- Radu Gratian Ghetea propune introducerea unei norme care va interzice persoanelor sa se imprumute in alta valuta decat in cea care castiga;
- Masura nu se va adresa si persoanelor cu salarii mari, indexate in functie de cursul de schimb si grad de indatorare mic;
- Bancherii cred ca singura solutie pentru ca populatia sa nu isi asume riscul valutar este ca Romania sa aiba o inflatie mica si o economie stabila.
"Ar trebui sa limitam ca romanii sa se imprumute in alta valuta decat in cea care castiga. Aceasta ingradire are in spate grija ca fiecare client sa poata sa isi ramburseze creditul in conditiile riscului valutar", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Acest lucru nu ar fi insa valabil pentru toata lumea. Masura se va adresa in special persoanelor cu venituri scazute care acceseaza credite ale caror rate lunare se situeaza aproape de limita superioara a nivelului maxim de indatorare.
Potrivit lui Ghetea, daca cineva are salariu mare, care este indexat in functie de cursul de schimb si gradul de indatorare este mic, atunci nu va fi nici o problema ca aceasta persoana sa poata accesa un credit in valuta.
Bancherii nu sunt de acord cu propunerea presedintelui ARB
Florin Catu, analistul-sef al ING Bank, este insa de parere ca propunerea lui Radu Gratian Ghetea incearca sa ingradeasca libera decizie a persoanelor.
"Oamenii vor gasi o solutie pentru a o evita. Niciodata nu au avut succes masurile care au avut ca scop sa ingradeasca piata. Singura solutie pentru ca populatia sa nu isi asume riscul valutar este sa avem o inflatie mica si o economie stabila. In conditiile in care avem inflatie si dezechilibre macroeconomice, este normal ca oamenii se se orienteze care o moneda mai stabila", a mai spus Catu.
De asemenea, si Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank, respinge propunerea presedintelui ARB, fiind de parere ca aceasta ar reprezenta o constrangere pentru banci. "Introducerea unei astfel de norme ar insemna o constrangere pentru banci. Fiecare banca ar trebui sa se decida asupra strategiei pe care o urmareste si asupra riscurilor pe care si le asuma", a precizat reprezentantul UniCredit Tiriac Bank.
Rozalia Pal a declarat pentru HotNews.ro ca "ideea nu este noua, a mai fost vehiculata de guvernatorul Mugur Isarescu, insa, spre deosebire de Radu Gratian Ghetea, acesta a recomandat imprumuturile in lei si nu a incercat limitarea lor".
O astfel de norma nu exista in nici o alta tara din regiune, insa Radu Gratian Ghetea spune ca in aceste tari nu au aparut variatii de curs atat de ample ca in Romania.
Eu am luat credit in euro, salariul in lei.
Am intrebat in stanga si in dreapta inainte (si pe cei din banca si pe cunoscuti) : oare nu ar trebui sa iau creditul in lei daca tot iau banii in lei?
Toti au spus: pai nu vezi, euro scade, oricum vom trece la euro.... Pe atunci euro tot scadea.
Ok, pana la urma, am luat in euro, cand am contractat creditul cursul era de 3.05 lei/euro (30500) :).
Acum, este cat este.
Partea buna a fost ca am calculat ca si daca va ajunge la 4.1 lei/euro, tot voi putea plati fara sa injur prea mult. Doar pe la 5 lei/euro ar deveni o problema, dar pana atunci rezolv eu si cu veniturile :).
Nu stiu daca de atunci pana acum au crescut dobanzile la creditele in lei, dar asta e.
Totusi, nu cred ca e corect sa oblig pe cineva sa ia credit doar in moneda in care are veniturile. La urma urmei, fiecare e responsabil de actiunile lui.
Daca gresesti, platesti. O solutie ar fi ca cei care iau credit sa nu se arunce sa ia creditul maxim pe care il pot obtine, pentru ca de exemplu as fi putut lua credit la care rata sa ajunga la 60% din salar. Ei, problema este ca nu as fi putut sa il suport. Dar multi iau si apoi nu mai pot plati.
Asa ca: populatia sa se informeze si sa nu se arunce cu capul inainte. Doar nu sunt copii de gradinita cei care iau credite, trebuie sa aiba o anumita varsta.
Spor la credite :).
Asta este. Poate totusi il arunca si pe asta cineva peste ... bord.
Toate bune.
In acelasi timp, reprezentatii bancilor care aproba creditele sunt stimulati sa acorde cat mai multe credite in conditii din ce in ce mai relaxate. Ma indoiesc ca isi face cineva vreun calcul al riscului ca acele credite prea usor sa devina nerambursabile intr-o zi.
Cu toate astea nu sunt de acord cu introducerea unei asemenea limitari. Fiecare este dator fata de sine insusi sa isi calculeze riscurile. Poate pentru unii un credit in EUR reprezinta o oportunitate, desi salariul e platit in RON. Masura corecta mi se pare un program de informare a populatiei asupra riscului, eventual realizarea unui manual de "cum sa imi analizez corect situatia inainte de a lua un credit". Un exemplu pozitiv mi se pare o companie de finanatarea a leasingului auto, care pe langa calculatorul obisnuit de leasing are si un calculator de "ce imi permit sa conduc".
fiind numit politic la cec, poate-l arunca peste bord viitoarea putere.
iar chestia cu "Masura nu se va adresa si persoanelor cu salarii mari ... si grad de indatorare mic" e o aberatie. Cine si pe ce criterii va stabili ce inseamna un "salariu mare" sau un "grad de indatorare mic"?
Creditele in lei au fost intotdeauna mai scumpe decat cele in euro, ceea ce inseamna ca daca eu vreau sa ma indatorez pana la 50% din salariu, de exemplu, voi prefera sa platesc acesti bani pentru un credit in euro, unde suma imprumutata va fi mai mare decat la un credit in lei, unde voi plati tot 50% din salariu, dar suma efectiv primita de la banca va fi mai mica.
Ca sa nu mai vorbim ca in cazul creditelor in euro pentru locuinta, pe termen lung, toata lumea va ajunge in doar cativa ani sa aiba creditul in moneda in care va primi salariul.
Inca ceva: ce s-a intamplat cand euro a inceput sa creasca? BNR a marit dobanda de referinta. Ce vor face bancile care acorda credite in lei? Vor mari dobanda (unele au marit-o deja). Deci rata va creste si la lei (creste dobanda) si la euro (creste cursul) si-atunci de ce sa nu aleg creditul in euro, care e mai ieftin?
mai ales ca bancile de la noi s-au transformat in camatarii...
Am luat credit echivalent 5000 euro si am plecat de la banca cu vreo 4600!!!( s-au scazut comisioane de tate felurile etc) OTP bank. Bineinteles ca pe parcurs rata a crescut binisor si a intrecut-o pe cea la care as fi luat in euro.
Creditele ramin pentru cei bogati sau pt fraieri. Mai ales alea in valuta.