Cristian Păun (ASE): 6 motive pentru care Pilonul 1 este nesustenabil și 10 măsuri pentru a nu risca falimentul național

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:43 Economie | Finanţe & Bănci


Cristian Paun
Foto: Facebook
Blocul Național Sindical greșește când arată că nu este de acord cu majorarea contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii, reiese din declarațiile lui Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) și consilier onorific al premierului Ludovic Orban. Potrivit acestuia, Pilonul 1 este tot mai nesustenabil. De asemenea, el a dat și 10 măsuri care ar trebui aplicate de urgență pentru a "nu risca falimentul național".

Motivele pentru care Pilonul 1 este nesustenabil, potrivit acestuia, sunt:

1. natalitatea în scădere,

2. speranța de viață în creștere,

3. emigrația,

4. pensiile speciale (inclusiv ocupaționale) care nu au contributivitate în spate,

5. pensiile sociale (pensia minimă) care nici ele nu au contributivitate în spate,

6. piramida pe vârste care va schimba radical raportul între salariați și pensionar (astăzi de 1 la 1) în maxim 10 ani.

"Pilonul 1 de pensii este complet diferit de Pilonul 2/3 de pensii. Ultimele două sunt sisteme de pensii cu acumulare. Adică, contribuabilul trimite bani către pensia sa doar în cazul Pilonului 2 și 3. În cazul Pilonului 1 de pensii, contribuabilul trimite bani către pensia celor aflați la pensie acum. Se produce o presiune temporară asupra sistemului public de pensii care poate fi asumată prin buget. Dar această presiune va depresuriza în viitor bugetul de pensii aferent Pilonului 1 care este tot mai nesustenabil (din motivele enumerate mai sus n.r.)", a spus Păun, pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, presiunea pe sistemul public de pensii Pilon 1 este enormă și în creștere.

Care este soluția

"Singura soluție este să gândim un sistem mixt de pensii și să creștem contribuția la sistemul bazat pe acumulare gradual așa cum este în multe țări civilizate în momentul de față (în țările nordice jumătate din contribuția la pensie merge către Pilonul 2, echivalentul a circa 12%, de 3-4 ori mai mult ca la noi)", a explicat profesorul.

El consideră că este obligatorie o migrație, în pași mici, a contribuțiilor de la Pilonul 1 la Pilonul 2.

"E obligatorie această migrație dacă dorim să intrăm în rândul țărilor civilizate. Și dacă dorim să încetăm să mai vindem iluzii mai ales tinerilor care intră astăzi în rândul populației active. Calcule simple se pot face și ele arată că muncim 45 de ani pentru a cotiza la un sistem public de pensii cu o sumă de bani ce este apoi dijmuită semnificativ de stat când vine vorba să ne dea o pensie decentă (primim, în final, cam 1/3 din banii pe care îi transferăm către stat pentru a plăti pensiile altora; procentul scăzând de la an la an)", a explicat Păun.

De asemenea, consideră că aceste reacții ale sindicaliștilor nu fac decât să ne țină legați de glie, de statul prezentat ca singurul salvator al bunăstării noastre.

"Dependența de stat servește de minune politicienilor, mulți dintre ei aflați și printre cei de la vârful acestor sindicate. Deci, nu e de mirare această lamentare penibilă și în răspăr cu logica elementară", afirmă Cristian Păun.


Cum crede că trebuie reformat sistemul: 10 măsuri

El a dat câteva măsuri trebuie aplicate de urgență, "altfel riscăm falimentul național la nivel de buget (vom ajunge să dăm toți banii din taxe pe pensii)":

1. Renunțarea la prevederile din noua lege a pensiilor care prevede creșteri de pensii fantasmagorice dar și modificări nesustenabile pe modul de calcul / recalcul al pensiilor (inclusiv cele sociale);

2. Toți contribuabilii să treacă pe sisteme contributive (cei cu pensii speciale, cei cu pensii ocupaționale);

3. Scoaterea pensiilor sociale din sistemul public de pensii și trecerea veniturilor acestor persoane pe asistența socială clasică decontată direct din bugetul de stat și nu din fondul public de pensii pentru care cotizăm cu toții sperând să primim o pensie în viitor;

4. Eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni;

5. Creșterea graduală a contribuției la Pilonul 2 de pensii cu fiecare nouă generație de tineri care intră în rândul populației active;

6. Deduceri mai mari pentru contribuția la Pilonul 3;

7. Deduceri fiscale pentru un procent din venitul salarial brut repartizat ca ”pensie” către rudele din familia extinsă (părinți, bunici etc.);

8. Renunțarea la restricțiile aplicate celor care administrează aceste fonduri de pensii și, de ce nu, chiar introducerea de facilități fiscale celor din această industrie (impozitarea lor înseamnă diminuarea pensiei noastre);

9. Revizuirea restricțiilor cu privire la plasamentele pe care le pot face cei care administrează fondurile din Pilonul 2;

10. Întărirea supravegherii activității administratorilor fondurilor private de pensii (inclusiv prin introducerea în sistemul de supraveghere a reprezentanților celor care beneficiază de aceste fonduri).


