Politica noului Guvern privind taxele va fi influențată de evoluția economiei din trimestrul IV al anului 2019 și din primul trimestru al anului viitor, spune economistul Laurian Lungu, care coordonează The Consilium Policy Advisors Group, un think-thank specializat pe macroeconomie. ”Este puțin probabilă o creștere a cotei impozitului pe venit și datorită faptului că nu ar aduce oricum venituri semnificative la buget și ar încetini semnificativ creșterea economică. O potențială creștere a TVA o văd posibilă doar în situații excepționale (o adâncire semnificativă a deficitului bugetar în prima jumătate a anului 2020 cuplată cu o încetinire a creșterii economice, de exemplu)”, explică Laurian Lungu.

Laurian LunguFoto: HotNews.ro

Dată fiind magnitudinea deficitului bugetar, o relaxare fiscală în 2020 este foarte puțin probabilă, mai consideră macroeconomistul român.

În privința cursului de schimb al leului pentru anul care vine, Lungu e de părere că moneda noastră ”își va continua tendința de depreciere față de euro. Evoluția ratei de schimb reflectă într-o mare măsură fundamentele macroeconomice. În consecință, evoluția economiei și abilitatea de a corecta dezechilibrele existente, în special cele legate de deficitul bugetar și de cel de cont curent, vor influența traiectoria cursului de schimb pe parcursul anului 2020”, explică interlocutorul HotNews.ro.

Găsesc improbabilă creșterea pensiilor în 2020, așa cum este ea stipulată în lege astăzi

În absența identificării unor resurse bugetare găsesc improbabilă creșterea pensiilor în 2020, așa cum este ea stipulată în lege astăzi, mai adaugă Laurian Lungu în discuția cu reporterul HotNews.ro. ”Pentru economie, per ansamblu, este mult mai importantă o reformă generală a întregului sistem de pensii, care să rezolve problemele de echitate existente și să așeze sustenabilitatea finanțării pensiilor pe un fundament solid, pe termen lung. Despre acest lucru am scris pe larg acum câteva zile aici (link)”, mai spune macroeconomistul, referindu-se la una din lucrările publicate pe site-ul cpag.ro.

În mod normal nu ar trebui să crească vârsta de pensionare

În mod normal nu ar trebui să crească vârsta de pensionare, consideră Laurian Lungu, explicând și de ce: ”Orice schimbare de politică de această natură ar trebui să prevadă o perioadă de timp- de ordinul anilor! -în care situația curentă rămâne neschimbată. În plus, o potențială creștere a vârstei de pensionare ar trebui analizată în contextul unei reforme comprehensive a întregului sistem de pensii.

Salariile medii vor crește în 2020 însă rata de creștere va fi probabil inferioară celei din 2019 pe măsură ce presiunile asupra cererii își diminuează din intensitate, mai spune interlocutorul nostru. Într-o mare măsură evoluția salariului mediu va depinde și de politica salariului minim, precizează acesta.

Probabilitatea economiei României de a intra în recesiune în 2020 este scăzută în acest moment

Ce a mai spus Laurian Lungu în discuția cu reporterul HotNews.ro:

  • Probabilitatea economiei României de a intra în recesiune în 2020 este scăzută în acest moment. PIB-ul probabil va avansa undeva între 2,5-3% în condițiile în care economia Europei nu va fi supusă unor șocuri negative excesive.
  • Faptul că rata șomajului se află aproape de un minim istoric nu înseamnă neapărat că România se confruntă cu o criză a forței de muncă. Marjele de profit ale companiilor din diverse sectoare au rămas în continuare solide. O criză serioasă a forței de muncă ar fi împins probabil în sus salariile în mod organic (i.e. nu ”ajutate” de politicile publice de creștere a salariului minim), mai rapid.
  • Despre evoluția dobânzilor la credite și respectiv la depozite: Există premizele pentru ca dobânzile să rămână relativ stabile în condițiile în care dezechilibrele macroeconomice rămân sub control. Deși, șocuri externe neprevăzute, de genul efectelor neanticipate generate de Brexit sau tensiuni intempestive pe piețele financare globale, ar putea pune presiuni și asupra dobânzilor bancare autohtone.
  • Dobânda-cheie a BNR în 2020 ar putea rămâne la nivelul curent, data fiind perspectiva inflației și a creșterii economice în 2020.

Vezi și opiniile pe aceleași teme ale economiștilor șefi din bănci cu care HotNews.ro a discutat: Ella Kallai (Alpha Bank), Florian Libocor(BRD), Andrei Rădulescu (Banca Transilvania) și Ciprian Dascălu (ING).