Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, vrea ca persoanele fizice sa se imprumute doar in valuta in care isi incaseaza salariul. Aceasta masura este menita a ajuta populatia sa isi ramburseze creditul in conditiile riscului valutar. Bancherii sunt insa de parere ca o astfel de norma va ingradi libera decizie a persoanelor si va repezenta o constrangere pentru banci.

  • Radu Gratian Ghetea propune introducerea unei norme care va interzice persoanelor sa se imprumute in alta valuta decat in cea care castiga;
  • Masura nu se va adresa si persoanelor cu salarii mari, indexate in functie de cursul de schimb si grad de indatorare mic;
  • Bancherii cred ca singura solutie pentru ca populatia sa nu isi asume riscul valutar este ca Romania sa aiba o inflatie mica si o economie stabila.

"Ar trebui sa limitam ca romanii sa se imprumute in alta valuta decat in cea care castiga. Aceasta ingradire are in spate grija ca fiecare client sa poata sa isi ramburseze creditul in conditiile riscului valutar", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Acest lucru nu ar fi insa valabil pentru toata lumea. Masura se va adresa in special persoanelor cu venituri scazute care acceseaza credite ale caror rate lunare se situeaza aproape de limita superioara a nivelului maxim de indatorare.

Potrivit lui Ghetea, daca cineva are salariu mare, care este indexat in functie de cursul de schimb si gradul de indatorare este mic, atunci nu va fi nici o problema ca aceasta persoana sa poata accesa un credit in valuta.

Bancherii nu sunt de acord cu propunerea presedintelui ARB

Florin Catu, analistul-sef al ING Bank, este insa de parere ca propunerea lui Radu Gratian Ghetea incearca sa ingradeasca libera decizie a persoanelor.

"Oamenii vor gasi o solutie pentru a o evita. Niciodata nu au avut succes masurile care au avut ca scop sa ingradeasca piata. Singura solutie pentru ca populatia sa nu isi asume riscul valutar este sa avem o inflatie mica si o economie stabila. In conditiile in care avem inflatie si dezechilibre macroeconomice, este normal ca oamenii se se orienteze care o moneda mai stabila", a mai spus Catu.

De asemenea, si Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank, respinge propunerea presedintelui ARB, fiind de parere ca aceasta ar reprezenta o constrangere pentru banci. "Introducerea unei astfel de norme ar insemna o constrangere pentru banci. Fiecare banca ar trebui sa se decida asupra strategiei pe care o urmareste si asupra riscurilor pe care si le asuma", a precizat reprezentantul UniCredit Tiriac Bank.

Rozalia Pal a declarat pentru HotNews.ro ca "ideea nu este noua, a mai fost vehiculata de guvernatorul Mugur Isarescu, insa, spre deosebire de Radu Gratian Ghetea, acesta a recomandat imprumuturile in lei si nu a incercat limitarea lor".

O astfel de norma nu exista in nici o alta tara din regiune, insa Radu Gratian Ghetea spune ca in aceste tari nu au aparut variatii de curs atat de ample ca in Romania.