VIDEO Isărescu: ​Suntem foarte reticenți în a sugera o majorare a taxelor în acest an. Când economia crește cu 4% nu poți să crești ceva cu 40%

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:48 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR
Pensiile trebuie să crească, problema este procentul cu care cresc. Asta e singura discuție. Eu nu cred că trebuie să facem obsesii pentru cifre biblice. Să avem grijă dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani prin deșertul financiar. Hai să fim serioși! Exista doar o soluție, una politică. Când economia crește cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%”, a declarat Isărescu în cadrul briefingului de presă care a urmat deciziei de politică monetară de miercuri.

BNR e preocupată de deficitul bugetar și mai ales de surplusul acestui deficit de după instalarea noului guvern liberal, dar problemele aduse de politica accentuat prociclică a fostului guvern social democrat trebuie rezolvate pas cu pas, a mai adăugat Guvernatorul BNR.

Vezi mai jos intervenția video a lui Mugur Isărescu :

Știre în curs de actualizare

”Sprijinim abordarea pas cu pas a problemelor. Surplusul deficitului bugetar trebuie finanțat. Am conlucrat cu Finanțele și ați văzut că nu au sărit nici cursul nici dobânzile. Pot să spun că un deficit suplimentar de peste 1% în doar câteva luni n-am prea văzut de când sunt în această funcție”, a spus miercuri Guvernatorul BNR.

”BNR și eu personal am fost împotriva amânării plăților bugetare doar pentru a atinge un deficit de 3%. Asemenea amânări duc la formarea de arierate în lanț. Nu credem că o corecție brutală a deficitului este suportabilă de economie în acest an”, a mai spus Guvernatorul.

”Suntem pentru o corecție tolerată de economie dar care să nu împingă economia și țara spre o recesiune. Suntem foarte reticenți în a sugera o majorare a taxelor în acest an. Așa cum am mai spus, ieșirea dintr-o politică pronunțatăa prociclică e foarte dificilă. Dacă apeși foarte tare pe accelerație nu e foarte indicat să apeși imediat la fel de puternic pe frână. Lucrăm cu Guvernul pentru a găsi o ieșire înțeleaptă dintr-o situație deloc ușoară. Știu din experiența lui 2008-2009. Primele măsuri vizate atunci nu vizau creșteri de TVA. Dar s-a ajuns acolo iar acele măsuri au adâncit deficitul”, a mai spus Isărescu.

”Aceste măsuri (luate de actualul Guvern-n.red) sunt decente dar nu suficiente. Dar trebuie să ținem cont că avem un guvern minoritar, un sentiment în societate că în materie de venituri totul trebuie să crească. Închei spunând că nu va fi ușor să găsim acea formulă, acel mix de politici care să nu încetinească foarte tare creșterea economică”, a precizat Guvernatorul.

Mai jos, comunicatul BNR cu privire la decizia luată miercuri de menținere a dobânzii cheie la 2.5%.

”Rata anuală a inflației IPC a scăzut în luna octombrie la 3,4 la sută, de la 3,5 la sută în luna septembrie, și a urcat apoi în noiembrie la 3,8 la sută, deasupra intervalului țintei, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu. Avansul față de luna septembrie s-a datorat, în principal, majorării prețurilor legumelor și fructelor, dar și accelerării inflației de bază.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice) a continuat să crească în primele două luni din trimestrul IV, de la 3,4 la sută în septembrie, la 3,5 la sută în noiembrie, ușor peste nivelul prognozat. Creșterea a reflectat influențele venite din majorarea prețurilor internaționale ale unor materii prime agroalimentare și din ușoara depreciere a leului în raport cu euro, suprapuse presiunilor inflaționiste semnificative pe partea cererii și a costurilor unitare cu forța de muncă.

Rata medie anuală a inflației IPC a coborât în octombrie la 3,7 la sută și a revenit ulterior, în noiembrie, la valoarea de 3,8 la sută consemnată în septembrie 2019, în timp ce rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum a continuat să se reducă până la 3,8 la sută în intervalul octombrie-noiembrie, de la 3,9 la sută în septembrie.