Ce spunea, printre altele, Blocul Național Sindical și ce afirmă Cristian Păun


Ce a întrebat BNS spre finalul comunicatului:

"Ne întrebăm de ce ministrul Finanțelor propune public o măsura generatoare de deficit, prin transferarea unor resurse publice în administrarea unor entități private, pentru ca ulterior să împrumute aceste resurse pentru finanțarea deficitului? La 30.11.2019 peste 60% din activele fondurilor de pensii din pilonul 2 erau investite în titluri de stat. Ne întrebăm când spune Guvernul adevărul, atunci când declară că e responsabil pentru încadrarea în ținta de deficit al bugetului public, când declară că va opera creșterea pensiilor de la 01.09.2020 sau când spune ca dublează cota de contribuție transferată la pilonul 2 de pensii?"


Ce spune Cristian Păun:

"Nu este nicio problemă. Condiționalitatea ca fondurile de pensii tip Pilon 2 să investească majoritatea banilor acumulați acolo vine tot de la stat. Dacă tot au problemă cu asta cei de la sindicate pot opta pentru schimbarea legii. Să nu mai fie astfel de restricții pe Pilon 2 și să ridicăm nivelul de risc al plasamentelor ce se pot face de către administratorii privați din aceste fonduri acumulate acolo pentru pensia noastră viitoare. De ce nu? Este, părerea mea, cel puțin stupid să te lamentezi că randamentele sunt mici sau că administratorii privați de astfel de fonduri de pensii duc banii către titluri de stat cu precădere (care au randamente mici dar sigure) știind de la bun început că legea nu le dă voie să facă astfel cu banii noștri. E, cel puțin, o manipulare a opiniei publice mai puțin educată în aceste probleme".


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12905 vizualizari

 • -10 (40 voturi)    
  taliban stipendiat de fondurile de pensii... (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:54)

  demaGOGU [utilizator]

  ...private, care au pus ochii pe CAS-ul romanilor si vor sa-l dijmujasca cu 10% comision.

  sa luam exemplul francezilor care lupta in strada de mai bine de o luna: nu sistemului de pensii prin capitalizare, da unui sistem public, national si solidar de pensii prin repartitie!
  • +19 (25 voturi)    
   francezii lupta ptr pensii mari, (Vineri, 10 ianuarie 2020, 16:12)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   mai mari decat cele bazate pe principiul contributivitatii. Ei bine, intr-o economie de piata, asta nu se poate...s-a putut la greci o vreme (cand ei au avut pensii la fel de mari ca in Elvetia si Germania), dupa care tot sistemul a colapsat.
   Munca putina si pensie mare nu se poate.
   • +13 (15 voturi)    
    ... (Vineri, 10 ianuarie 2020, 18:43)

    mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Cum sa nu se poata? vezi specialii!!!
   • +3 (9 voturi)    
    Hehe (Vineri, 10 ianuarie 2020, 19:04)

    jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Daca se poate pentru o suta-doua de mii de speciali de ce nu s-ar putea si pentru cateva milioane? :))
   • +1 (1 vot)    
    la ultima fraza un singur amendament (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 13:46)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Daca vor politicienii aproape orice este posibil,

    SI asta chiar daca legea spune clar ca nu se poate da nici o lege fara sa se faca o analiza de impact.

    Solutie imaginata - poate sunt altele mai practice si mai viabile: a intrarea in parlament ar tebui ca fiecare parlamentar ar trebui sa semneze, pe langa declaratia ca nu a colaborat cu securitatea, sa isi ia angajamentul in scris ca isi asume si responabilitatea platii tututor cheltuielilor ocazionate de emiterea legislatiei fara sa exista o analiza realista de impact.

    S-ar mai stinge un pic populismul asta.
  • +6 (20 voturi)    
   postacii de serviciu (Vineri, 10 ianuarie 2020, 16:34)

   Cipraen [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Majoritatea celor care comenteaza de pilonul II fie nu cotizeaza acolo, fie habar n-au unde si cat cotizeaza si nici nu ii duce capul sa se informeze.

   Dar is cu gura mare. Cat au avut posibilitatea sa se mute de tot la Pilonul 1 nu au facut-o si acuma urla ca li s-a luat posilitatea.

