădea ”abia în 2021”, măsura fiind însoțită de o consolidare fiscală.