EximBank a anunțat preluarea unei alte instituții bancare încă din vară, dar ministrul Finanțelor spune că încă nu a aprobat această tranzacție și că va anunța în această lună ce se va întâmpla cu fuziunea, potrivit EurActiv.

Florin Cîțu, ministrul FinanțelorFoto: Guvernul Romaniei

"Am fost întrebat de mai multi jurnaliști și trebuie să fac această precizare. Tranzacția a fost aprobată în februarie 2019 de Guvernul PSD. Eu și Ministerul Finanțelor Publice încă nu am aprobat fuziunea EXIM cu Banca Românească. O să anunț ce se întâmplă cu această fuziune în ianuarie”, a scris Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, pe Facebook.

În iunie 2019, banca de stat EximBank a anunțat că a semnat cu National Bank of Greece acordul de achiziție a 99,28% din Banca Românească. În urma acestei tranzacții, EximBank ar intra pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind o bancă universală. Instituția, care este controlată de Ministerul Finanțelor, are drept scop susținerea activităților de import-export ale companiilor românești, dar nu lucrează cu populația.

În ceea ce privește activitatea celeilalte bănci deținute de Ministerul de Finanțe, Cîțu spune că intenionează să atragă instituții financiare internaționale în acționariatul acesteia.

"Deja am anunțat planurile pentru CEC Bank, atragerea BERD și IFC în acționariat”, a mai scris Cîțu pe Facebook.

"În primele zile din 2020 voi anunța ce urmează pentru EXIM Bank, EXIMAsig și Fondurile de Garantare și Contragarantare”, a completat ministrul.