   Comisionul de administrare e de 1% maxim fyi.
   • +6 (8 voturi)    
    Exact! (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:27)

    Cristian Paun [anonim] i-a raspuns lui Cipraen

    Trecerea de pe Pilonul 2 pe Pilonul 1 nu a convenit nimănui. Aproape nimeni nu a ”beneficiat” de această cedare benevolă de beni dintr-un cont privat în contul statului, mai exact în contul celor aflați acum la pensie, mai ales în contul celor speciali.
    • -1 (3 voturi)    
     pe bune? (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 20:49)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Paun

     ai habar de conturi?
     cum ajung banii din "contul privat" in "contul celor speciali"?
   • +4 (8 voturi)    
    Si din 1%, jumate il ia statul pt Casa de Pensii (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:37)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Cipraen

    Problema din varainta initiala a OUG 114 era ca trebuiau sa aduca enorm de multi bani (10% din active), foarte repede (doar juma de an) si fara sanse de recuperare (comisionul pe active depindea de randament si musai peste inflatie, dar si doar 0.5% din sumele cotizate).
  • +2 (4 voturi)    
   pilonul ii este (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 21:06)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   un mare fake!
   singurii beneficiari reali sunt administratorii!
   ce nu spune marele profesor agitator-propagandist, este ca pensia de la pilonul ii este incasata IN LIMITA sumei depuse, pe cand cea din sistemul public de pensii-pilonul i, este PE VIATA!
   cati bani veti incasa in plus ca contribuabil la pilonul ii?
   iar marii administratori de pilon ii si slugile lor propagandiste, de ce nu fac propaganda ptr fonduri de pensii real private, adica sa-si convinga natafleti sa contribuie la acele fonduri, nu sa ia o halca din contributiile la pensiile publice, colectate de stat!
   greata si sictir!
   • +1 (1 vot)    
    pilonul I e capusat (Luni, 13 ianuarie 2020, 17:36)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    - bolnavi inchipuiti
    - carti de munca falsificate
    - grupe de munca falsificate
    - evaziune (norma partiala, salariu la gri, etc)

    La pilonul 2 daca nu ai suma relevanta primesti toata suma odata, momentan nu exista norme de aplicare la pensionare. Pentru salariul mediu in 11.5 ani avem in jur de 25000... Avand in vedere ca procentele au fost de circa 3.5% (adica sub 15% din contributia la pensie, e decent)

    Pentru pilonul 3 nu exista avantaje reale, iar multe multinationale au propriile lor sisteme de bonusare cu actiuni sau participare la profit. Pentru IT, nu exista niciun beneficiu sa investesti in fonduri de pensie private (scutirea de impozit pentru 400 euro anual e 0), poti la fel de bine sa cumperi tu singur actiuni sau fonduri mutuale, sau sa cumperi un apartament de inchiriat sau regim hotelier... dar pastrezi acces la bani si nu ai taxe impovaratoare de retragere in primii 10 ani
  • 0 (0 voturi)    
   Comisioane pilon 2 (Luni, 13 ianuarie 2020, 17:19)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Din contributie (lunar):
   0.5% stat,
   0.5% fond de pensii

   Din activ (total):
   0.05% lunar (sau 0.6% anual)

   "Solidaritatea" frantuzeasca inseamna beneficii pentru unii, la fel ca specialii nostri: iesit la pensie la varste mai scazute, procente mai favorabile din salariul avut anterior, etc...
 • -11 (19 voturi)    
  Dacă pensionarea se va face la 70 de ani, (Vineri, 10 ianuarie 2020, 16:23)

  Mazeta [utilizator]

  propun să se numească Pironul II.
 • +2 (8 voturi)    
  :) (Vineri, 10 ianuarie 2020, 16:23)

  Xorciser [utilizator]

  Hai bre nea Cristiane te știam om mare.. ai văzut tu sindicalist sa vrea contribuții individualizate
 • -2 (4 voturi)    
  n-am incredere in guvernanti (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:01)

  levierul [utilizator]

  asta e de fapt problema generala: nimeni nu are incredere in guvernanti, cand e vorba de impartirea banilor.
  Ce e corect in a platii pensii mai mari decat contributiile, trecute sau curente? De unde se plateste diferenta?
  Toate statele cu pensii de stat in UE au contributia curenta + cea acumulata mult mai mica decat valoarea in plata a pensiilor curente. Asta pentru ca suntem un fel de socialisti si solidari. Dar intrebarea e din nou: De unde vin restul banilor?
  Principiul contributivitatii este valiabil doar pentru pensiile private, facute prin contract personal si la care poti sa optezi oricand pentru retragere totala a fondurilor sau alte variante. In ceea ce priveste pensia de stat, aceasta trebuie sa fie limitata si sa aiba un anume minim si un maxim. Suma totala trebuie actualizata anual, in functie de bugetul acumulat in anul precedent. Acesta este un principiu corect, dar traim in Uniunea Socialista a Europeana si aici guvernantii pot baga mana in buget dupa bunul plac, asta din corectitudine, nu?
 • 0 (10 voturi)    
  STOP JOC! (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:11)

  young_e [utilizator]

  Asa cum este, Pilonul I este o nebunie. Ne furam caciula singuri.

