Rata inflaţiei anuale în zona euro s-a situat la 1,3% în decembrie anul trecut, cu 3 zecimi în plus faţă de noiembrie şi la nivelul cel mai ridicat din iunie trecut, după cum a confirmat biroul european de statistică, Eurostat, potrivit El Economista, citat de Rador.

Foto:

Pe de altă parte, în Uniunea Europeană în ansamblu, preţurile au crescut cu 1,6% în decembrie, faţă de 1,3% din noiembrie. Rata inflaţiei în zona euro înregistrată în ultima lună a anului 2019 răspunde contribuţiei preţului energiei, care a urcat cu 0,2%, după căderea cu 3,2% în luna precedentă, precum şi creşterii cu 2,1% a alimentelor proaspete, cu 4 zecimi mai mult decât în noiembrie.

La rândul său, preţul serviciilor a înregistrat o creştere anuală de 1,8% în decembrie, cu o zecime sub cea observată în noiembrie. Astfel, prin excluderea impactului evoluţiei preţurilor la energie, inflaţia din zona euro s-a situat la 1,4%, în linie cu noiembrie; excluzând preţurile alimentelor, alcoolului şi tutunului, inflaţia de bază din zona euro a rămas la 1,3 la sută.

Printre ţările care alcătuiesc UE, cele mai mici creşteri ale preţurilor în decembrie au corespuns Portugaliei (0,4%), Italiei (0,5%) şi Ciprului (0,7%), în timp ce creşterile cele mai puternice au fost observate în Ungaria (4,1%), România (4%), Republica Cehă şi Slovacia (ambele 3,2%).

În cazul Spaniei, în ultima lună a anului 2019, indicele armonizat al preţurilor de consum a avut o rată anuală la 0,8%, cu 3 zecimi mai mult decât în noiembrie.

Astfel, diferenţa de preţ favorabilă Spaniei faţă de zona euro a rămas la jumătate de procent.