Garda Financiara ar trebui sa-si schimbe mentalitatea, astfel incat sa treaca de la amenzi si contraventii la identificarea zonelor cu mare risc de evaziune fiscala, a declarat, joi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Evaziunea se produce, in opinia ministrului, mai ales in cazul taxei pe valoarea adaugata si a accizelor. Fiscul ar putea colecta mai mult cu doua pana la trei miliarde de euro daca ar identifica zonele de evaziune, a adaugat ministrul.

"Este tentant sa te duci in angrourile de la marginea Bucurestiului si sa cauti pe sub tejghele, in loc sa mergi la un mare contribuabil care ar putea sa te dea in judecata", le-a spus ministrul Vosganian comisarilor sefi ai Garzii Financiare prezenti la conferinta de bilant a institutiei pe anul 2007.

"Cred ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Garda Financiara sunt pe linia corecta", a aratat Vosganian, precizand totodata ca exista inca mult potential si ca ar fi de dorit o schimbare a mentalitatii pentru a fi adusi mai multi bani la buget.

Presedintele Agentiei Fiscale, Daniel Chitoiu, a spus ca veniturile colectate in 2007 au crescut cu 1,5% din Produsul Intern Brut, in timp ce numarul confiscarilor de tigari s-a majorat de opt ori, iar al celor de alcool de mai mult de patru ori.

Garda Financiara a desfasurat anul trecut 173.350 de actiuni de control, constatand 135.982 de cazuri de abateri de la reglementarile financiar - fiscale si a aplicat sanctiuni de 272,98 milioane de lei.

Pe de alta parte, Vosganian a dat asigurari ca administrarea fiscala va fi imbunatatita, iar dezideratul este realizarea unui sistem informatic similar celui din Spania care arata, in timp real, orice tranzactie care se face de catre companii sau persoane fizice. "Astfel, vom putea da TVA inapoi mult mai repede, fara a mai fi nevoie de control, si vom urmari tot lantul unei tranzactii, iar oamenii vor sti ca trebuie sa declare pentru ca vor fi identificati", a mai spus ministrul.