Creșterea economică a continuat să decelereze în trimestrul III 2019, dinamica sa anuală reducându-se la 3 la sută, de la 4,4 la sută în trimestrul anterior. Pe partea cererii, contribuția consumului gospodăriilor populației a rămas semnificativă, însă s-a redus vizibil (până la 3 puncte procentuale, în contextul anului agricol nefavorabil), fiind depășită substanțial de cea a formării brute de capital fix (5,9 puncte procentuale). Exportul net și-a amplificat aportul negativ la dinamica PIB, pe fondul reaccelerării mai pronunțate a creșterii importurilor în raport cu cea a exporturilor de bunuri și servicii.

Cele mai recente date statistice evidențiază evoluții mixte în termeni anuali în sfera consumului, a investițiilor și a producției industriale în luna octombrie: pe de o parte, menținerea unei dinamici ridicate a achizițiilor populației de bunuri și servicii și majorarea alertă a volumului lucrărilor de construcții, iar pe de altă parte amplificarea contracției producției industriale, respectiv restrângerea comenzilor noi în industria prelucrătoare.

Totodată, cele mai recente date privind balanța de plăți evidențiază încetinirea deteriorării în termeni anuali a soldului balanței comerciale în luna octombrie comparativ cu trimestrul III. Deficitul de cont curent și-a reaccentuat însă adâncirea, ca urmare a înrăutățirii balanței veniturilor primare și a celei a veniturilor secundare, iar gradul de acoperire a acestuia cu investiții străine directe și transferuri de capital a scăzut.

Creșterea anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să se tempereze ușor în lunile octombrie și noiembrie – la 7,5 la sută, respectiv la 7,2 la sută, de la 7,7 la sută în luna septembrie –, media ei pe ansamblul celor două luni scăzând la 7,32 la sută, de la 7,9 la sută în trimestrul III. În condițiile în care decelerarea s-a datorat exclusiv componentei în valută, ponderea în total credit a componentei în lei a continuat să crească, ajungând în noiembrie la 67,2 la sută, cel mai ridicat nivel din mai 1996.

Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva plasării ratei anuale a inflației ușor deasupra intervalului țintei la finele anului 2019, urmată de revenirea și menținerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului pe orizontul apropiat de timp, la valori ușor inferioare celor evidențiate în cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din noiembrie 2019.

Incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflației decurg din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, în condițiile calendarului electoral intern. Tendința deficitului de cont curent rămâne de asemenea preocupantă. Incertitudini generează și evoluția economiei zonei euro și a celei globale, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice și a vulnerabilităților unor piețe emergente, iar conduita acomodativă a politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune rămân relevante.

În ședința de astăzi, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară; totodată, a decis menținerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administrație al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi în condițiile păstrării stabilității financiare. Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7212 vizualizari

 • -3 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 17:06)

  [anonim]

 • 0 (10 voturi)    
  acusi nu as vrea sa dau rau la inceput de an dar (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 17:18)

  ..13 [utilizator]

  parca si la altii se adanci dansul, deficitul ala, pe cand nici nu se mai vedea...Este adevarat ca orizontul de timp spune multe despre transparenta sau lipsa acesteia in finantele publice...Nu au trecut mai mult decat vreo 10-11 anisori si tot dansul era Guvernator pe cand nu prea se stia prea corect si prea exact deficitul bugetar dar care tot crestea si crestea - oare gresesc?

  Si inca ceva - se stie de ceva vrme ca finantele ingrasa mai intotdeauna defictul la sfarsit de an cam cu 0.5 -1% - este o practica deja frecventa la gubernele romanesti.

  Acu nu voi a spune ca este si bine asa!
  Nu mai voi decat a mentiona.

  Mai ieri am citit un articol in care cuvantul era repetat aproape obsedant - INCERTITUDINI si evident riscurile sale aferente ...
 • +16 (18 voturi)    
  @ " Când economia crește cu 4%.... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 18:06)

  Observatore [utilizator]

  .... nu poate să crească ceva cu 40%” .
  ZAU ?
  Da' de pensiile nesimtzite ai auzit ? Poftim ?
  • -1 (7 voturi)    
   Poftim? (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 21:30)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

   Pensiile nesimtite le-a dat el sau aia pe care i-ai votat?
   Ba,toate astea se dau din imprumuturi.Ai idee pana cand si cine le va plati?Cred ca suntem o natie de hoti!
   • +2 (6 voturi)    
    Maistore . (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:53)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Vorbeshte in nume propiu . NU SHTII PE CINE AM VOTAT . PUNCT.
  • -1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 ianuarie 2020, 20:51)

