Sebastian Bodu, fost şef al ANAF în perioada 2005-2007, a susţinut într-o conferință de specialitate că el a dorit să înceapă digitalizarea Fiscului. În acea perioadă, spune el, încasările mergeau bine, iar când a dorit să facă digitalizarea, premierul de la acea vreme a spus: „lasă, că merge și așa”. Fiind rugat să spună numele premierului care i-a zis asta, el afirmat: „domnul Tăriceanu”.După pronunțarea numelui, multe persoane au zâmbit, iar una chiar a râs ușor.

Sebastian BoduFoto: Agerpres

Pe scurt:

  • ANAF nu reușește să controleze fenomenul prețurilor de transfer
  • Bodu nu crede în fiscalizarea agriculturii, pentru că aceasta este de subzistență și nu ai ce să iei ca stat
  • Vor continua scandalurile cu fiscalizarea alambicului
  • Bodu: Ai Directivă Europeană că trebuie să fiscalizezi țuica. Nu se poate fiscaliza pentru că ies ăia cu topoarele
  • Bodu: Am avut reduceri de impozite fantastice în ultimii ani. Cum să colectezi când tu reduci impozite când ai creștere economică? E prociclic toată ziua.
  • Cornel Ban: Angajații ANAF din teritoriu lucrează în condiții foarte grele: spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale.
  • Cornel Ban: Curicula școlii de fiscalitate din România nu are nimic despre prețurile de transfer

Referindu-se la condițiile de lucru din ANAF, Sebastian Bodu a spus că sunt execrabile.

„ANAF este Cenușereasa sistemului public românesc în materie de condiții de lucru. Cu privire la salarizarea celor din ANAF, este la fel ca orice salarizare a altor funcționari publici. Ei mai au stimulentele alea care se obțin din colectarea suplimentară, din ce aduc suplimentar la buget față de conformarea voluntară, a precizat Bodu, în conferința organizată de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung.

În cadrul conferinței, Cornel Ban, lector la Copenhagen Business School, a spus că a făcut muncă de teren la posturile ANAF din Năsăud, Bistrița, Gherla.„Am fost prin Ardeal, nu știu cum e în Sud. Oamenii ăia lucrează în condiții foarte grele: spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale”.

Prețurile de transfer și ANAF-ul nepregătit

Cornel Ban a mai afirmat: "Curicula școlii de fiscalitate nu are nimic despre prețurile de transfer. Despre ce vorbim? Deci ai un stat care este orb și nepregătit tehnic să extragă resurse".

Referindu-se la acest subiect, fostul șef ANAF, Sebastian Bodu, a spus că prețurile de transfer s-au introdus în Cod când era el la ANAF.

“S-a format departament de prețuri de transfer care avea două persoane la momentul ăla. Era format de mine și trebuia să completez (echipa n.r.). Am propus să dăm o salarizare nu egală, dar mai mare pentru cei care lucrează pe prețuri de transfer ca să pot să-i aduc din privat. Îmi aduc aminte că a ieșit un scandal național maxim. Să dai salarii de 3.000 de euro la funcționari publici e ceva... nemaiauzit: “Jos ANAF, desființăm ANAF”. Am rămas cu 2 oameni”, își amintește el.

Potrivit acestuia, este o mare problemă cu prețurile de transfer pentru că de acolo se pot aduce bani suplimentari la buget.

„Cred că există acest transfer nu numai la noi, în toată lumea, dar noi cred că suntem printre puținii care nu reușim să controlăm bine acest fenomen al prețurilor de transfer. Nu cred că este legat de offshore”, a mai arătat el.

S-a discutat în cadrul evenimentului despre fiscalizarea agriculturii.

Sebastian Bodu a spus, referitor la acest subiect, că este sceptic.

„Nu cred că se va fiscaliza vreodată agricultura românească pentru că în mare parte este de subzistență. Ce să fiscalizezi? Ăia mari sunt fiscalizați. Agricultura de gospodărie e de subzistență. Ce să iei? Găina?”, a afirmat el.

Îmi amintesc scandalurile pe care le-am avut. Continuă scandalurile și va continua cu fiscalizarea alambicului. E o nebunie. Cum să fiscalizezi țuica omului de acasă? Ai Directivă (europeană n.r.) că trebuie să fiscalizezi țuica. Nu se poate fiscaliza țuica pentru că ies ăia cu topoarele.

Fiscalizarea imobiliară, un alt subiect abordat în cadrul evenimentului

„Nu sunt un fan al creșterii taxării, dar sunt favorabil lărgirii bazei de impozitare. A fost și atunci o intenție, nefructificată, din păcate. A fost un proiect de lege de impozitare, la nivel de TVA, tranzacțiile imobiliare. Era 2006, era boom-ului imobiliar și nu se plătea TVA pe tranzacții imobiliare că toată lumea făcea pe persoană fizică. S-au construit întregi structuri imobiliare pe persoană fizică și am considerat că trebuie făcută o modificare legislativă pentru asta pentru că pe vremea aia aveam în vigoare Codul comercial, care considera că tranzacțiile dintre persoane fizice sunt necomerciale. Am vrut să le trec în categoria comercială și să le impozitez”, își amintește el.

Potrivit acestuia, nu s-a vrut la nivel de Guvern.

„În 2011 s-a trecut la impozitarea tranzacțiilor imobiliare fără modificare legislativă, ceea ce a generat un val de procese. Toată lumea a dat în judecată. Unii au pierdut, alții au câștigat. Partea proastă e că statul nu a încasat nimic, deoarece în 2011 nu mai aveau ce să ia de la ăia care făcuseră tranzacțiile în 2006-2007 pentru că a venit criza imobiliară după, banii i-au păpat, i-au dus. Nu aveai ce să le mai iei. Nu s-a ales statul decât cu mii de procese”, spune Bodu.

Reducerea de impozite din ultimii ani

„Am avut niște reduceri de impozite fantastice. Nicio țară din lume nu și-a redus impozitele cum le-am redus noi. Am redus cota standard de TVA de la 24% la 20%, apoi la 19%, se dorea la 18%, la 16%. E o nebunie. Cum să colectezi dacă tu îți reduci impozitele? Când reduci? În perioadă de creștere economică? Ai creștere economică de 4, 5, 6% și tu reduci impozitele? E prociclic toată ziua”, a explicat fostul șef ANAF.

El a reamintit că acum s-a renunțat la supraacciză.

„De ce? Am creștere (economică n.r.) de 4%. Ți-ai închis spațiul fiscal. De ce ai renunțat la veniturile astea?”, a mai arătat el.