În pofida creşterii economice modeste, Guvernul german a încheiat anul 2019 cu un surplus bugetar de două cifre, potrivit unui articol publicat luni în cotidianul Sueddeutsche Zeitung, citând surse guvernamentale, potrivit Agerpres. Este pentru a treia oară după 2015 când Guvernul federal german înregistrează un surplus bugetar de două cifre. Precedentul record în materie de surplus bugetar este de 12,1 miliarde euro şi a fost înregistrat în 2015.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor citate de Sueddeutsche Zeitung, faptul că Guvernul german a cheltuit semnificativ mai puţin decât a încasat în 2019 este rezultatul a trei factori. Veniturile din taxe au fost semnificativ mai mari decât se preconiza, dobânzile pentru serviciul datoriei sunt extrem de mici şi în unele cazuri Germania a reuşit chiar să se împrumute la dobânzi negative, în sfârşit, fondurile speciale neutilizate (banii puşi deoparte la dispoziţia guvernului nu au fost utilizaţi) au contribuit şi ele cu câteva miliarde euro la surplusul bugetar.

În pofida situaţiei bugetare excelente din 2019, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz avertiza la începutul anului trecut că "anii graşi" s-au terminat. Acesta este şi motivul pentru care Olaf Scholz (SPD) a respins solicitările partenerilor din coaliţia guvernamentală privind reducerea unor taxe.

Cifrele oficiale privind surplusul bugetar înregistrat în 2019 de Germania urmează să fie publicate luni seara de autorităţile de la Berlin.