​Termenul de depunere a Declarației unice este 16 martie 2020. Corina Mîndoiu, partener EY România, susține că nu avem, momentan, nicio informație cu privire la prelungirea termenului, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți. Ea a precizat că data de 16 martie 2020 este și termen de plată a impozitului pe venit pentru anul 2019 și a contribuției sociale de sănătate sau a contribuțiilor la pensie.

Declaratia unica 2020Foto: Hotnews

„16 martie, ora 14:00, este ultima oră la care Trezoreria procesează ordinul de plată astfel încât să intre în contul bancar al Trezoreriei”, a spus Mîndoiu, într-o conferință de presă.

Ea a reamintit că de 2 ani nu mai avem decizie de impunere.

„Nu așteptați deciziile prin Poștă pentru că nu o să vină. Până pe 16 martie 2020 trebuie să și achitați”, spune reprezentanta EY.

Ea a vorbit și despre ce venituri trebuie declarate prin acest formular:

  • "Veniturile obținute din străinătate, anume venituri din chirii, din vânzarea de titluri de valoare, din dividende, din dobânzi, din activități independente, venituri din membru de board pentru activități defășurate în străinătate (chiar dacă veniturile din aceste activități au fost impozitate la sursă, cum e cazul dividendului sau dobânzii – chiar și așa, ele trebuie declarate). Există schimb de informații și la nivel de persoane fizice și, la un moment dat, Fiscul va afla despre ele"".
  • Trebuie declarate și veniturile care au sursă din România, venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, chirii. Nu dobânzi și dividende cu sursă din România pentru care impozitul se reține la sursă. Totuși, toate aceste venituri pe care le-am menționat trebuie cuantificate și în funcție de cât reprezintă ca sumă, adică dacă cuantumul depășește 12 salarii minime/economie, atunci voi datora și contribuția la sănătate".
  • "Tot prin această declarație, dacă avem și venituri care curg în cursului anului 2020 și estimăm că cuantumul va depăși același plafon la sănătate, atunci voi completa și secțiunea de venit estimat".
  • De precizat că trebuie declarate, conform noii variante a formularului, și câștigurile din tranzacțiile cu criptomonede

Declarația se poate depune în format electronic prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau pe hârtie.

Ea a mărturisit că anul trecut, pentru că se tot bloca SPV-ul, nu a mai avut răbdare și a depus prin Poștă Declarația unică.

„Vă încurajez să depuneți declarația pentru că Fiscul emite popriri pe toate conturile bancare pe care le găsesc. Băncile sunt obligate în câteva zile să dea curs acelor popriri”, a afirmat reprezentanta EY.

Ea a recomandat folosirea cu încredere a SPV, dar nu în jurul datei de 16 martie (pentru că este posibil să se blocheze n.r.).

Momentan avem o variantă a Declarației în dezbatere publică din data de 9 ianuarie.

Citește și: