Dacă tragem linie și măsurăm creșterea salariilor din intervalul noiembrie 2018-noiembrie 2019, cele mai mari creșteri le-au avut lucrătorii din construcții și asimilații acestora. Cei care lucrează în activitatea de sfarâmare a rocilor (aceste produse fiind apoi utilizate în construcții sau în producția de materiale - argila, gips, calcar etc.) și-au văzut salariile mărite cu peste 47% în ritm anual. Constructorii au și ei salarii nete mai mari tot cu peste 47%, iar pe locul al treilea sunt angajații din ”Fabricarea altor produse din minerale nemetalice”, care include fabricarea sticlei, a articolelor din ceramică și a pietrei brute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei din învățământ sunt a patra categorie de salariați ca viteză a creșterii salariale (peste 20% în plus față de noiembrie 2018), potrivit datelor publicate luni de Statistică.

Mai jos, salariile medii nete din noiembrie 2019 în ordine descrescătoare

La polul opus, cei din domeniul extracției petrolului au luat în noiembrie 2019 salarii mai mici decât în noiembrie 2018, ca și salariații din agricultură, silvicultură și fabricarea băuturilor.

În luna noiembrie 2019, salariul mediu net a fost 3.179 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 63 lei (+2,0%).

Cele mai mari salarii au fost în IT&C (7.610 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.803 lei).

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în noiembrie față de octombrie s-au înregistrat după cum urmează:

• între 11,0% şi 13,0% în activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor;

• între 6,5% şi 9,0% în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor din tutun;

• între 3,0% şi 5,0% în fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), colectarea şi epurarea apelor uzate, alte activităţi industriale n.c.a., depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de servicii anexe extracţiei.

Mai jos, creșterile/scăderile salariilor nete în intervalul noiembrie 2019/noiembrie 2018

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

• între 3,5% şi 6,5% în industria metalurgică, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, transporturi pe apă;

• între 1,0% şi 2,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţie publică (+1,0%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,5%). Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în învăţământ comparativ cu luna precedentă (-0,2%).