România a atras până în prezent 11,04 miliarde de euro bani europeni în actuala perioadă de programare (2014-2020), prin Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, cărora li se adaugă alte 7,92 miliarde de euro ce reprezintă plăţi directe către fermieri, a declarat secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Carmen Moraru, potrivit Agerpres. Astfel, rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar trei puncte distanţă de media Uniunii Europene, care este de 39%.

"Valoarea totală a liniilor de finanţare deschise a ajuns la 26,43 miliarde euro, ceea ce reprezintă 96,5% din alocarea totală a României în actuala perioadă de programare. 46,75 miliarde euro este valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanţare, iar 29,4 miliarde euro este valoarea totală a contractelor de finanţare semnate, rata de contractare ajungând la 105%", a precizat secretarul de stat în MFE.

Totodată, Moraru a reamintit că, pentru actuala perioadă de programare (2014-2020), România a dispus de o alocare de 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune.

În ceea ce priveşte viitoarea perioadă de programare, 2021-2027, conform propunerii Comisiei, România ar urma să beneficieze de aproximativ 30,6 miliarde de euro.

Secretarul de stat în MFE Carmen Moraru a participat la Bruxelles la o serie de reuniuni de lucru ce au avut loc la Comisia Europeană (DG ENV) şi în Parlamentul European, dar şi la o vizită la Orsi Academy din Ghent, un proiect etalon de cercetare, finanţat din bani europeni, prin Politica de Coeziune.

Cu motto-ul "Chirurgie pentru mâine" Academia Orsi şi-a propus să atingă excelenţa în chirurgie şi să dezvolte tehnologii care să conducă la practici cât mai puţin invazive şi cu rezultate remarcabile. Noul campus al academiei a fost inaugurat în data de 18 septembrie 2018, când a avut loc deschiderea oficială a noilor facilităţi.

Academia Orsi dispune de patru clustere şi şase laboratoare de pregătire complet echipate. Două clustere sunt dedicate pregătirii în domeniul chirurgiei robotice, celelalte sunt configurate pentru antrenament în tehnici minim invazive.