   [anonim] i-a raspuns lui Observatore

 • +7 (11 voturi)    
  Iata un om... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 18:08)

  Mihail. [utilizator]

  ...care nu va fi niciodata sarac. In bani, cel putin.
  • 0 (8 voturi)    
   El (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 21:27)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   nu e sarac nici in bani nici in suflet,da' tu esti...
 • +3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 21:33)

  [anonim]

  • +1 (5 voturi)    
   ..care (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:54)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui

   .. 10 ?
  • +2 (6 voturi)    
   Trecerea aia (Joi, 9 ianuarie 2020, 7:26)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui

   de care spui, nu se poate realiza decat cu guverne responsabile. Nu tine de BNR.
   • +3 (5 voturi)    
    Bravo. (Joi, 9 ianuarie 2020, 7:36)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Bravo!
 • +5 (7 voturi)    
  O Românie normală (Joi, 9 ianuarie 2020, 8:41)

  Omics [utilizator]

  Este vorba de aducerea la normalitate a raportului dintre pensia medie (fără pensiile speciale) și salariul mediu. Isărescu manipulează execrabil.
  • +4 (4 voturi)    
   Tipic de imbuibat (Joi, 9 ianuarie 2020, 12:03)

   Cindrel [utilizator] i-a raspuns lui Omics

   Tipic unui imbuibat ce traieste in alte sfere (de influenta, de interese, de lumea reala din RO, s.a.). Incepe sa-si manifeste din nou intentiile otravite asa cum a facut pe vremea lui Basescu si a sugerat catastrofe financiare viitoare ( auzi, 40 de ani). Mizeria asta de om n-a scos asemenea predictii pe vremea guvernarii lui Dragnea, ca ii tremura fundul pt. un nou mandat de guvernator.
   A tacut si nu i-a pasat ca majoritatea pensionarilor obsnuiti au pensii mizerabile si s-a bucurat de multitudinea de piedici puse de Casele de Pensii batranilor, atata timp cat el, aduna venituri si pensie ametitoare.
   A tacut, deasemeni, cand se aprobau PENSII SPECIALE si cumulul unora (vezi ISARESCU ), in sume fara numar.
  • +2 (2 voturi)    
   Am uitat (Joi, 9 ianuarie 2020, 14:22)

   Cindrel [utilizator] i-a raspuns lui Omics

   De ce atunci cand Isarescu s-a inspirat din Noua Zeelanda cum sa fie Leul nostru, adica pe folie de plastic, nu s-a uitat si la sistemul de pensii din aceasta tara ?
   Adica, acolo TOTI pensionarii au aceasi pensie indiferit ca au fost Prim Ministru, Guvernator al Bancii Nationale, parlamentari, judecatori, .., securisti,... pompieri, ..., gunoieri.
   Isarescu sa inceapa urmatoarea cuvantare cu valoarea pensiei din N. Z. si sa spuna cu voce tare cate pensii suplimentare sunt sunt in aceasta tara.
 • +1 (5 voturi)    
  desigur (Joi, 9 ianuarie 2020, 8:59)

  codrean [utilizator]

  o crestere a punctului de pensie cu 40% ar fi fortata, nesustenabila pe termen lung, nerealista. A fost o masura populista, urmarind un castig electoral. O fi o intamplare ca e stabilita pe septembrie 2020, cu doua luni inaintea alegerilor ?
  Pe de alta parte stim cu totii, majoritatea pensiilor sunt mici, ar trebui crescute. Dar cu cifre realiste, sustenabile. Dl.Guvernator greseste cand spune ca o crestere economica ... Nu exista o corelatie proportionala intre cresterea PIB si valoarea punctului de pensie. Sa ne intelegem : exista o corelatie dar nu una proportionala !
  Pana la urma toti politicienii - responsabili - ar trebui sa cada de acord asupra unui procent de crestere realist, sustenabil. Ii vedeti capabili ?!
  • +5 (5 voturi)    
   DAR, ... (Joi, 9 ianuarie 2020, 13:38)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   ... Isarescu o fi capabil sa inteleaga traiul unui roman cu o pensie de 700, 900 sau 1000 de lei ? Sunt sigur ca nu. De fapt, ce il intereseaza pe tradatorul Manole, de microeconomia pensionarului amarat din Romania, pe el il intereseaza macroeconomia lui. Adica, eu Mugur I sa am cat mai mult si voi restul, ... daca mai ramane cava, impartiti putinul care va mai ramane. Si impartitul a "ceva" putin, cei multi vor primii si mai putin. Isarescu trebuie sa plece extrem de repede de la Banca Natiunii Romane.
 • +5 (9 voturi)    
  25 de bice la fundul altuia (nu al lui!).! (Joi, 9 ianuarie 2020, 9:30)

  hotnewsfil [utilizator]