  Trebuie facuta o socoteala: contributia achitata de angajati [nepensionati inca] pana acum, actualizata la inflatie si un indice de profitabilitate legat cumva de cresterea PIB, se returneaza si se trece la datoria publica. Pensiile curente se finanteaza strict prin emisiune de datorie publica. E un cost care trebuie asumat.

  Dupa care - pensii strict private. Daca statul vrea sa-si faca un sistem de pensii, sa o faca - dar in conditii de concurenta.

  Angajatii psa fie cumva constientizati/obligati sa aleaga intre metode de economisire (un procent minim din venit) - in principiu fonduri private, dar foarte transparente.

  Daca statul isi permite sa acorde un safety net e OK. Daca nu, nu. Pensiile de invaliditate, pentru cazuri speciale etc sunt separate, platite din bugetul de stat.
  • 0 (10 voturi)    
   Bravo (Vineri, 10 ianuarie 2020, 19:10)

   ximigu [utilizator] i-a raspuns lui young_e

   Sunt cititor Hotnews de ani de zile și mi-am făcut cont special ca să-ți dau upvote. Pilonul I e o schemă piramidală care are ca unic scop să țină pensionarii dependenți de politic.
 • +3 (5 voturi)    
  mda (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:29)

  noi2013 [utilizator]

  Comentatorii de fata ce ar face daca se vad fara pensie pilon doi dupa o viata de acumulare in urma unor fraude, "malpraxisuri" financiare sau alte intamplari absolut posibile ?! Ar fi buna o pensie de stat atunci?!

  Nimeni nu opreste pe nimeni sa acumuleze, sa investeasca, sa capitalizeze... insa o plasa de siguranta de tip pensie de stat este utila si de dorit, oricare ar fi neajunsurile sistemului
  • 0 (4 voturi)    
   plasa de siguranta e de siguranta (Vineri, 10 ianuarie 2020, 22:45)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   o plasa de siguranta da, daca se poate este foarte bine. dar nu scenariul de baza.
  • +3 (5 voturi)    
   Pai (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 7:25)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   asa cer toti in toate domeniile: sa fie privat, (adica doar al meu cat e cu profit) dar daca se intampla ceva, sa vina statul si sa acopere pierderile, vezi banci firme mari, etc. (statul- adica fraierii ca cei de la conducerea acelor firme private au contracte , isi i-au bonusul, isi cer scuze in cel mai bun caz, ca n-au stiut, n-au crezut... si la buna vedere!). Daca-i privat sa fie privat! Sunt firme de asigurare, sa se asigure ! Sa-si analizeze fiecare riscul si sa opteze! Parca mai scade entuziasmul!
  • -2 (2 voturi)    
   acum sincer credeti (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 14:31)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Ca puteti face mai multi bani decat fondurile private de pensii???

   Ce va opreste sa incepeti chestia asta de ieri????

   Nu toata lumea cred insa ca are abilitatile Dvs. si atunci pentru cei care nu sunt asa de priceputi sau prea ocupati cu altele pot sa delege unei alte institutii sa faca chestiunile acestea.

   C. Paum a prevazut o masura de supraveghere care exista si acuma asa ca nu merge cum vrea muschiul fiecaruia - numai astatul face ce vrea cu noi...Dhhh
 • +5 (15 voturi)    
  Cam superficial.... (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:30)

  Radu I [utilizator]

