Vânzările din comerțul cu amănuntul -un indicator care aproximează consumul privat- au stagnat în decembrie la 7% după primele 11 luni ale anului trecut, acest ritm fiind în continuare unul peste potențial. Potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică, după o creștere de 7,1% în perioada ianuarie-octombrie 2018, comerțul en detail pare să confirme încetinirea turațiilor, coborând foarte ușor la 7% după 11 luni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Datele Statisticii evidențiază avansul vânzărilor de bunuri nealimentare cu 8,5% an/an (ritm de creștere identic cu cel din primele 10 luni), evoluție susținută în principal de creșterea veniturilor populației.

De asemenea, vânzările de carburanți în magazine specializate au urcat cu 6,6% pe an (o încetinire de la 7,2% după primele 10 luni), dinamică influențată și de ajustarea cotațiilor internaționale la țiței.

Nu în ultimul rând, vânzările de bunuri alimentare/băuturi/tutun au urcat cu 5,6% an/an (avansul după 10 luni fiind de 5,4%).

Dinamica anuală a componentei structurale a comerțului cu amănuntul se menține pe o tendință de decelerare, scenariul central cu care unele bănci comerciale lucrează preconizând un avans de 5% în acest an (față de o creștere a consumului de 5,2% în 2018), urmând să decelereze la 5% an/an în 2020.

O redinamizare la 6% an/an este previzionată pentru 2021, pe fondul perspectivelor ca economia internă să intre într-un nou ciclu economic, arată rapoartele citate.