  Sa comparam nivelul de trai pe care si-l permit, pe de o parte M.Isarescu (din cei 26.000 euro/luna + veniturile imense obtinute din afaceri - producator de vinuri foarte scumpe, etc.-, iar, pe de alta parte, pe care si-l permit sutele de mii de romani care traiesc din pensia lunara de 800-12000 lei
  • +1 (1 vot)    
   Rectificare (Vineri, 10 ianuarie 2020, 6:45)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   1200, nu 12.000 !
 • +3 (5 voturi)    
  pensii (Joi, 9 ianuarie 2020, 10:56)

  costelo999 [utilizator]

  mugurica isarica nu a cuvintat cind pensiile nu au crescut, sau cind base a taiat salariile, cind e vorba de micsorare este foarte bine, ne incadram in cifre, si ? si pleaca lumea afara ca e mai bine, pe salarii decente cu care se poate traii acolo si trimite ceva si in tara. pensiile nu au mai crescut de mult timp, acum se incerca recuperarea acestora. deci sunt pentru cresterea pensiilor si salariilor, pentru cresterea bazei salariale prin crearea de locuri de munca, iar daca nu avem salariati sa ii aducem de afara cum fac spaniolii, nemtii. astia cum au gasit o solutie iar astia nu pot. aud aceeasi melodie nu sunt bani deci nu creste salariu si pensia, cind pensionarii sunt mai multi decit salariatii deci ei fac consumul, iar in timpul crizei au intretinut copii ramasi fara servici. mugurele nivelul de trai trebui sa creasca, trebuie sa creasca incasarile la buget, sa se termine cu evaziunea fiscala, sa fim o tara normala
 • +4 (4 voturi)    
  Ce individ (Joi, 9 ianuarie 2020, 11:27)

  mopsu [utilizator]

  nesimțit, din Everest-ul de bani pe care stă se uita cu greață la noi pop-ulimea ...Cum , de unde să aibă rușine acest specimen ?
 • +5 (5 voturi)    
  SE POATE (Joi, 9 ianuarie 2020, 11:41)

  jidanul [utilizator]

  Se poate, d-le Isarescu, sa creasca pensiile cu 40% dar, nu toate pensiile. Pensiile mici si medi trebuie sa cresasca gradual cu pana la 4o%, pensiile mari si cele "nemernice" ale privilegiatilor nu trebuie sa mai creasca deloc. Pensiile "nemernice" trebuie impozitate pana cand cea mai mare pensie este la nivelul de 9990 de lei, la inflatia si la cursul leu/euro, din prezent. Pensiile speciale, cu exceptia celor militare, trebuie sa dispara, urgent si definitiv, pentru ca avem pre multi asa zisi "speciali" (parlamentari, magistrati s.a.m.d.), in Romania. Cumulul salariu-pensie (ori salariu, ori pensie) trebuie sa dispara, urgent si definitiv, din absolut toate institutiile Statului Roman, inclusiv din companiile de stat. Si daca se mai aplica si alte masuri de echilibrare a bugetului de pensii, sa vedeti, d-le Isarescu, cum pensiile pot si trebuie sa creasca, chiar si cu 40% dar, politicienii, guvernantii, BNR-istii si conducatorii romanilor trebuie sa invete si sa-si bage in cap ca trebuie sa gandeasca si sa faca bine si frumos, de jos in sus, pentru poporul roman.
 • +4 (4 voturi)    
  de ce n-are ursu coadă !!!!!! (Joi, 9 ianuarie 2020, 11:59)

  keo marco [utilizator]

  meșteru manole, da nu zici nimic despre rubedeniile lu musiu care sunt amploaiate la benere ??? nepotu, cumnatu, nora, iar nepotu, 2xfinu, cumnata, fina ietc ietc ietc... Si zii ceva despre alți prieteni cumetrii pile & Co !!!! Zii măi, n-auzi !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by