  ......acest domn profesor universitar. Nu si-a aruncat ochii prin alte sisteme de pensii din lumea larga. Nu stie ca sistemul de pensii din Romania nu este o inventie romaneasca, ci este inspirat din cel german.
  Pilonul II si III sunt relative, ca siguranta, pe termen lung. Sumele acumulate in II si III pot sa nu insemne nimic peste 30 de ani, din motive pe care profesorul le eludeaza, si atunci statul sa fie pus intr-o mare dificultate in asigurarea existentei viitorilor pensionari. Ca specialist trebuia sa ne explice care este cel mai bun raport de asigurat intre cele trei piloane, pe care sa se bazeze viitorii pensionari. De ce pilonul II si III nu sunt administrate si garantate de catre stat, ci de personae straine, pe comisioane grase.In acest caz comisioanele ar trebui platite in cota parte din beneficiu, nu din suma depusa
  • +1 (7 voturi)    
   credibilitate (Vineri, 10 ianuarie 2020, 21:08)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   Daca vine Olguta si isi pune fostul sot (un fost jurnalist usor de uitat, inteleg) sef la pilonul 2 (cum l-a pus la ASF care controleaza asigurarile si fondurile de pensii) ce incredere ai ca peste 40 ani mai e vreun leu acolo?
   De ce spui comisioane grase?
   La inceput era 2.5% pe contributii si 0.05% lunar pe active, acum pe contributii a ramas doar 1% (din care ia si statul jumate). Nu vad unde sunt asa grase - nu sunt economist, doar IT-ist...
   Pai si daca pilonul 2 care e monitorizat permanent da faliment in 30 ani, pilonul I din ce da bani (ca doar pilonul 2 si chiar si 3 au banii bagati in titluri de stat si actiuni unele dintre ele de stat)
   • +2 (2 voturi)    
    esti aitist? (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 20:56)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    ai platit impozitul pe salariu?
    nuuu?
    atunci mucles!
    • +1 (1 vot)    
     mai sunt si altii scutiti (Luni, 13 ianuarie 2020, 17:44)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

     Sunt 500 mii in "constructii" care nu platesc taxe nici cat IT-istii: 0 la sanatate, 0 la impozit, 0 la pilonul 2, 0 la somaj. Bine ca beneficiaza de toate...

     Doar ultimul an nu am platit toate taxele, dar am platit la greu ultimii 15 ani. Poate era mai bine sa le platesc de atunci la olandezi, englezi, nemti sau altii...
     Ti se pare ca la minimul pe economie se plateste impozit, mai ales daca ai o droaie de intretinut? Sau faptul ca statul muta bani dintr-un buzunar intr-altul cand da salarii la bugetari - bani produsi de firmele private (si de angajatii lor)
  • -2 (4 voturi)    
   partial de acord (Vineri, 10 ianuarie 2020, 22:49)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   de fapt total de acord, cu niste accente. se poate ca si statul sa isi faca administrator de Pilon 2, Pilon 3. Nu cred ca il impiedica nimeni nici acum, Evident, nu Statul ci o entitate a statului. Si mare parte din probleme s-ar rezolva daca asiguratii ar sta cu ochii pe administratori - pot exista comitete ale asiguratilor implicate insupervizarea administrarii etc. dar pe bune, problema este iarasi cu educatia posibililor asigurati.
 • -2 (6 voturi)    
  ?! (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:34)

  Rdu [utilizator]

  "Se produce o presiune temporară asupra sistemului public de pensii care poate fi asumată prin buget. Dar această presiune va depresuriza în viitor bugetul de pensii aferent Pilonului 1"
  Daca si in continuare e la fel de logic nici nu e necesar sa citesti tot ca sa te convinga....
  • +1 (1 vot)    
   este orecum de inteles - att. orizontul de timp (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 14:25)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   O masura pe termen scurt care greveaza acum bugetl care ulterior, pe termen mediu si lung, va degreva bugetul ca urmare a reducerii presiunii pe bugetul de pensii aferent Pilonului 1.

   Este Ok din perspectiva mea.
   mai incercati sugerez io timid.
   • +1 (3 voturi)    
    Multumesc (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 15:42)

    Rdu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    aveti dreptate. Nu intelesesem cine creeaza presiunea temporara ( cotizatia la Pilonul II), pt ca nimeni nu prea lamureste ca atat de clamata "gaura" din buget datorita pensiilor se datoreaza in parte si datorita acestei directionari...O analiza detaliata cu argumente pro si contra , cu implicatiile aferente pt toate variantele ar fi mult mai utila decat partizanatele exagerate...
 • 0 (14 voturi)    
  mincinosule Paun (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:38)

  FlorinOprea1 [anonim]

  Da, devine nesustenabil pentru ca luati bani din el si ii dati gratis firmelor de asigurari care apoi, pentru ca statul are gaura la fondul de pensii datorita banilor luati spre pilonul 2, vor imprumuta statul la costuri/dobinzi mai mari decit piata si chiar mai mari decit dobinda la titlurile de stat cu care cetatenii [pot ajuta statul. Mare smecher esti paune si faci jocul celor 7 mari din asigurari. Sa-ti fie rusine pentru ca inseli atitia oameni de buna credinta. Toti acei care incaseaza pensii acum au creditat statul cu intreaga suma retinuta ca CAS, nimic nu a mers in alta parte.Te intreb, ar mai vrea cei 7 sa faca asigurari pilonul 2 daca nu ar obtine asa dobinzi mari pentru banii pe care ii imprumuta? Ar mai imprumuta bani ca orice banca comerciala? Si ce s-ar intimpla cu asa zisa lor rentabilitate cind vor incepe sa plateasca pensii? De ce nu sprijini si de ce nu sfatuiesti oamenii sa-si duca banii in pilonul 3 care sunt adevarate asigurari private unde cei care baga banii i-ar duce unde vor ei, nu unde vrea statul prin smecheri ca tine sa-i bage.
 • 0 (6 voturi)    
  propuneri judicioase ! (Vineri, 10 ianuarie 2020, 18:10)

  codrean [utilizator]

