După ce a ajuns la 4% (ritm anual) în decembrie, inflația ar putea să scadă până la 3% în primul trimestru din 2020, arată un raport destinat investitorilor publicat marți dimineața de economiștii BCR. ”Presiunile din partea ofertei venite din partea noilor niveluri ale accizelor la tutun, carburanți auto și produse energetice vor fi limitate odată cu recenta eliminare a accizei suplimentare la combustibilii auto de 7 euro cenți/litru”, arată raportul citat.

Inflația lunară din decembrie (+ 0,42%) a trimis IPC anual la 4% an/an. Datele sunt conforme estimărilor proprii dar sunt ușor peste consensul Reuters de 3,9% an/an.

Prețurile produselor alimentare au crescut cu 0,84% lună/lună în decembrie, creștere determinată în mare parte de legumele proaspete și produse alimentare de bază (în special, carne și lactate). Prețul produselor nealimentare a avansat cu 0,3% în decembrie față de noiembrie, presiunile venind din sfera tutunului și combustibililor auto.

De asemenea, serviciile au înregistrat o scumpire de 0,1% (ritm lunar), pe fondul deprecierii leului (0,2%), această depreciere vâzându-se în prețurile mai mari ale serviciilor telefonice. Inflația ajustată CORE2, cea la care se uită BNR cu maximă atenție, a rămas pe o tendință ascendentă, ajungând la 3,7% în decembrie față de nivelul de 3,5% în noiembrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare de bază.

Datele privind inflația publicate marți confirmă opinia noastră cu privire la o posibilă reluare a tendinței descendente a ratei inflației, pe care o vedem la 3% în primul trimestru. Prognoza IPC la sfârșitul anului este de 3,4% pentru 2020, sub limita superioară a intervalului țintit de BNR. În aceste condiții, BNR ar avea suficiente argumente pentru a menține rata dobânzii de politică monetară neschimbată la 2,5% pe tot parcursul anului 2020.