  Insfarsit, un "cap limpede".De mentionat totusi ca ASA a fost gandit actualul sistem de pensii (legea Atanasiu), cu o viziune corecta "in timp", cu o evolutie naturala, de durata, spre trecerea "greutatii" pe pilonul II si III, asa cum e in toate tarile dezvoltate. Lucrurile le-a incurcat PSD : in primul rand prin cresterea (greu de sustinut la aceste valori) pensiilor Pilon ! - o masura necesara, ele fiind prea mici; poate s-ar fi impus alte cote de contributie - si solutia riscanta, deplasarea contributiilor de la pilonul II la pilonul I .
  In atentia autoritatilor : control pe administratorii de fonduri I si II ! Randamentul lor, esential pentru viitorii beneficiari !
 • +2 (10 voturi)    
  hehe (Vineri, 10 ianuarie 2020, 19:17)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Dl. Profesor, un razboi in urmatorii 30 de ani si adio cotizatiilor de la pilonul II :)) Ori dispar pur si simplu ori inflatia va face ravagii. Haideti sa fim seriosi si sa lasam PR-ul altora. Ideal este un mix din toate! Cu un pilon 1 in colaps oare cum poate fi profitabil pilonul II care are banii nostri majoritar bagati la stat? Ce randament vor avea fondurile astea in momentul ala?
  • -1 (1 vot)    
   stiti ce? (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 14:21)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Uitati-va in istorie dupa cel de al doilea razbel Mondila si vedeti ca incetarea conflictului care a inceput in Europa si relativa pace a dus in marea majoritate a tarilor la o crestere spectaculoasa a bunastarii.

   Aceasta relativa pace nu ar fi fost posibila fara contributia unor organizatii internationale care au fost create dupa 1947-49. Poate parea ciudat dar si NATO a fost unul din ele...

   Deci periocolul unui razboi este relativ redus - atentie pe cine votati - este un avertisment care merita sa fie luat de fiecare in parte, chiar daca este in Ro sau in alt colt de lume.

   Al doilea lucru - inflatia.
   Si aici lucrurile sunt relativ clare - exista sisteme de afectizare cand lucrurile o iau serios la goana numai ca depinde de fiscalitatea decisa de bizonul care conduce asa ca iarasi revin la avertismentul - atentie pe cine sustineti la putere.

   Una peste alta - lucuruile nu sunt chiar atat de negre. Exista sanse sa ne mearga mai bine ca in urma cu 100 de ani daca cascam ochii si suntem atenti la ceea ce se intampla in jurul nostru. Acum cu tehnologia asta numai dac a nu vrei nu vezi...

   Deci - nu vad motive de team doar de atentie ridicata si nevoia de reactie rapida in caz de derapaje necontrolate.
 • +1 (3 voturi)    
  Vai de capul nostru (Vineri, 10 ianuarie 2020, 20:28)

  Omics [utilizator]

  Contributorii să-i țină și pensionarii actuali și să-și finanțeze și viitoarele pensii. Cu așa profesori, așa economie.
  • +4 (4 voturi)    
   Diferente (Vineri, 10 ianuarie 2020, 21:22)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Omics

   Cei care nu au prins pilonul 2 obligatoriu continua sa finanteze doar pilonul 1. Oricum se apropie de pensie si nu mai e timp sa capitalizeze la pilonul 2.
   Ceilalti contribuie si la 1 si 2, dar sa creasca procentul la pilonul 2 la macar 6% cum trebuia sa se intample deja de vreo 5 ani.
   Intre timp statul (adica tot din banii cetatenilor) finanteaza deficitul pe fondul de pensii.
   Cert e ca la un moment dat nu va mai conta ca sunt mai multi pensionari decat angajati, banii vor veni jumate din contributiile angajatilor si jumate din pilonul 2.
 • +4 (4 voturi)    
  Drobul de sare (Vineri, 10 ianuarie 2020, 20:39)

  radu222 [utilizator]

  Ce mai specialisti sunteti! Sunteti ca niste Casandre. Am impresia ca nu ati vazut ca bancile care administreaza pilonul 2 de pensii trimit in fiecare an, la fiecare om care contribuie, o situatie in care arata cat a cotizat, care este randamentul si cat are in total in contul de la pilonul 2.

  Ar trebui ca si statul sa trimita in fiecare an o situatie cu cat ai cotizat la pilonul 1 si cate puncte de pensie ai acumulat. Intrucat nu mai sunt acele carnete de munca si evidenta se tine doar pe calculator, s-ar putea ca sa ne trezim cu cine stie ce incurcaturi cand vine vremea pensiei. Asa, daca ai primi an de an situatia de care am spus, cand vine vremea pensiei te duci cu ultima hartie la Casa de pensii se evita toate complicatiile.
  • +4 (4 voturi)    
   Exista site si pentru pilonul I (cnpp.ro) (Vineri, 10 ianuarie 2020, 21:16)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Se vad acolo cate puncte de pensie s-au acumulat, imparti la perioada de cotizare 30 sau 35 ani si intelegi ce pensie poti spera daca ai iesi acum la pensie ...
   Peste 25 de ani e mai greu de prezis cat va mai fi punctul de pensie.
 • +2 (2 voturi)    
  punctul 6 (Vineri, 10 ianuarie 2020, 21:12)

  Whatsupdoc [utilizator]

  e consecința punctelor 1 și 2.
 • +4 (4 voturi)    
  au inceput sa primeasca pensii (Vineri, 10 ianuarie 2020, 22:46)

  meditatorul [utilizator]

  cei care au cotizat si la pilonul II ?
  O sa mai vorbim atunci...
  • +2 (2 voturi)    
   Momentan doar foarte puține plăți (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 0:18)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui meditatorul

   Pensionarii pe caz de boală, specialii la 45 ani și moștenitorii celor care au murit.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 4:32)

   [anonim] i-a raspuns lui meditatorul

   • +2 (2 voturi)    
    Peste pensia pilonul i (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 12:19)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

    Unde s-au vărsat majoritatea sumelor din contribuții...
    Contribuția la pilonul 2 a fost inițial 2%, trebuia să crească cu juma de punct în fiecare an. Dar a luat pauza din primul an.
    Adică trebuia sa ajungă la 6% în 2016, dar maximul de 5,1% atins în 2016 a scăzut la 3,75% (echivalent 4,5%) in 2018 la transferul contribuțiilor...
 • +1 (1 vot)    
  dacat ca... (Vineri, 10 ianuarie 2020, 22:57)

  young_e [utilizator]

  ...nu prea am auzit pe nimeni sa vorbeasca de Pilonul 3. de ce oare?
  • 0 (2 voturi)    
   Nu e bonificate și blochează banii (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 0:25)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui young_e

   Pentru o reducere la impozit de maxim 32 euro pe an (dacă nu ești scutit de impozit și dacă contribuie și firma), banii sunt blocați până la pensie cu condiții de avantajoase de retragere în primii 10 ani.
   Un fond mutual de investiții funcționează la fel dar ești stăpân pe bani, pe care ii poți folosi oricând să cumperi o locuință, sa începi o afacere, să-i dai fostului soț dacă divorțezi și ai chestii de împărțit etc.
   • +2 (2 voturi)    
    40 euro, câștig maxim (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 0:29)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    10% din 200+200, potențial impozabil la pensie
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 3:50)

  [anonim]

 • -1 (3 voturi)    
  dar (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 9:27)

  codrean [utilizator]

  sistemul actual este unul "mixt"; cei care l-au conceput au fost profesionisti, i-au prevazut o dezvoltare in timp, au estimat evolutiile viitoare (demografice, economice), initiatorul era profesor de Dreptul Muncii , au fost consultati specialisti internationali in asigurari.
  Ma tem ca nu-i destul sa fii profesor la ASE ca sa le stii chiar pe toate ! Si, oricat ati fi de "liberali" nitica empatie pentru romanii cu venituri mai mici ca ale voastre n-ar strica !
  • +1 (5 voturi)    
   Proiectare bună, implementare canci (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 12:00)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Pilonul 2 a Început exact când a fost criza financiară și din al doilea an contribuțiile au stagnat, în 2018 chiar s-au micșorat...pentru ca PSD vrea voturi, sa știe pensionarul cine i-a dat banii, de parca i-ar fi adus ei de acasă...
   Banii necesari pentru creșterea irațională cu 40% promisa pentru 2020 puteau fi folosiți pentru a avea contribuții relevante la pilonul 2 (nu doar 3.75% din brut sau 15% din contribuția totală).
   • -1 (3 voturi)    
    pensii (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 18:29)

    Victor Neculae Radulescu [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

    Imi pare rau domnule Jorj bv dar traiesti pe alta lume, nu in aceasta.
 • -1 (1 vot)    
  foarte buna analiza domnului C.Paun (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 14:10)

  ..13 [utilizator]

  doar asa ca sa comentez olecutza:

  La motive -
  al saselea este reduntant - oarecum corolar la primele 5 motive.

  Si ideea de a avea 5 motive si 10 solutii ni se pare mai usor de retinut... Zic si io asa...

  La masuri:
  masura 2 - oarecum neclara pentru mine din cauza folosirii termenului de contribuabil - poate marcata cumva diferenta intre contribualilul la asa zis-ul fond de pensii public - pilon 1- si cel care este de drept contribuabil in RO - adicalea ai casa/masina/firma/loc de munca este contribuabil. Poate ...

  masura 3 - scoti pensiile sociale de la pilonul 1 dar ar trebui poate precizata sursa pentru acoperirea acestora - parerea mea -

  masura 4 - m-as bucura sa nu existe pensii speciale deloc - stiu ca sunt indreptatite niste exceptii dar intotdeauna unele exceptii mai aduc o gramada de alte exceptii si atunci cel mai bine FARA PENSII SPECIALE desi recunosc ca este extrem de greu daca nu imposibil deocamdata...

  As mai adauga o masura in plus - cresterea varstei de pensionare - pe mine personal aceasta masura nu ma vantajeaza - dar cred ca poate sa fie analizata si implementata gradual. Merita cred...

  daca se gandeste guvernul sa dea bani pentru achizitioanrea de masini pentru cei cu mai mult de 3 copii atunci de ce oare nu ar analiza si cresterea varstei de pensionare ????

  Si mai este o masura care ar putea aduce bani mai multi in sistemul pensiilor - sociale sau private . Cresterea gradului de instructie/educarea si a gradului de ocupare in munca astfel incat forta actuala de munca sa poate beneficia de salarii - pe bune - mai mari prin cresterea performantei la locul de munca in urma aplicarii unei tehnologii noi - implicit cresterea produc Este o masura complexa - apreciez eu - care are nevoie de o sustinere mai ampla dar ajuta in termen relativ scurt sistemul de pensii - oricare ar fi acela.

  Ultima masura ar fi benfica si penru ca aderarea la EMU implica si cresterea competitivitatii firmelor care activeaza in Ro. Deci mai multe obiective atinse
  • +2 (4 voturi)    
   pensii (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 18:33)

   Victor Neculae Radulescu [anonim] i-a raspuns lui ..13

   Analiza buna pentru cine cade in capcana ei si nu vede propaganda care o face pentru pilonul 2. De ce nu se propune pentru pilonul 2 o alta contributie suplimentara din partea salariatului daca vrea sa-si mareasca pensia viitoare, si se ia de la pilonul 1, pentru a se putea spune ca nu sunt bani de ajuns in acest pilon.
 • +4 (4 voturi)    
  sistemul de pensii (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 18:26)

  Victor Neculae Radulescu [anonim]

  Pilonul 2 o mare afacere pentru cei care gestioneaza aceste fonduri. Normal ca a inceput o puternica propaganda pentru denigrarea pilonului 1 si ridicarea in slavi a pilonului 2 si dorinta de a mari contributia la pilonul 2 in detrimentul pilonului 1. Se pleaca de la o premisa falsa privind evolutia liniara defavorabila a demografiei. Ori istoria ne demonstreaza ca nimic nu evolueaza liniar, ci apar permanent noi evolutii. In loc sa vorbim de dezastru mai bine s-ar apuca cresterea nivelului de trai al populatiei, de cresterea numarului de locuri de munca (nu de reducerea acestora cum doresc sa faca), de reducea evaziunii fiscale si nu incurajarea acesteia prin anularea impozitarii companiilor conform OG 114, si multe altele. Si sa plateasca la timp pensiile si salariile, si sa faca tot ce se poate pentru a creste gradul de colectare a veniturilor la buget, nu de recucerii acestora.
  • +1 (1 vot)    
   pe bune? ies decreteii din schema in 10 ani (Luni, 13 ianuarie 2020, 18:25)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Victor Neculae Radulescu

   Restructurarea aparatului bugetar de beizadele, rude si amante inseamna reducerea locurilor de munca? Nu, inseamna reducerea costurilor la buget si trimiterea lor in privat unde sa faca ceva...
   Evaziune se face la legume-fructe unde se infiinteaza alta firma cu aceiasi angajati la fiecare 2 luni, de bine de rau multinationalele platesc ceva taxe (salarii si bonusuri la alb, contracte la alb cu furnizorii).
   La magazinul satesc inca se cumpara pe caiet, iar bodegile platesc te mir ce taxe ca nu ii controleaza ANAF seara ca sunt in afara programului.
   Orice taxe se introduc pentru firme, tot populatia le plateste (vezi cei 7.5% pe lantul de electricitate, taxa pe active bancare care se vede in dobanzi, supracciza pe carburant care se vede in toate), in cel mai rau caz prin pierdere de competitivitate sau salarii diminuate...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by